12.5 C
Bratislava
sobota, 18. mája 2024

Konšpirátor Rostas čelí trestnému oznámeniu za článok uverejnený v magazíne Zem & Vek (aktualizované)

Najčítanejšie

Rozruch okolo osoby Tibora Eliota Rostasa stále neutícha. Najnovšie sa dostal do sporu so šéfom nadácie Zastavme korupciu, ktorý na neho podal trestné oznámenie. Článok sme doplnili o vyjadrenie Pavla Sibylu, Tibor E. Rostas na naše otázky nereagoval.

Bývalý novinár týždenníka Trend, Pavel Sibyla, ktorý je momentálne šéfom nadácie Zastavme korupciu podal na Rostasa trestné oznámenia za článok „Klin Židov medzi Slovanmi“, ktorý bol uverejnený v Rostasovom magazíne Zem & Vek.

Podľa Sibylu je tento článok „polepenec“ bez kritických komentárov, plný podnecovania rasovej, etnickej a národnostnej nenávisti.

„Pozliepať dokopy bez kritického komentára citáty slovenských dejateľov, ktorí aj verejne hlásali svoje protižidovské názory, a v nadväznosti na ne splietať niečo o “mimoriadne nebezpečných rozkladných silách”, “skazonosnom zle” a “sionizmom kontrolovanej demontáži” existujúceho usporiadania spoločnosti je aj v krčmovom rozhovore na hanbu, nie to ešte vo voľne predajnom časopise zaevidovanom Ministerstvom kultúry. Pán Rostas v článku burcuje proti (židovskej) porobe, čím podľa mňa naplnil skutkovú podstatu trestného činu podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti,“ napísal Pavel Sibyla vo svojom statuse na sociálnej sieti Facebook.

V trestnom oznámení Sibyla uvádza, že článok má v Slovákoch vyvolať dojem, že sú využívaní a tí, ktorí mu kruto vládnu sú Židia. Dokonca v ňom Rostas čitateľov vyzýva, aby proti tomuto útlaku niečo robili.

Článok „Klin Židov medzi Slovanmi“, ktorý tvoril prílohu podaného trestného oznámenia považuje Pavel Sibyla za podnecovanie nenávisti voči ľuďom židovského pôvodu a snahu vyvolať v slovenskej spoločnosti aktivity, ktoré povedú k zbaveniu nadvlády Židov nad slovenským národom.

Celý článok spolu s obrázkami, ktoré boli jeho súčasťou, podľa neho naplnili skutkovú podstatu trestného činu podnecovania rasovej, národnej a etnickej nenávisti a súčasne sa dopustil aj trestného činu rozširovania a výroby extrémistických materiálov.

Podobné problémy s podnecovaním rasovej nenávisti na základe príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine, či na základe viery alebo náboženstva riešilo nedávno aj rádio Frontinus, ktoré kvôli jednostranným názorom a vyjadreniam poslanca Mazureka v éteri rádia dostalo pokutu 15-tisíc eur od Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Mazurek dokonca v tejto veci čelí trestnému stíhaniu zo strany Národnej kriminálnej agentúry.

Cieľom zverejnenia trestného oznámenia Pavela Sibylu môže byť i pokus o jeho sebaprezentáciu, či propagáciu nadácie Zastavme korupciu, ktorú spoluzakladal práve spolumajiteľ spoločnosti ESET Miroslav Trnka, ktorý spolu s ďalším majiteľom ESET-u Antonom Zajacom prispeli nenávratnou pôžičkou aj na rozbeh denníka N vo výške 1,2 milióna eur.

Anton Zajac vlastní obchodný podiel vo vydavateľstve denníka N a netají aj svoje politické záujmy, prispel finančne na vznik politického hnutia Progresívne Slovensko. Čítaj viac.

Aktualizované: „Nie som v žiadnom spore s pánom Rostasom. Nikdy som sa s ním nestretol, ani si s ním nepísal. Prekáža mi, čo robí a podľa mňa tým článkom porušil zákon spôsobom, ktorý je pre našu radikalizajúcu sa spoločnosť veľmi nebezpečný. Preto som na neho podal trestné oznámenie,“ povedal pre mediawatch.dog Pavel Sibyla.

Čo sa týka spojenia svojho mena s nadáciou Zastavme korupciu v súvislosti s podaným trestným oznámením, Pavel Sibyla to rezolútne odmieta. „Pán Eugen Korda Vám potvrdí, že keď so mnou včera točil video, tak som ho požiadal, nech k môjmu menu nedáva, že som riaditeľ nadácie Zastavme korupciu, lebo to s ňou nemá nič spoločné. Oznámenie beriem ako moju občiansku spoločnosť, vôbec nie ako spôsob zviditeľniť nadáciu,“ doplnil Pavel Sibyla.

Šéfredaktor konšpiračného magazínu Zem & Vek Tibor E. Rostas sa čoraz viac zamotáva do problémov, keď ešte ani poriadne neutíchol rozruch, ktorý spôsobila jeho účasť na konferencii Megatrends & Media Fakulty masmediálnej komunikácie v Trnave, konanej 25. apríla na Smolenickom zámku, v dôsledku ktorej sa dokonca traja bývalí absolventi FMK UCM vzdali ocenenia, ktoré fakulta udeľuje študentom, ktorí sa zaslúžili o jej rozvoj alebo vykonali významný mediálny čin.

Jakub Ptačin, Veronika Pizano a Radovan Andrej Grežo sa v otvorenom liste adresovanom dekanke univerzity Dane Petranovej vyjadrili prečo pristúpili k tomuto rozhodnutiu a čo si myslia o nedávnej Rostasovej účasti na konferencii a všetkých súvislostiach celej vzniknutej situácie. Rostasova účasť na konferencii pobúrila aj súčasných študentov fakulty a zarazilo ich najmä to ako dekanka obhajovala konšpirátorovu účasť na konferencii. Čítaj viac.

Reklama:

MediaWatch.Dog

Ďakujeme. Veľmi si vážime, že nás čítate. Vďaka Vám môžeme vytvárať kvalitnú žurnalistiku v nezávislom médiu. Nás nevlastnia oligarchovia z Penty, či Andrej Babiš z Agrofertu, ako konkurenciu mediálne.sk a stratégie.sk!MEDIA WATCHDOG

Posted by mediawatch.dog on 13. september 2016

 

.

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne