20.5 C
Bratislava
nedeľa, 28. apríla 2024

Nové sídlisko v bratislavskej mestskej časti Rača slávnostne otvorili

Najčítanejšie

Nové sídlisko Rínok Rača sa nachádza na Rudroffovej ulici, ktorú pomenovali podľa Vojtecha Rudroffa, katolíckeho kňaza, ktorý od roku 1908 pôsobil 33 rokov v Račišdorfe a podľa Dobroslavy Luknárovej bol popri Móricovi Alstrovi ďalšou významnou osobnosťou na račianskej fare.

Nový obytný a polyfunkčný komplex vznikol na ruine Vinárskych závodov, ktorá roky chátrala a teraz tu vzniklo príjemné miesto pre pokojný rodinný a komunitný život, ktoré dotvára a aj zveľaďuje bývanie v Rači.

„Toto prostredie vytvorí spolu s Nemeckým kultúrnym domom nové lokálne centrum Rače a to hneď pri zastávke električky. Okrem samotnej výstavby a kultivácie územia a jeho okolia, sme sa v spätosti k oblasti Rače zaviazali k investíciám do moderných cyklotrás, rekonštrukcie priľahlých zastávok MHD a k vybudovaniu materskej školy priamo v obytnej zóne. Zároveň chceme aj naďalej zostať aktívni na území Rače a to prostredníctvom našich obchodných a administratívnych priestorov na prenájom. Práve nimi chceme pre obyvateľov Rače zabezpečiť služby, obchody či kancelárie, ktoré budú mať hneď po ruke,“ uviedla pre Račiansky Večerník Petra Ďurišková, junior analytička zo spoločnosti Bencont Investments.

V projekte je celkovo 473 bytov, pričom sa odhaduje, že celkový počet obyvateľov sa bude pohybovať niekde okolo počtu 900. Z aktuálnej ponuky je predaných už okolo 80% bytov. Rínok Rača tvorí šesť obytných domov, tri polyfunkčné domy s bývaním a päť objektov občianskej vybavenosti.

„Momentálne sú v Rínku Rača prevádzky Tesco, dm drogerie markt, Ševt a HAVKOmoda. V blízkom období sa chystá otvorenie pobočky Slovenskej sporiteľne, ktorej súčasťou bude aj bankomat. Zároveň je v príprave nechtové štúdio i barber shop v obchodnej pasáži. Mimo klasických prevádzok budú k dispozícii aj Alzabox, Packeta či Slovak Parcel service,“ uviedla Petra Ďurišková a doplnila:

„Otvorenie novej reštaurácie Krone zo Svätého Jura je odhadované na druhý kvartál roku 2024. K dispozícii bude mať pre svojich zákazníkov i vonkajšiu terasu. Okrem obchodov je už od septembra spustená pre obyvateľov Rače aj materská škôlka, ktorá sa nachádza priamo v areáli Rínku Rača. Táto škôlka má kapacitu približne 44 detí, pričom sú otvorené dve triedy“.

„Prevádzka Krone vo Svätom Jure plánuje rozšíriť svoje pôsobenie aj v projekte Rínok Rača. Krone ako Penzión-Reštaurácia-Kaviareň je národnou kultúrnou pamiatkou a tomuto sa bolo nutné dispozične podriadiť. V novom centre mestskej časti Rače, na ul. Rudroffova chceme skúsenosťami z Krone Svätý Jur nadviazať na príjemnú atmosféru, prostredie a kvalitnú ponuku. Koncepčne bude prevádzka zodpovedať modernej reštaurácii, kde si nájdu miesto všetci hostia, či už pre obed, večeru, posedenie priateľov, rodinnú oslavu alebo inú životnú príležitosť. Veríme, že sa nám podarí prevádzku otvoriť do pol roku 24,“ uviedol pre Račiansky Večerník Juraj Jadroň, manažér prevádzky Krone Svätý Jur.

priestory novej reštaurácie Krone (autor foto: Marián Luha, Račiansky Večerník)

Nový komplex Rínok Rača bol slávnostne otvorený v sobotu 4. novembra na Dni otvorených dverí za účasti konateľa spoločnosti Bencont Development Martina Šimurdu a zástupcu mestskej časti Bratislava Rača, poslanca Vladimíra Grocha, ktorý v projekte Rínok Rača s rodinou aj býva.

Deň otvorených dverí priniesol množstvo návštevníkov, ktorých zabavil program v podobe speváčky Dominiky Titkovej s kapelou, Street food s rôznymi druhmi jedla a pitia, vrátane stánku reštaurácie Krone. Pre deti bol pripravený Cirkuskus, Walking Acts, Nevadivadlo Kompost Story, no i kolotoč či maľovanie na tvár.

„Cieľom podujatia bolo oficiálne otvorenie projektu Rínok Rača pre obyvateľov i návštevníkov, zahájenie fungovania obchodnej pasáže projektu, jednotlivých prevádzok no i celkové zoznámenie sa s rodinným a komunitným konceptom moderného bývania,“ doplnila Petra Ďurišková.

Krátke video zo Dňa otvorených dverí si môžete pozrieť > TU

Množstvo čitateľov sa nás pýtalo ako je to s parkovaním pred obchodnou pasážou. „Verejné parkovanie pre zákazníkov i návštevníkov sa nachádza popred celou obchodnou pasážou (pred prevádzkami Tesco stores, dm drogerie atď.) a v podzemných garážach Rínok Rača. Celkovo je k dispozícii v exteriéri do 40 parkovacích miest a v interiéroch garáže ďalších 33 miest. Parkovacie miesta v garáži sú otvorené od 6:00 do 22:00 každý deň a vonkajšie parkovanie je prístupné nonstop. Bezplatne sa dá zaparkovať na dve hodiny denne počas pracovného týždňa a tri hodiny počas víkendu a sviatkov. Každá ďalšia začatá hodina je spoplatnená 3 eurami. Zároveň sa v areáli parkovísk budú nachádzať aj nabíjačky pre elektrické autá od ZSE. Samozrejme vyhradené sú miesta aj pre ťažko zdravotne postihnutých, a to vo vonkajších ako aj vnútorných priestoroch parkoviska,“ doplnila pre Račiansky Večerník Petra Ďurišková.

V prednej sklenej budove je naplánované multifunkčné zdravotné stredisko, v ktorom sa budú nachádzať rôzne ambulancie či lekáreň (autor foto: Marián Luha, Račiansky Večerník)

Prečítajte si tiež:

Reťazec Tesco otvoril na novom sídlisku Rínok Rača svoju 162. prevádzku na Slovensku

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne