22 C
Bratislava
sobota, 11. mája 2024

RTVS odvysiela v deň 55. výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy špeciálne tematické relácie a programy

Najčítanejšie

Rozhlasové a televízne programové služby RTVS sa 21.augusta budú počas celého dňa venovať témam, ktoré sú spojené s 55. výročím okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy.

Diváci Jednotky si udalosti spred 55. rokov pripomenú obľúbeným retro muzíkálom režiséra Filipa Renča Rebelové. Atraktívny príbeh z malého českého mesta so stále aktuálnymi hitmi v hlavných úlohách so Zuzanou Norrisovou, Jánom Révaiom, Tomášom Hanákom, Betkou Stankovou, Ľubošom Kostelným odvysiela Jednotka o 20.30 h.

Skutočný príbeh a autentickú dobu z čias okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy prinesie hraný koprodukčný film Eštebák v réžii Juraja Nvôtu. Vynikajúce herecké obsadenie (Jiří Mádl, Michaela Majerníková, Ondřej Vetchý, Vladimír Hajdu, Táňa Pauhofová, Martin Geišberg, Marek Geišberg) a silná téma ovládnu obrazovku Jednotky o 22.25 h.

August ´68 bude dominovať Dvojke počas celého pondelka. O nútenom ústraní porozprávajú televízne osobnosti Jarmila Košťová a Dana Herrmannová v talkshow Anjeli strážni. Nasledovať bude dokument Šesťdesiatosmičkár Ján Midžiak, ktorý prináša pohľad na krízový rok 1968 očami vtedajšieho rozhlasového hlásateľa. Ďalší dokument Nezlomená hovorí o Ote Plávkovej, ktorá počas okupácie patrila medzi hlavných organizátorov vysielania z banskobystrického rozhlasového štúdia.

Nasledujúci dokument Vlny slobody mapuje chvíle tesne pred obsadením Československého rozhlasu v Banskej Bystrici a vysielanie počas prvého okupačného dňa. Prostredníctvom dokumentárnej tvorby si Dvojka popoludní pripomenie aj ďalšie výrazné osobnosti Alexandra Dubčeka (Vycestovacia doložka pre Dubčeka) či Irenu Brežnú (Profesionálna cudzinka). Nasledovať bude dokumentárny film Môj neznámy vojak a prvá časť zo série Okupácia (ďalšie štyri diely zo série budú postupne odvysielané počas predposledného augustového týždňa).

Chýbať nebude ani vlani premiérovaný dokument Rekonštrukcia Okupácie. Večer na Dvojke sa bude niesť v znamení hudobných filmov. Film režisérky Oľgy Sommerovej prinesie o 20.10 h silný príbeh Marty Kubišovej Magický hlas rebelky. O tvorbe umelca, ktorý nútene musel odísť z krajiny a dianie v nej mohol sledovať iba z diaľky, bude o 21.35 h rozprávať dokumentárny film o kultovom folkovom hudobníkovi Karel Kryl – kto som?.

Aj rozhlasové programové služby RTVS si pripomenú august 1968 počas pondelka viacerými reláciami ako aj úpravami vysielacích formátov. Rádio Slovensko bude v čase od 8.00 h do 9.00 h a od 13.00 h do 14.00 h hrať iba hudbu z roku 1968.

Počas ranného a popoludňajšieho vysielania bude znieť v éteri celodenná téma, v ktorej budú môcť poslucháči zareagovať a napísať svoje spomienky na augustové udalosti ´68. V tom čase bude Roman Bomboš v uliciach Bratislavy robiť živé vstupy do vysielania z autentických miest, kde sa odohrávali augustové udalosti.

Po 13.00 h odvysiela Rádio Slovensko exkluzívny rozhovor s Michaelom Kocábom, ktorý bol hlavným iniciátorom a neskôr aj predsedom parlamentnej komisie pre odsun sovietskych vojsk z územia Česko-Slovenska. V priebehu dňa sa v rôznych vysielacích časoch objavia aj krátke publicistické príspevky súvisiace s udalosťami augusta ´68, ktoré sprostredkujú umelci, politológovia a pamätníci v spojení so záznamami rozhlasového archívu.

Rádio Devín si o 8.35 h pozve do relácie Ranný hosť Tomáša Kluberta a Petar Mikleho z Ústavu pamäti národa, ktorí budú hovoriť o medzinárodnom kontexte udalostí roku 1968, dopade na spoločnosť a situáciu v ČSR ako aj o dokumentoch k augustu ´68, ktoré sú v archíve ÚPN. O 12:00 h odznie na vlnách Rádia Devín Poludňajší koncert venovaný krajinám, ktoré sa na invázii odmietli podieľať, alebo ju otvorene kritizovali.

Program naplní hudba albánskych, juhoslávskych a rumunských skladateľov. Československí skladatelia a ich diela ako doklad doby odznie večer o 19. 00 h v Exkluzívnych koncertoch sveta. V malom výbere zaznie hudba súvisiaca nielen s rokom 1968, ale aj skladby štyroch autorov, ktorých diela sa nesmeli hrať.

55 rokov od okamihu, kedy armády piatich štátov Varšavskej zmluvy prekročili hranice a začali okupáciu Československej socialistickej republiky si pripomenie aj Radio Slovakia International.

Počas dňa uvedie August 1968 – rozhovor s historikom Miroslavom Londákom (Historický ústav SAV) o okupácii Československa doplnený archívnymi rozhlasovými ukážkami. Téme Ako Slováci vidia Dubčeka ? sa bude venovať rozhovor s Jacquesom Rupnikom, francúzskym politológom a historikom. Muž s odhalenou hruďou prináša príbeh fotoreportéra Ladislav Bielika, ktorý zdokumentoval v auguste 1968 prvé dni intervencie armád Varšavskej zmluvy v Bratislave.

Jedna z jeho 187 zachovaných snímok sa stala najslávnejšou slovenskou fotografiou. Jedinečné archívne nahrávky a záznamy z vysielania verejnoprávneho rozhlasu odznejú v relácii Odvaha Slovenského rozhlasu. Silnú tému emigrácie pokrýva Radio Slovakia International rozhovorom Augustová emigrácia, v ktorom Vladimír Rosenfeld, ktorý dnes žije na Havaji rozpráva o dôvodoch emigrovať s manželkou Oľgou Urminskou a ich vtedy mesačným synom Olegom kvôli augustovej invázii.

Deň 55. výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy si generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a predstavitelia mesta Banská Bystrica pripomenú odhalením pamätnej tabule novinárke Ote Plávkovej, ktorá bude umiestnená na budove Štúdia RTVS na ulici Prof. Sáru 1 v Banskej Bystrici.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne