14.8 C
Bratislava
piatok, 3. mája 2024

Ako vybaviť preklad úradných dokumentov rýchlo a kvalitne?

Najčítanejšie

Sú situácie, kedy sa jednoducho komunikácii s úradmi nevyhneme. A už vôbec nie, keď nám plynú záväzky aj za hranicami. Môže ísť o štúdium, prácu, predaj a kúpu, na všetko spomínané sa vzťahuje dôležitá administratíva. V takom prípade si úrady právoplatne nárokujú na overený preklad dokumentov. Musí ale obsahovať striktné náležitosti, keďže ide o špecifický úradný, súdny alebo inak povedané úradne overený preklad.

Čo bližšie určuje úradný preklad dokumentov?

Je to už spomínaná oficiálna úradná komunikácia, kde úradné dokumenty obsahujú čoraz špecifickejšiu terminológiu. Úrady majú nárok vyžadovať overený preklad dokumentov po obsahovej stránke absolútne zhodný s originálom. Tak sa zahajuje proces vzniku úradného prekladu, kde na jednej strane je objednávateľ a na druhej profesionálny prekladateľ. Musí ísť o zhotoviteľa zapísaného v zozname znalcov, tlmočníkov a prekladateľov, ktorých činnosť jasne podlieha zákonu. Ďalej tejto významnej činnosti predchádza absolvovanie jazykových skúšok, ktoré rozhodnú, či je daný prekladateľ spôsobilý na prácu aj s úradnou zahraničnou terminológiou.

Viete, že úradných prekladateľov je od „bežných“ veľmi obmedzený počet? To ale neznamená, aby ste objednávku úradných dokumentov vytvárali bez porovnávania s konkurenciou.

Na čo sa zamerať pri objednávaní úradného dokumentu?

Ako pri každej objednávke, tak aj pri úradných prekladoch je dôležité jasne komunikovať požiadavky. Prekladateľská agentúra stanovuje, čo popri dokumentoch na preklad a v akej podobe od vás vyžaduje. Jasne musí byť zadaný cieľový jazyk prekladu a vaše základné údaje. Už na začiatku objednávky by vám mali ponúknuť aspoň orientačné stanovenie cien a dostupných termínov.

V akej podobe sa odovzdáva úradný preklad dokumentov?

Základom vyhotoveného úradného prekladu je originál alebo kópia dokumentu, samotný preklad a vyhlásenie úradného prekladateľa. Úradný preklad sa odovzdáva zviazaný trikolórou a opatrený úradnou okrúhlou pečiatkou. Preklad dokumentov je možné odovzdať osobne, poštou alebo mailom so scanom prekladu, čo v mnohých prípadoch úplne postačí.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne