5.6 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Obecní hasiči v Rači budú mať novú techniku

Najčítanejšie

V stredu 27. marca mestská časť Rača zverejnila zmluvu uzatvorenú 21. marca 2024 na kúpu nového auta pre obecný hasičský zbor Rače od rakúskej obce Schärding v zastúpení starostom Günterom Streicherom.

Mestská časť Rača v zastúpení starostom Michalom Drotovánom zakúpila jazdené cisternové hasičské auto Steyr s typovým označením 16S23/L37/4×4, s karosériou od Rosenbauera, rok výroby 1993, s najazdenými kilometrami 31 325 km.

Kúpna cena vozidla bola stanovená na 24 500 eur. Mestská časť zaplatila za vozidlo zálohu vo výške 17 150 eur a zvyšná suma vo výške 7 350 eur bude pripísaná na bankový účet obce Schärding v deň prevzatia vozidla.

Vozidlo si musia dobrovoľní obecní hasiči mestskej časti Rača vyzdvihnúť v zmysle dohody najneskôr do 15. apríla 2024 v obci Schärding.

V predajnej cene je zahrnutý aj posuvný a výsuvný rebrík, benzínový vysokovýkonný ventilátor (vrátane nadstavca na ľahkú penu), tyč na umývanie ulíc, či rezervná pneumatika.

Miestne zastupiteľstvo ešte na zasadnutí 16. januára 2024 odsúhlasilo v rámci rozpočtu v kapitálových výdavkoch pre ochranu pred požiarmi v programe 5 sumu 35 tisíc eur na nákup hasičského auta.

Mestská časť Rača dostala zároveň i dotáciu z prostriedkov Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR na základe zmluvy uzatvorenej 21. marca 2024, ktorú mestská časť môže použiť na zabezpečenie materiálno-technického vybavenia DHZO, na osobné ochranné pracovné prostriedky pre členov DHZO, odbornú prípravu členov DHZO a zabezpečenie servisu – opravy a nákup náhradných dielov na hasičskú techniku a hasičské motorové vozidlá. Dotáciu vo výške 3 000 eur môže využiť do 20. augusta 2024.

Mestská časť sa zaviazala podľa zmluvy, zabezpečiť spolufinancovanie z vlastných alebo iných ako verejných zdrojov vo výške najmenej 5% z celkovej schválenej a poskytnutej rozpočtovej dotácie.

Dotácia je určená na bežné výdavky a pri jej použití – zabezpečení nákupu nesmie nákupná cena za jeden kus presiahnuť sumu 1 699eur s DPH.

Pri nákupe majetku musí mestská časť dodržiavať zásady hospodárenia. Majetok, ktorý je zastaraný, alebo nehospodárny v prevádzke, alebo ho nemožno hospodárne opraviť sa nazýva neupotrebiteľným majetkom.

Je otázkou do akej miery je efektívne nakúpiť a získať do správy mestskej časti viac ako 30 rokov staré hasičské vozidlo a aké bude reálne jeho ďalšie využitie, a či obec nemala radšej riešiť nákup nového vozidla a využiť postupné formy financovania, ako napr. lízing, či bankový úver.

Obecný hasičský zbor má v bezplatnom prenájme aj nové vozidlo značky IVECO od Ministerstva vnútra, to je však na požiarny zásah nevhodné pre malú kapacitu zásobníka vody, ako uviedol veliteľ DHZO Rača Jakub Michalovič na zastupiteľstve počas predkladania správy o činnosti DHZO za minulý rok. Nové hasičské vozidlo preto obecný hasičský zbor potreboval pre svoje fungovanie.

„V zmysle štatútu dobrovoľného hasičského zboru som Vám predložil správu o činnosti za minulý rok. Z ktorej vyzdvihnem pár takých dôležitejších bodov. DHZO má momentálne 14 členov, za minulý rok sme sa podieľali spolu na 27 výjazdoch v rámci mestskej časti ale aj v rámci hlavného mesta Bratislavy, a zabezpečovali sme asistenčnú službu pri rôznych udalostiach, vo väčšine prípadov tých zásahov sa jednalo hlavne o technickú pomoc, nakoľko momentálne nás s tým naším IVECOM nás moc nevolajú na požiare vďaka kapacite jeho vody, a jednalo sa vlastne hlavne o padnuté stromy, vytečené prevádzkové kvapaliny, ďalej sme zasahovali aj s AED, (…) Chceli by sme sa teda zamerať na to nové hasičské auto,“ uviedol na zastupiteľstve 6. februára 2024 veliteľ DHZO Rača, Jakub Michalovič.

zdroj videa: zastupitelstvo.sk

Prečítajte si tiež:

Starosta Rače Michal Drotován kandiduje v eurovoľbách za stranu Demokrati. Na zastupiteľstve na jeho návrh zakázali používanie erbu Rače v logu občianskeho združenia dobrovoľných račianskych hasičov (aktualizované)

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne