5.1 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

V Ružinove majú 180 tisíc nových včelích obyvateľov

Najčítanejšie

„O túto veľmi milú a zároveň prospešnú aktivitu sa u nás v Ružinove zaslúžil Lidl Slovensko. Na svojom pozemku zriadil hmyzí domček a tri včelíny, v ktorých našlo svoj domov 180 tisíc včiel. Kolega vicestarosta Martin Pätoprstý so spoločnosťou Lidl rovno dohodol v tomto krásnom prostredí aj enviromentálnu výchovu pre deti z našich základných škôl, kedy priamo odborný zamestnanec Lidlu určený pre včely priblíži deťom dôležitosť biodiverzity a vzájomnej pomoci človeka a prírody,“ uviedol starosta Ružinova Martin Chren.

Včely sú v súčasnosti veľmi ohrozené. Ich masívny úhyn spôsobuje nehospodárne správanie človeka. K poklesu populácie prispieva nielen používanie pesticídov, výfukové plyny, ale nevhodný spôsob kosenia a pestovania.

Vytvárať podmienky priateľské k životu včiel je veľmi dôležité, pretože sú dôležitou súčasťou ekosystémov mnohých rastlín. Včely opeľujú mnoho plodín, ich vyhynutie by mohlo výrazne ovplyvniť poľnohospodársky priemysel po celom svete.

zdroj: FB/Martin Chren – starosta Ružinova

V zahraničí si túto problematiku uvedomuje reťazec McDonald’s, ktorý vo Švédsku umiestnil včelie úle na strechy vybraných reštaurácií v krajine. Iniciatíva je zameraná na zachovanie populácie včiel.

Včely hrajú v udržaní biodiverzity hlavnú rolu a sú významnou súčasťou kolobehu prírody, preto je mimoriadne dôležitá ich ochrana. Mestské prostredie poskytuje pre včely vhodné podmienky na život rovnako ako voľná príroda či vidiek.

Termínom biodiverzita sa označuje rozmanitosť rastlín a živočíchov, rôznosť života. Medzinárodný deň biodiverzity celý svet oslavuje 22. mája a tento rok boli hlavnou témou práve včely.

Včely medonosné opeľujú ovocné stromy a rastliny, sú taktiež potravou pre rôzne druhy vtáctva. Výskyt týchto významných opeľovačov na celom svete však za posledné roky výrazne poklesol. Mestá aj preto začali podporovať včely osádzaním úľov.

Na Slovensku sa tejto aktivite okrem spoločnosti Lidl venuje napríklad spoločnosť, ktorá stojí za známou sieťou lekární Dr. Max, ktorá osadila včelie úle v areáli Digital Parku II v bratislavskej mestskej časti Petržalka od začiatku mája tohto roka. Aktuálne sa až 100 tisíc včiel takto nachádza v dvoch drevených úľoch na jednej zo zelených južných terás biznis centra.

Včelie úle sa ale nachádzajú napríklad i v mestskej časti Nové Mesto. Priamo na streche Novej tržnice na Trnavskom mýte, v niekoľkých úľoch, našlo domov viac ako 200 tisíc včiel. Za iniciatívou stojí Novomestský okrášľovací spolok, ktorý založili ešte miestni poslanci Libor Gašpierik a Tomáš Korček pred siedmimi rokmi. Za ten čas sa do pamätí obyvateľov Nového Mesta zapísali viacerými aktivitami a iniciatívami.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne