20.5 C
Bratislava
nedeľa, 28. apríla 2024

Stane sa priestor v Rači pred Nemeckým kultúrnym domom novým komunitným miestom pre stretávanie sa a kultúrny život?

Najčítanejšie

Poslankyňa Monika Luknárová dlhodobo navrhuje, aby sa priestor pred Nemeckým kultúrnym domom (NKD) stal novým centrom Rače, do budovy NKD by sa mohol presťahovať miestny úrad, sobášna miestnosť, ktorá by bola využiteľná mimo sobášov i ako výstavná sieň.

Pred NKD by mohlo vzniknúť námestie, v priestoroch Červenej lisovne by mohla okrem podujatí Račianskeho muzeálneho spolku a Račianskeho vinohradníckeho spolku fungovať aj galéria.

Vo vnútri NKD ešte kaviareň, ale aj občasné kino v kultúrnej sále, ktorá slúži na stretávanie poslancov počas miestnych zastupiteľstiev, či kultúrne podujatia. V neďalekom Rínku plánuje svoju novú prevádzku otvoriť od apríla 2024 aj svätojurská reštaurácia Krone, ktorá by dotvárala nové komunitné centrum a nahradila zrušenú prevádzku U Kmotrov, ktorá fungovala v minulosti priamo v priestoroch NKD.

Prvý krok na zmenu sa začal v utorok 12. decembra kedy poslanec Ján Polakovič otvoril na zastupiteľstve, konanom práve v NKD, diskusiu a poskytnutí drevených predajných stánkov vo vlastníctve mestskej časti, ktoré boli nedávno využívane napr. na prvý ročník súťaže vo varení vianočnej kapustnice, pre súkromných záujemcov.

„By som sa len opýtal, čo bola teraz akcia pred NKD, aj teraz tam boli také tie búdky kde boli predajcovia, ja si pamätám že vo Vajnoroch boli niekedy také stabilné búdky a ľudia si ich mohli za symbolický poplatok prenajať a možno tam ponúkať nejaké svoje veci, teraz aj tým že tam bude dlhodobo výstava a nejaké iné aktivity, či sme neuvažovali rozmýšľať takýmto spôsobom, že možno tam niečo takéto zriadiť, alebo či sa nad tým viete možno zamyslieť?,“ spýtal sa na zastupiteľstve Račiansky poslanec Ján Polakovič.

„Osobnej iniciatíve sa určite medze nekladú, kľudne poskytneme búdky v zmysle našich zásad hospodárenia, alebo priestoru, alebo podľa toho či pôjde o dobročinnú, alebo komerčnú akciu, my sa tomu určite nebránime,“ odpovedal Róbert Pajdlhauser, zástupca starostu mestskej časti Bratislava-Rača.

Pozrite si krátke video (zdroj: zastupitelstvo.sk):

„Moja predstava bola, aby úrad, sobáška aj kulturák boli v centre Rače, na jednom mieste, s parkoviskom, ktoré má slúžiť aj ako námestie,“ uviedla pre Račiansky Večerník Monika Luknárová, Račianska poslankyňa.

„Moje základné vízie boli premiestnenie Miestneho úradu. Doteraz si myslím, že súčasný úrad a všetky rekonštrukcie, ktoré sa tam robia sú neekonomické, zbytočné a úrad je stále najmä nevzhľadný aj pre návštevníkov, aj pre zamestnancov. Stále nie je doriešená ani bezbariérovosť atď.,“ doplnila Monika Luknárová.

„Možno neviete, ale za nápadom využívať Červenú lisovňu, som bola ja. Prednostkou bola vtedy ešte Janka Pešková a môj nápad sa jej veľmi nepozdával. Lisovňa bola len hrubou stavbou, tak ako väčšia časť budovy. Navrhla som vtedy, že by tam mohli bývať aspoň výstavy umeleckých diel, jej sa zdal ten priestor surový a nereprezentatívny. Ja som v ňom naopak videla veľký potenciál. Mne sa práve páčil ten kontrast umeleckých diel a holého industriálneho priestoru,“ uviedla pre Račiansky Večerník Monika Luknárová, Račianska poslankyňa a zakladajúca členka Račianskeho muzeálneho spolku.

Dôležitým krokom je doriešiť parkovanie pred a v okolí NKD v súčasnosti tam parkujú napríklad i rodičia detí, keď ich vezú do školy na Plickovu a do škôlky na Barónku. „Kým sa nebudú môcť rodičia a deti dostáť k inému dočasnému zaparkovaniu a takisto obyvatelia z ,,hornej“ Rače, tak im netreba ďalej komplikovať život. Chcelo by to momentálne kompromis. Možnosť parkovať v pondelok až v piatok napríklad vo vyhradených časoch. Trebárs od 5:00 do 9.00 a od 14:30 do 17:30 a v prípade väčšieho kultúrneho podujatia pred NKD tak ako teraz, neparkovať,“ doplnila Monika Luknárová.

Vizualizácia priestoru pred NKD (zdroj: spolocnyciel.sk)
Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne