18 C
Bratislava
štvrtok, 16. mája 2024

Európske médiá vďaka Inovačnému fondu spoločnosti Google skúšajú nové modely predplatného. Uspel aj slovenský projekt portálu Postoj.sk 

Najčítanejšie

V 5. predposlednom grantovom kole DNI Inovačného fondu získalo finančnú podporu 98 projektov v celkovej hodnote 21,2 milióna eur. Slovenské projekty doteraz získali celkovú finančnú podporu vo výške vyše 1,2 milióna eur.

Projekty piateho grantového kola sa niesli v znamení nových modelov predplatného, ktoré zároveň prinášajú inovatívny prístup k zarábaniu na vytvorenom obsahu a k vyhľadávaniu nových zdrojov príjmu pre vydavateľov.

Dôležitým prvkom v oblasti modelov predplatného sa stáva personalizácia a dynamické stanovenie ceny. Strojové učenie zase nachádza rôzne spôsoby využitia, od automatického rozpoznania videa, cez lepšie využitie populárneho obsahu, až po úsporu nákladov, aby mohli novinári tvoriť ešte viac exkluzívneho obsahu.

V 5. grantovom kole získal podporu aj slovenský projekt občianskeho združenia Postoj – monetizačná platforma Plug&Play Crowdfunding Toolbox sa snaží o to, aby mohol byť kvalitný redakčný obsah otvorený všetkým.

Cieľom slovenského projektu Plug&Play je poskytnúť jednoduchý a intuitívny nástroj nezávislým vydavateľstvám na manažovanie komunity a získavanie finančných prostriedkov prostredníctvom tzv. fundraisingu.

Open-source riešenie Plug&Play je možné jednoducho aplikovať do existujúcej webstránky. Peter Balberčák, projektový manažér občianskeho združenia Postoj, dodáva: „Náš projekt prináša médiám príležitosť tvoriť kvalitný, profesionálny obsah, ktorý bude dostupný pre všetkých.“

Slovenskí vydavatelia boli úspešní aj v predchádzajúcich kolách DNI Inovačného fondu. Finančnú podporu sa už podarilo získať denníku SME (Petit Press), ktorý spustil projekt Sluby.sk na sledovanie (ne)plnenia sľubov politikov a verejných činiteľov.

Vydavateľstvo N Press a Denník N zaznamenali úspech s platformou REMP,  ktorá má vydavateľom pomôcť lepšie pochopiť a monetizovať ich publikum a s platformou REMP2, ktorá má zas poskytnúť nové open-source nástroje s cieľom pomôcť vydavateľom získať viac predplatiteľov. Finančnú podporu získal aj projekt VOT.sk zameraný na vysvetľujúcu žurnalistiku s cieľom pozrieť sa na aktuálne témy a rozobrať ich do hĺbky.

V rámci piateho grantového kola hodnotila komisia celkovo až 820 prihlásených projektov z 29 európskych krajín. Finančnú podporu získalo 98 projektov v celkovej hodnote 21,2 milióna eur.

Z nich je 39 prototypov (s financovaním vo výške do 50 tisíc eur), 29 stredných projektov (s podporou do výšky 300 tisíc eur) a v 30 prípadoch sa jedná o veľké projekty, ktoré vyžadujú finančné zdroje až do výšky milión eur.

DNI Inovačný fond vznikol v októbri 2015 na podporu inovatívnej digitálnej žurnalistiky (celkový objem vyčlenených prostriedkov predstavoval 150 miliónov eur). Cieľom Googlu je touto cestou motivovať vydavateľstvá k hľadaniu nových spôsobov, ako napredovať a dať ich myšlienkam skutočnú tvár.

DNI Inovačný fond plánuje tento rok otvoriť ešte záverečné 6. grantové kolo. Viac informácií sa dozviete na stránke digitalnewsinitiative.com, kde sa môžete zoznámiť aj s ďalšími úspešnými projektmi.

Vybrané európske inovatívne projekty 5. grantového kola

Ask Info – Belgicko (kategória: veľký projekt)

Lapresse.be spolu s IPM SA a Rossel SA budú spolupracovať na novom spôsobe, ako priniesť svoje spravodajstvo a informácie prostredníctvom audia, ktoré si čitateľ vyžiada na základe hlasovej požiadavky. Výhodou tohto riešenia je pohodlie a jednoduchý prístup k obsahu pre čitateľa bez nutnosti čítania novín, ktoré zároveň prináša aj rýchlosť a tiež možnosť posluchu kdekoľvek, keďže ide o digitálne médium. Projekt získal financovanie vo výške 400-tisíc eur.

Royalty – Taliansko (kategória: veľký projekt)

Cieľom tohto projektu je vytvoriť nový typ digitálnych novín s využitím strojového učenia – umelá inteligencia je nasadená v prvej línii personalizácie. Vydavateľstvo Il Sole 24 ORE spolupracuje na tomto projekte s Teorema Engineering – novinári vydavateľstva budú pracovať s umelou inteligenciou, aby poskytli používateľom vysoko personalizovanú a o to cennejšiu službu. Projekt získal financovanie vo výške 739-tisíc eur.

● The PinkNews Advocacy Platform – Spojené kráľovstvo (kategória: stredný projekt)

Čitatelia portálu PinkNews, po prečítaní spravodajského článku alebo po sledovaní videa na tému, o ktorú sa zaujímajú, zriedkakedy nájdu spôsob, ako okamžite konať pre dobro veci. Platforma PinkNews Advocacy Platform je určená pre čitateľov, ktorí chcú toho urobiť viac. Platforma ich prepája s charitatívnymi organizáciami a aktivistami, ktorí sa usilujú zmeniť svet a ponúka im niekoľko jedinečných krokov, ktoré môžu podniknúť po prečítaní znepokojujúceho obsahu. Vďaka získanej finančnej podpore umožnia vydavateľom pôsobiacim v špecifickom segmente zabezpečiť nový zdroj príjmov a súčasne pomôžu charitatívnym organizáciám a aktivistom získať peniaze a tiež verejnú podporu pre svoju vec. Projekt získal financovanie vo výške 299 338 eur.

● Virtual Newsroom – Francúzsko (kategória: prototyp)

Iniciatívu v oblasti mediálnej gramotnosti prináša francúzsky časopis Play Bac Presse. Financovanie projektu má za cieľ umožniť školským učiteľom vzdelávať deti v oblasti žurnalistiky. Projekt im na tento účel poskytne podrobného žurnalistického sprievodcu, knižnicu nástrojov a interaktívnu spravodajskú šablónu, ktorú len vyplnia a uložia. Bude to znamenať, že viac učiteľov bude môcť generovať skúsenosti z tvorby spravodajstva vo svojej triede bez toho, že by sa museli presúvať na miesto a tiež za nižšie náklady. Projekt získal financovanie vo výške 49 332 eur.

(ts, red)

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne