5.6 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Starosta Rače Michal Drotován kandiduje v eurovoľbách za stranu Demokrati. Na zastupiteľstve na jeho návrh zakázali používanie erbu Rače v logu občianskeho združenia dobrovoľných račianskych hasičov (aktualizované)

Najčítanejšie

Starosta Rače Michal Drotován sa „preslávil“ viacerými kontroverznými postojmi a rozhodnutiami, okrem odvolania veliteľky dobrovoľných hasičov Daniely Olenočinovej, napr. zrušením organizácie Vianočných trhov v roku 2023 pre údajne zlú predpoveď počasia, či vyškrtnutím kapely Maduar zo zoznamu účinkujúcich počas Račianskeho vinobrania v roku 2023, aby sa vzápätí tá istá kapela objavila na zozname účinkujúcich na Račianskych hodoch v roku 2024. Ale najvážnejšia je jeho podpora spolku ZVV, ktorý dlhodobo šíri konšpirácie a xenofóbne názory.

Starosta sám o sebe hovorí, že je stredo-pravičiar, v roku 2023 podporil stranu Demokrati a bývalého premiéra Eduarda Hegera aj vo voľbách do NRSR. Na kandidátke do eurovolieb si neuvádza za ktorú mestskú časť vlastne kandiduje, je tam uvedené len „starosta mestskej časti“.

V utorok 26. marca sa uskutočnilo zastupiteľstvo mestskej časti Rača v historickej budove Nemeckého kultúrneho domu. Poslanec Peter Pilinský poukázal na kandidatúru súčasného starostu Michala Drotována do europarlamentu.

Poslanec Ján Polakovič poukazoval na zlé vzťahy starostu Drotována s občianskym združením dobrovoľného hasičského zboru DHZ Rača, ktorému starosta novým návrhom všeobecného záväzného nariadenia (VZN), ktoré 26. marca odsúhlasili poslanci, zakázal používať v logu erb Rače.

Článok sme aktualizovali o vyjadrenie Daniely Olenočinovej.

Presne pred rokom 28. marca 2023 došlo k odvolaniu veliteľky obecného dobrovoľného hasičského zboru Daniely Olenočinovej, dôvodom malo byť, že sa malo pár členov dobrovoľných hasičov obce (DHZO) cítiť nespokojných s doterajším fungovaním zboru pod jej velením a navrhli preto zmeny v štatúte, v stanovách DHZO. Medzi vtedajším vedením DHZO, mestskou časťou a zastupiteľstvom v Rači mala údajne panovať vzájomná nedôvera.

Daniela Olenočinová pomáha ale naďalej obyvateľom Rače so svojim tímom dobrovoľných hasičov, spoločne s Marcelom Kadlečíkom, prostredníctvom ich občianskeho združenia DHZO Rača. Starosta chcel aktuálne doplnením VZN sprehľadniť fungovanie dvoch dobrovoľných hasičských zborov v rámci jednej obce.

„Dôležitosť zmeny a upresnenia VZN č 7/2022 o podmienkach používania symbolov mestskej časti Bratislava-Rača vyplýva z nutnosti identifikovať majetok obce, ktorý predstavuje vybavenie, dokumentáciu a pečať používanú pri administratívnych úkonoch a ďalšiu identifikáciu uniforiem členov pri ich činnosti v rámci hasičskej jednotky zriadenej mestskou časťou v zmysle zákona NR SR č. 314/2001 Z.z. o ochrane pred požiarmi. Členovia tejto jednotky, menovaní starostom a s uzavretou zmluvou o dobrovoľníckej činnosti, majú výhradné právo používať znak hasičskej jednotky, ktorého súčasťou je erb mestskej časti ako zriaďovateľa jednotky, a tým sa odlišovať od iných organizácií a občianskych združení, ktoré nespadajú pod jurisdikciu mestskej časti…,“ uvádza sa v dôvodovej správe v predloženom návrhu poslancom miestneho zastupiteľstva.

„Opravte ma ak som to pochopil nesprávne pán starosta, ale meníme VZN preto aby druhá skupina dobrovoľných hasičov, ktorá pôsobí na území mestskej časti a stála za vytvorením dobrovoľného hasičského zboru a stála za vytvorením dobrého mena hasičov v Rači a ideme tu teraz proti nim zbrojiť aby nemohli používať znak Rače? Ja si myslím že takéto združenia by si to zaslúžili…,“ reagoval na zastupiteľstve poslanec Ján Polakovič, ktorý dlhodobo kritizuje kroky súčasného starostu.

„Račianske hasičské zbory sú odlíšené, jeden, starostov je obecný hasičský zbor, ktorý spadá priamo pod MČ a vznikol v roku 2019 (majú zlé logo) a my sme OZ DHZ spadajúci pod DPO SR. Veď nám to stále prízvukoval, že s nami nemá a nechce mať nič spoločné, lebo patríme pod DPO SR. Toto celé, čo sa deje má však úplne iný cieľ. Zároveň povedal, že máme ísť do inej MČ, on DHZ nepotrebuje, preto ho aj vyhodil z hasičskej zbrojnice. Ale vidí, že my sa nevzdávame a pokračujeme v našej bohatej činnosti ďalej a aj ďalej chceme pomáhať a robiť MČ Rača dobré meno na Slovensku i v zahraničí. My do Rače patríme,“ uviedla pre Račiansky Večerník Daniela Olenočinová z občianskeho združenia DHZ Rača.

Starosta odmietol na vyjadrenia poslanca Jána Polakoviča na zastupiteľstve reagovať. Pozrite si celú diskusiu:

zdroj videa: zastupitelstvo.sk 

Starosta Rače kandiduje do európskeho parlamentu

„Pán starosta, mám takú pracovnú osobnú otázku, som si všimol že kandiduješ do eurovolieb, tak sa chcem spýtať, ak budeš úspešný, ako plánuješ či budeš zvládať obidve funkcie, alebo ako plánuješ v prípade svojho úspechu obsluhovať, Brusel, Štrasburg aj Raču?,“ opýtal sa starostu bývalý starosta, v súčasnosti račiansky poslanec Peter Pilinský.

„Ďakujem tá otázka je naozaj tak hypotetická, že zatiaľ som sa ňou nezaoberal. Myslím si, že môj názor všetci poznajú, za posledných 25 rokov je totožný, stredo-pravo orientovaný a myslím si, že EPP – Európska ľudová strana by mala mať nejakú váhu v europarlamente, takže verím, že nejakým malým spôsobom ju podporím, ale úprimne nerátam s tým, že by som bol niekde zvolený, takže týmto sa nezaoberám,“ uviedol na zastupiteľstve starosta Rače Michal Drotován.

zdroj videa: zastupitelstvo.sk 

kandidátka strany Demokrati (repro foto: smedemokrati.sk)

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne