16.3 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Bratislava: Úvodný koncert Hudba a slovo s Michalom Hvoreckým – 26.11.

Najčítanejšie

V utorok 26. novembra sa v Malej sále Slovenskej filharmónie uskutoční úvodný koncert nového cyklu Hudba a slovo.

Na programe sú diela dvoch velikánov nemeckej kultúry – Friedricha NiezchehoRicharda Wagnera, ktorého 200. výročie narodenia si pripomíname práve v tomto roku.

Niezcheho Sonáta pre klavír  in D je svedectvom skutočnosti, že veľký filozof sa venoval aj kompozičnej tvorbe . Program doplnia diela hudobného velikána Richarda Wagnera Sonáta pre klavír As dur a jeho cyklus Piatich piesní na texty Matthildy Wesendonckovej  – Wesendonck Lieder WWV91, ktorý zaznie  v interpretácii mezzosopravnistky Evy Garajovej.

Klavírne diela uvedie slovenský umelec Marcel Štefko.
Spisovateľ Michal Hvorecký , dôverný znalec nemeckej literárnej spisby, doplní program čítaním ukážok z literárneho diela oboch autorov.

Slovenska Filharmonia - Michal Hvorecký„Wagnera predovšetkým počúvam. Jeho tvorbu považujem za zdroj nekonečnej inšpirácie. Ako umelec bol nepochybne jednou z prelomových osobností ľudských dejín.  Preto zacitujem aj z viacerých jeho mimoriadne zábavných a podnetných listov o láske, hudbe a vlastnej genialite.

Budem čítať, čo o ňom napísali klasici ako Friedrich Nietzsche alebo Thomas Mann, ale aj americká rockerka Patti Smith alebo francúzsky škandalista Michel Houllebecq. Wagner sa narodil pred dvesto rokmi, ale jeho popularita dosahuje jeden z vrcholov v súčasnosti, “ hovorí Michal Hvorecký.

V programovej ponuke 65. sezóny sú pripravené štyri koncerty tohto cyklu, ďalšie sa uskutočnia – 14. januára, 11. marca a 13. mája.

Vstupenky sú v predaji v Pokladnici SF, tiež online, alebo hodinu pred koncertom v mieste jeho konania.

 Zdroj: Slovenská Filharmónia

Ďalšie články

Aktuálne