14.8 C
Bratislava
piatok, 3. mája 2024

RTVS odštartuje september novinkami aj premiérovými epizódami obľúbených relácií

Najčítanejšie

RTVS si pre svojich divákov a poslucháčov počas tejto jesene pripravila bohatú programovú ponuku. Sviatočný 1. september na Deň Ústavy SR čaká divákov program zložený z priamych prenosov, filmových klasík a premiérových dokumentov.

Už v sobotu 2. septembra odštartuje svoje jesenné vysielanie premiérami obľúbených zábavných relácií Záhady tela a Neskoro večer a diváci sa môžu tešiť aj na nedeľnú premiéru druhej série magazínu Najvernejší a novinky – Voda spieva, Všade dobre, doma naj a Lov slov. Vynovenú ponuku si pre poslucháčov pripravili aj okruhy Slovenského rozhlasu.

V piatok 1. septembra na Deň Ústavy SR odvysiela Jednotka popoludní koprodukčný film RTVS Po strnisku bosý a následne zlatú klasiku, slovenský film Majster kat. O 20.30 h ponúkne divákom priamy prenos z galaprogramu Deň Ústavy SR (Slovenský deň kroja) a následne slovenský film Rodná zem.

Deň Ústavy SR, 1. september, bude vo vysielaní Dvojky rezonovať v dokumentoch Míľniky slovenského parlamentarizmu a Najmocnejšia inštitúcia. Prírodné bohatstvo Slovenska si budú môcť diváci užiť aj počas dňa v dokumentoch z nedávnej tvorby RTVS Mlyny na Slovensku, Bratislava, mesto uprostred prírody, Krásy Slovenského krasu, Žijem Dunajom a Hľadám Dunaj a Dvojka už tradične sprostredkuje divákom atmosféru obľúbeného podujatia Slovenský deň kroja v troch živých vstupoch z Banskej Bystrice. Večer sa bude niesť v znamení premiér.

O 20.00 h ponúkne Dvojka premiérový dokument Dotyky Slovenského raja. Nasledovať bude druhá časť 3-dielneho televízneho filmu o špionážnej činnosti sovietskeho rozviedčíka počas 2. svetovej vojny Sám vojak v poli. O 21.45 h sa diváci môžu tešiť na premiéru filmu Legenda o lietajúcom Cypriánovi.

Jednotka

Sobotné večery budú aj na jeseň patriť obľúbeným zábavným reláciám. Už v sobotu 2. septembra sa diváci môžu tešiť na premiérovú epizódu vedomostnej šou Záhady tela, v ktorej moderátor Marián Miezga privíta opäť zábavných súťažiacich – Zuzanu Porubjakovú, Juraja „Šoka“ Tabačeka, Borisa Valábika a Dominiku Žiaranovú.

Nasledovať bude už tradične populárna talkšou Petra Marcina Neskoro večer v jubilejnej desiatej sérii. Prvým hosťom bude herečka Dominika Kavaschová, ktorá počas leta s osvedčenou partiou zabávačov opäť cestovala s cyklom Úsmevom po Slovensku. O novodobých skrášľovacích procedúrach viac prezradí beauty terapeutka Monika Suchánková a pozvanie prijala aj skladateľka a hudobníčka Andrea Bučko.

Nedeľný podvečer po 18.10 h bude na Jednotke od 3. septembra patriť druhej sérii rodinného magazínu Najvernejší. Herec a moderátor Juraj Bača a dogkauč Juraj Ferko budú opäť pomáhať rodinám, v ktorých sa pes stal problémom a zároveň predstavia užitočné rady, zaujímavosti a príbehy, v ktorých sa pes stal nenahraditeľným členom rodiny.

V prvú septembrovú nedeľu o 20.30 h prinesie RTVS na televízne obrazovky 1. ročník udeľovania ocenení VODA SPIEVA. Projekt divákom predstaví a zároveň ocení tých, vďaka ktorým máme na Slovensku čistú a zdravú vodu. Nominovaní sú jednotlivci, spoločnosti, ale aj samosprávy, ktorí sa venujú vodným zdrojom, vodným tokom, nádržiam a všetkým formám starostlivosti o vodu ako dôležitú súčasť života človeka.

Troma nominačnými epizódami a slávnostným finále, ktoré RTVS odvysiela 24. septembra na Jednotke, budú divákov sprevádzať dvojice moderátorov – Marianna Ďurianová a Štefan Štec, Barbora Krajčírová a Vlado Varecha, Kristína Tormová a Daniel Žulčák.

Spomedzi všetkých nominovaných vyberala odborná porota 6 jednotlivcov, 6 spoločností a 6 miest alebo obcí. O postupujúcich z nominačných kôl do finálového kola rozhodnú výlučne diváci RTVS prostredníctvom SMS hlasovania počas a po odvysielaní nominačných kôl.

Od pondelka 4. septembra si svoje znalosti z histórie, kultúry, geografie, politiky alebo športu zo Slovenska, ale aj z Európy overia súťažiaci v novej vedomostnej súťaži RTVS Všade dobre, doma naj. Každý pracovný deň po 18.25 h privíta v štúdiu moderátor Martin Nikodým trojicu súťažiacich, ktorí môžu vyhrať až 2 300 €.

„Som rád, že som mal možnosť precestovať kus sveta a porovnávať. Rád vravím, že na každej ceste je najkrajší návrat pretože všade dobre, doma naj. Veľmi sa teším na novú príležitosť spoznať ešte viac našu domovinu. Verím že sa budem stretávať s výnimočnými hráčmi a spoločne sa dozvieme o našom Slovensku veľa zaujímavého,“ hovorí moderátor relácie Martin Nikodým.

Dvojka

Dvojka si pre divákov od pondelka 4. septembra pripravila originálna súťažná šou Lov slov, v ktorej nerozhodujú vedomosti, ale dôvtip, postreh a slovná zásoba. Každý pondelok večer o 20.10 h s moderátorom Michalom Ďurišom budú diváci spolu so súťažiacimi v štúdiu riešiť skrývačky, osemsmerovky, slovné hádanky a krížovky.

Po súťažení odvysiela Dvojka vždy v pondelok po 20.35 h 8-dielny dokumentárny seriál Architektúra 58-89. Počas rokov 1958 – 1989 sa v Československu podarilo postaviť množstvo stavieb, ktoré potvrdzujú veľký kreatívny potenciál a silné osobnosti a stali sa ikonami československej architektúry. Dokumenty zachytávajú esenciu doby najvýznamnejších architektov s ich súkromím, motiváciami a ťažkosťami, s ktorými sa museli vyrovnávať.

Rádio Slovensko

Počas jesene sa poslucháči Rádia Slovensko môžu tešiť hneď na niekoľko noviniek. Od pondelka do piatku bude pre nich pätica známych rozhlasových moderátoriek – Ivana Ilgová, Barbara Štubňová, Gabriela Angibaud, Petra Bernasovská, Kata Martinková – pripravovať rubriku Rádio Slovensko – Chutne!. V nej ponúknu nielen chutné recepty, ale ponúknu aj informácie o histórii jedla a o tipoch na suroviny, stolovaní, dekoráciách, či príprave lahodných pokrmov.

V piatky sa z éteru Rádia Slovensko bude hlásiť Overovňa Rádia Slovensko. Nová rubrika pozostáva z dvoch častí. Prvá časť je rozhovor s odborníkom na dezinformácie o tom, čo sa aktuálne deje na dezinformačnej scéne – nové hoaxy, fake news, odkiaľ prišli… V druhej časti odborník rozoberie konkrétnu nepravdivú správu a uvedie fakty.

Nebudú chýbať ani obľúbené diskusné formáty. Každý pracovný deň po 13.00 h sa poslucháči môžu tešiť na Hosťa Rádia Slovensko s moderátormi Norou Gubkovou a Stano Ščepánom a po 17.05 h na reláciu Otvorene s Annou Vargovou.

Rádio Junior

V sobotu 2. septembra oslávi Rádio Junior 13. narodeniny. Pre poslucháčov si pri tejto príležitosti pripravilo cyklus čítaní na pokračovanie, ktoré vznikli v spolupráci s vydavateľstvom Albatros. Ide o sedem kníh (Prázdniny so strýcom Rafaelom, Experiment so Sofiou, Zvieratká z Jakubovho Kopca, Záchranná stanica: Vlčica Luna, Zornička, Tajomstvá ôsmich planét, Vraniak Albín). Interpretmi čítaní na pokračovanie budú Boris Farkaš, Michal Rovňák a Daniela Šencová.

(ts)

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne