2.8 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Unikátny bulletin denníka SME – pre predstavenie Karpatského thrilleru z Činohry SND

Najčítanejšie

Politický karikaturista Shooty vytvoril koncepciu netradičného vyhotovenia bulletinu k predstaveniu, ktorý Slovenské národné divadlo vydalo vo formáte denníka SME. 

Prvá premiérová inscenácia Činohry SND v aktuálnej 94. sezóne Karpatský thriller tak disponuje nekonvenčnou komunikáciou s divákmi, čo potvrdzuje už nielen originálny divadelný plagát od známeho výtvarníka Martina Shootyho Šútovca, ale aj nový bulletin. Posúďte sami!

Bulletin Karpatského thrilleru pozostáva z dvadsiatich plnofarebných novinových strán, ktoré zostavili dramaturgovia inscenácie Martin Porubjak Peter Kováč. Diváci si môžu prečítať text hryrozhovor dramaturga Martina Porubjaka s jej autorom Eugenom Gindlom. Prvých deväť strán tvoria články, ktoré sú však satirickou fikciou. Medzi ne okrem iných patrí Reportáž zo školy Milana Lasicu či Aforizmus nadnes Tomáša Janovica

Bulletin_Karpatsky_thriller

„Karpatský thriller je inscenácia, akú nepripravujeme v činohre často. Jednak ide po dlhšom čase o uvedenie pôvodnej slovenskej hry, ktorá je navyše spoločensky aktuálna a dúfame, že aj trochu provokatívna. Preto sme sa rozhodli aj pre neobvyklú podobu bulletinu, ktorého obsah aj forma vychádzajú z jedného motívu hry, ktorá sa odohráva v deväťdesiatych rokoch minulého storočia, že totiž „o takých desať – pätnásť rokov (teda v roku 2013) bude u nás lepšie“. Satirické články vychádzajú z fikcie, že je to fakt, a spoločenská situácia u nás je utopicky ideálna. Zdalo sa nám, že tento nápad môže byť vtipný a osviežujúci vrátane „zdrvujúcej“ kritiky na vlastnú inscenáciu,“ špecifikoval bulletin k inscenácii dramaturg Činohry SND Peter Kováč.  

„Som rád, že sme mohli pomôcť, lebo SME sú kultúrne noviny a spojenie s divadlom je úplne prirodzené. Zvlášť, ak ide o hru s témou korupcie, o ktorej denník SME píše denne,“ povedal šéfredaktor denníka SME Matúš Kostolný.

 Zdroj: SND

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne