11.6 C
Bratislava
nedeľa, 28. apríla 2024

Duševné zdravie detí a mladých ľudí sa otriasa v základoch. Bratislavská župa a občianske združenie IPčko uisťujú, že pomoc existuje

Najčítanejšie

Čoraz viac mladých ľudí bojuje s úzkosťou, stresom či depresiami. Výnimkou nie sú ani seba poškodzovanie a myšlienky na ukončenie života. Štatistiky duševného zdravia mladých ľudí sú alarmujúce.

Od roku 2021 počet spomínaných prípadov narástol o 300 percent. Pomoc však existuje, odkazujú Bratislavský samosprávny kraj (BSK) a občianske združenie IPčko. V snahe pomôcť mladým ľuďom, ale aj učiteľom a rodičom, spustili projekt „JE OK, AK NIE SI OK.“

„Ak má mladý človek problém, najhoršie je nerobiť nič. Aby to neprepuklo v závažné duševné ťažkosti alebo nebodaj v extrémne konanie, je dôležité správne zareagovať a následne problém aktívne riešiť. Spojenie s IPčkom bolo preto logickým krokom v ceste za spoločným cieľom. Majú výsledky. Nepýtajú sa, ale konajú. Spoločne sme pripravili pomáhajúci projekt pre žiakov, ale aj pedagógov, psychológov a rodičov. Jeho súčasťou je vzdelávanie a podpora, internetové poradenstvo, vydávanie tlačovín, ako aj akútna krízová intervencia. Tie najdôležitejšie informácie sme sústredili na webe niesomok.sk, kde okrem návodov ako riešiť rôzne krízové situácie, možno nájsť aj chatovú a e-mailovú poradňu. Chceme, aby mladí ľudia vedeli, že v tom nie sú sami a majú sa kam obrátiť. Cieľom tohto projektu je tiež predísť ďalšiemu nárastu duševných ťažkostí obyvateľov kraja, osobitne mladých ľudí,“ ozrejmil Juraj Droba, predseda BSK.

Nový projekt bratislavskej župy a občianskeho združenia IPčko sa zameriava na päť najrozšírenejších tém v oblasti duševného zdravia: úzkosť, stres, depresie, sebapoškodzovanie a myšlienky na ukončenie života.

Ako problém identifikovať, čo sú spúšťače, ako sa prejavuje, ale aj techniky a cvičenia, ako s tým bojovať, je možné nájsť na webe www.niesomok.sk.

Okrem užitočných odporúčaní sa tam nachádzajú aj kontakty na poradňu. Psychologická pomoc je k dispozícii nonstop, anonymne a bezplatne. Súčasťou projektu je aj vzdelávanie pre pedagógov a psychológov, supervízie pre školy, riešenie akútnych problémov, ako aj prácu so študentmi.

„Máme za sebou dlhé a náročné roky, v ktorých čelíme pandémii, vojne na Ukrajine, environmentálnym a energetickým krízam, ako aj silnej polarizácii. Práve tieto náročné a tragické udalosti sú výsledkom eskalácie dlhodobo neriešených ťažkostí a problémov, ktoré sa počas dvoch rokov nabaľovali a zintenzívnili,“ upozorňuje Marek Madro, riaditeľ a psychológ z občianskeho združenia IPčko.

Toto združenie od roku 2012 poskytuje anonymnú, bezplatnú a nonstop dostupnú psychologickú pomoc a podporu pre mladých ľudí, ktorí prežívajú vo svojich životoch náročné momenty, a to prostredníctvom linky pomoci IPčko.sk cez chat a e-mail, ako aj v ďalších pomáhajúcich projektoch a krízových službách.

Za IPčkom stojí skupina psychológov, sociálnych pracovníkov a špeciálnych pedagógov, ktorých spája presvedčenie, že pomoc a podporu musí dostať každý, keď sa cíti zmätený, slabý, nešťastný, sklamaný, sám.

Nárast duševných ťažkostí v porovnaní s rokom 2021 predstavuje alarmujúcich 297 %. Svedčia o tom čísla, ktoré evidujú linky pomoci a krízové služby IPčka. Stres a tlak na výkon stúpol o 246 %, pocity osamelosti a strachu o 180 %, myšlienky na ukončenie života o 122 %, depresie a symptómy depresie narástli o 131 %, snahy o sebapoškodzovanie o 47 % a pokusy o samovraždy narástli o 25 %.

V roku 2022 v rámci liniek pomoci a krízových služieb zaznamenalo IPčko 178 234 pomáhajúcich a krízových komunikácií. Až 71% z nich sa týkalo mladých ľudí do 30 rokov.

Najčastejšie témy, s ktorými sa obracajú ľudia s prosbou o pomoc, sú: pocit osamelosti a strach (21,7 %), duševné problémy (9,6 %), stres a tlak na výkon (9,1 %), myšlienky na ukončenie života (9 %), depresia a symptómy depresie (7,3 %), rovesnícke vzťahy (7,2 %), partnerské vzťahy (5,8 %), konflikty (5,7 %), sebapoškodzovanie (5,3 %), škola a vzdelávacie ťažkosti (3,3 %), pokus o samovraždu (1,6 %).

V roku 2022 uskutočnilo IPčko v Bratislavskom kraji takmer 700 krízových intervencií. O pomoc žiadala predovšetkým mládež vo veku od 15 do 18 rokov, potom 10 až 14 ročné deti a na treťom mieste boli ľudia vo veku od 19 do 24 rokov. Čo sa týka pohlavia, na linky pomoci sa viac obracali ženy (64 %) ako muži (33 %).

Podpredseda BSK Michal Sabo vysvetľuje, že termín spustenia projektu v júni nie je náhodný. „Blížia sa letné prázdniny, ktoré sú pre časť študentstva obdobím nestability, bez režimu či denného kontaktu s partiou, kedy môže prevážiť pocit osamelosti. Aby neprepukol v závažné duševné ťažkosti, doručíme im preventívnu prvú pomoc. S koncoročným vysvedčením dostane 22.000 našich študentov a študentiek pomáhajúci materiál ako zvládnuť leto. V ňom sa dozvedia ako prípadný problém identifikovať, čo sú spúšťače, ako sa prejavujú. Nájdu tam tiež zvládajúce techniky a cvičenia. Obdobie prázdnin využijeme aj na ďalšiu prácu s pedagogickým personálom našich škôl, pretože ten rovnako potrebuje a zaslúži si našu pomoc.”

„Veľa problémov začína v rodine,“ pripomína lekár a podpredseda BSK Juraj Štekláč: „Deti majú často pocit, že ich rodičia nechápu, alebo dokonca majú strach a boja sa s nimi rozprávať. Rodičia síce predstierajú, že dokážu takéto situácie zvládať lepšie, v skutočnosti sa môžu trápiť rovnako alebo aj viac. Z trápenia však vzniká frustrácia, z frustrácie hnev a z hnevu krivdy, na ktoré sa ťažko zabúda. Preto nikdy nie je neskoro začať tieto problémy aktívne riešiť.“

„Treba si uvedomiť, že za každým číslom je skutočný človek a ten potrebuje pomôcť. Preto verím, že sa do projektu zapoja aj ďalší dôležití aktéri – samosprávy, médiá, a napokon aj štát. Prosím, buďme k sebe vnímavejší a ľudskejší. Takto môžeme spoločne zachrániť nejeden mladý život,“ uzavrel Juraj Droba.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne