Slováci majú málo času na vzťahy. Kofola zavádza „Láskyplný piatoček“ – jeden deň voľna na lásku

Slováci aj Česi trávia so svojimi partnermi len dve a pol hodiny denne1, z toho väčšinu času zaberú rutinné činnosti či starostlivosť o domácnosť. Kofola si uvedomuje, že o lásku je potrebné sa starať. Preto sa rozhodla zaviesť Láskyplný piatoček a inšpirovať aj ostatných, aby venovali svojim blízkym to najcennejšie – svoj čas.

Starostlivosť o lásku a vzťahy? To je súčasť DNA Kofoly. Preto tento rok tradičná československá značka a s ňou rovnomenná firma originálnou cestou upozorňuje na potrebu lásky v spoločnosti a sama robí významný krok, ktorý môže inšpirovať ostatných. Dáva zamestnancom deň voľna navyše, aby ho mohli stráviť so svojou partnerkou či partnerom.

Prieskum spoločnosti Kofola2 ukázal, že máme určite čo zlepšovať. Takmer dve tretiny dopytovaných (59 %) uviedlo, že majú na partnera menej času, ako by potrebovali. Kvalitne prežitý partnerský čas, mimo bežnú rutinu, si užíva 58 % ľudí len občas, 26 % dokonca len jeden až dvakrát za mesiac alebo aj menej.

Čo nám bráni venovať svojej polovičke viac času aj počas bežných dní?

Po príchode z práce ľudia najskôr riešia činnosti súvisiace so starostlivosťou o domácnosť a deti. Na druhom mieste to je fyzická únava z práce, za ňou nasledujú na podobnej úrovni neskorý príchod z práce a psychická únava. Ľudia tiež svoju komunikáciu presúvajú do online prostredia. Takmer polovica, 45 % partnerov je schopných si namiesto osobného rozhovoru četovať dokonca aj vtedy, keď sú fyzicky spolu.

Hlavný je záujem o druhého a maličkosti

Skrátka a dobre, ak máme mať kvalitný vzťah, mali by sme sa jeden druhému venovať čo najviac. Časovo, ale aj záujmom o toho druhého. Potvrdzuje to aj psychologička a vzťahová poradkyňa Veronika Ragan: „Dvoriť môžeme počas celého vzťahu, nielen na začiatku. A práve malé milé gestá ukážu, že aj pri dennom zhone na svoju polovičku myslíme.“

Aj podľa respondentov Kofola prieskumu sú veľmi dôležité obyčajné gestá a emócie. Medzi kľúčové veci, ktoré nám zlepšia deň a navodia príjemnú atmosféru po príchode partnera z práce domov, patrí pre polovicu z nás úsmev alebo jednoduchá otázka „Ako si sa mal/a?“. Naopak materiálno, ako darček alebo kvetina, je dôležité len pre desatinu dopytovaných.

„Vyjadrenie a prijatie pocitov si môžeme zabezpečiť len v medziľudskej interakcii – ak sa cítime, že sme prijatý a milovaný, tak v nás narastá pocit významnosti. Ak vieme milovať, tak sa cítime byť užitočnými. Aktivity, zabezpečenie, matériu si vieme dať aj sami. Vyššie potreby ako láska a spolupatričnosť si však vieme zabezpečiť len vo vzťahu, čiže sme pri ich napĺňaní v podstate závislí od iných ľudí,“ potvrdzuje Veronika Ragan.

Využiť na naplnenie tejto vzťahovej potreby sa pritom dajú aj chvíle počas pracovného týždňa, o ktoré ľudia často zbytočne prichádzajú. Väčšine ani nenapadne, že by „spoločnou chvíľou“ mohla byť aj cesta do práce alebo obed počas pracovného dňa. U nás je stále zaužívané, že pracovný čas je oddelený od osobného života.

Ľudia preto chodia na obedy s kolegami a kolegyňami, a partneri dokonca spolu ani veľmi necestujú do práce. A je to škoda, lebo v prieskume Kofola zistila, že viac ako pätina ľudí pracuje od partnera len vo vzdialenosti do 10 minút a ďalšia pätina do 20 minút. A napriek tomu iba 12 % si denne alebo často zájde na spoločný obed, a len 7 % spolu denne alebo často cestuje do práce.

Deň voľna na lásku? V Kofole áno!

Podľa prieskumu by 82 % ľudí uvítalo deň voľna na budovanie vzťahu s partnerkou či partnerom. Kofola im preto vychádza v ústrety. Rozhodla sa dať všetkým zamestnancom na Slovensku aj v Česku, vrátane dcérskych spoločností UGO a LEROS, jeden voľný piatok v roku navyše, aby sa mohli venovať svojej partnerke či partnerovi.

„Láskyplným piatočkom tému symbolicky otvárame. Stále sa rozpráva o pojme „work-life balance“, ale ja verím, že je načase začať rozprávať o „work-love balance“. Láska nie je raketová veda, ale je potrebné sa o ňu poriadne starať. Aby sme začali od seba, rozhodli sme sa v Kofole zaviesť deň voľna na lásku. Okrem reálneho dňa voľna pre všetkých našich zamestnancov chceme otvoriť tému aj v celospoločenskej diskusii. Radi by sme inšpirovali aj ostatných, každý kúsok lásky navyše sa počíta,“ vysvetľuje Jannis Samaras, majiteľ a náčelník Kofoly ČeskoSlovensko.

K Láskyplnému piatočku Kofola spustila web laskyplnypiatocek.sk. Na ňom si ľudia môžu napríklad otestovať vzťah so svojím partnerom alebo si stiahnuť žiadosť o voľno na lásku a poslať ju svojmu zamestnávateľovi.

Spoločne najradšej na výlet

Kofola sa v prieskume spýtala aj na najobľúbenejšie aktivity na voľný deň s partnerom. Jednoznačne sa ukázalo, že ho chceme tráviť vo dvojici, v pokoji a romanticky. Takmer dve tretiny ľudí, mužov aj žien, v prieskume ako najpreferovanejšiu aktivitu uviedli výlet do prírody. Až s odstupom sa umiestili spoločné jedlo alebo sex.

„Celkovo každý nový podnet a priestor vie byť podnetom nielen pre objavovanie daného miesta, ale aj seba samých. Myslím si, že práve aj trávenie času osamote v páre, nie iba medzi kamarátmi, vie ukázať, či máme k sebe blízko alebo nie. Či vieme spolu interagovať aj vo dvojici alebo potrebujeme k tomu aj iné sociálne podnety,“ vysvetľuje Veronika Ragan.

Celkovo sa podľa prieskumu Kofoly pohľad mužov a žien na spoločne strávený deň veľmi nelíši, iba muži dávajú väčší dôraz na aktívne trávenie spoločného času – šport (12 % vs. 7 %) alebo sex (30 % vs. 24,8 %), ženy zase viac ako muži ocenia romantické spoločné jedlo (20,3 % vs. 30,6 %).

„Trávenie voľného času je jeden zo štyroch pilierov vzťahu, ďalšie tri sú finančný management, postoj k rodine a intimita. Ak je jeden z pilierov ohrozený, tak vzťah prechádza krízou,“ hovorí Veronika Ragan.

Preto je teda podľa psychologičky vždy potrebné „hľadieť” aj na predstavy nášho partnera. Jeden víkend to môže byť dobrodružstvo v prírode, druhý víkend pokoj doma.

Kofola bude Láskyplný piatoček rozvíjať nielen na webe, ale aj na ďalších svojich komunikačných platformách. Tešiť sa môžete na inšpiratívne tipy na trávenie spoločného času, súťaž o netradičné zážitky vo dvojici alebo príbehy samotných ČechoSlovákov, ktorí sa rozhodnú k Láskyplnému piatočku pridať.

Video s informáciami o Láskyplnom piatočku nájdete tu:

O prieskumoch:
1 Výskum Go4insight pre spoločnosť Kofola ČeskoSlovensko, marec 2023, 1 000 respondentov
2 Výskum na vzorke 300 respondentov žijúcich v páre, apríl 2023. Zber dát bol realizovaný prostredníctvom aplikácie Instant Research agentúry Ipsos

(ts)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu