19 C
Bratislava
štvrtok, 2. mája 2024

Doprava na nábreží a opravená Košická

Najčítanejšie

V nadväznosti na blížiaci sa začiatok školského roka a s tým spojenú hustejšiu premávku na bratislavských cestách by sme radi upozornili vodičov a vodičky, že na nábreží v Starom meste a na Dostojevského rade bude od začiatku školského roka platiť nová organizácia dopravy. Ak nábrežie zvykli využívať autom len na prejazd, od 4.9. odporúča magistrát hlavného mesta využiť iné vhodnejšie trasy pre tranzit.

Medzi mostom SNP a Šafárikovým námestím aktuálne dokončujeme práce, vďaka ktorým tu vznikne úplne nová, bezpečná, oddelená cykloinfraštruktúra a oveľa komfortnejšie prepojenie nábrežia s historickým centrom mesta. Nové cyklopruhy vznikajú na časti nábrežia, kde bezpečná cykloinfraštruktúra doteraz úplne chýbala a zároveň spoja viaceré už existujúce cyklotrasy.

Pre vozidlá zostane po novom v tomto úseku jeden jazdný pruh v každom smere. Zrušené budú ľavé odbočenia cez električkovú koľaj na Kúpeľnú a Fajnorovo nábrežie, nakoľko tieto odbočovania spôsobovali zdržania pre ostatné vozidlá. V úseku na Dostojevského rade medzi Landererovou a Šafárikovým námestím sa zároveň mení značenie jazdných pruhov a pribudne tu zmiešaný bus-cyklo pruh.

Rovnaký počet vozidiel pri menšom počte pruhov na Vajanského nábreží by mohol znamenať problémy. Dopravné dáta ale hovoria jasne – 70% vozidiel nábrežím len prechádza. Znamená to, že tu nemajú svoj cieľ a môžu tak využiť aj inú vhodnejšiu trasu, ktorá neprechádza centrom mesta.

Čím viac vodičiek a vodičov zvolí napr. trasu po Einsteinovej, ktorá je na tranzit dimenzovaná, a niektoré z mostov podľa destinácie, tým lepšia bude aj situácia pre ostatných vodičov na nábreží. Prejazd alternatívou po Einsteinovej za bežných okolností trvá približne rovnako dlho, ako trasa po nábreží. Tá je síce na vzdialenosť kratšia, ale je zaťažená križovatkami a svetelnou signalizáciou.

Vzhľadom na zmeny v organizácii dopravy prosíme o zvýšenú pozornosť pri prejazde nábrežím, najmä počas prvých dní školského roka.

Projekt zmeny organizácie dopravy je možné pozrieť si na tomto odkaze: bit.ly/nabrezie_POD

Odpovede na niektoré často kladené otázky k tomuto projektu nájdete tu: https://bit.ly/Nabrezie_FAQ

Viac informácií o projekte nájdete aj v tomto príspevku: bit.ly/Nabrezie

Opravená Košická bude opäť sprejazdnená

Zároveň by sme radi dali do pozornosti, že opravená Košická bude od pondelka 4. septembra opäť sprejazdnená pre vozidlá od Mlynských nív v smere na Miletičovu.

Košická ulica od jarných mesiacov čelila viacerým dopravným obmedzeniam. SPP – Distribúcia tu od apríla realizovala rekonštrukciu plynovodu, ktorú bolo nutné koordinovať s výmenou vodovodného potrubia v úseku od Mlynských nív po Dulovo námestie v réžii investora susednej výstavby.

Prebiehajúce práce sme preto využili na komplexnú výmenu už výrazne zdegradovaného povrchu vozovky medzi Dulovým námestím a Miletičovou a zaviedli sme tu aj niektoré vylepšenia v organizácii dopravy. Po novom tu pribudla oddelená cyklotrasa. Nový povrch získal aj úsek od Mlynských nív po Dulovo námestie.

Harmonogram prác bol koordinovaný tak, aby dopravné obmedzenia, najmä uzavretie Košickej boli odstránené pred začiatkom školského roka, kedy je prirodzene aj najväčší tlak na dopravu.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne