Začiatkom januára 2019 odstránil Facebook zo svojej platformy viacero ruských stránok, skupín a účtov.

Skupiny, účty a stránky, ktoré boli odstránené zo sociálnej siete Facebook a Instagram vykazovali neoprávnené správanie. Dve činnosti, ktoré Facebook odhalil mali pôvod v Rusku, pričom jedna mala dosah na rôzne krajiny a druhá bola zameraná na Ukrajinu.

Facebook nenašiel spojenie medzi aktivitami, no obe používali podobné taktiky pri tvorbe sietí účtov, aby ostatných oklamali o tom, kto sú a čo robia. Informáciu zverejnila spoločnosť Facebook na svojom firemnom blogu.

Na identifikácii a odstránení nežiaducej aktivity na svojich platformách pracuje Facebook veľmi intenzívne. V polovici januára spoločnosť odstránila zo svojich platforiem 364 stránok a účtov, ktoré sa podieľali na neoprávnenom správaní ako súčasti siete, ktorá vznikla v Rusku.

Tieto účty a stránky pôsobili v krajinách Pobaltia, Strednej Ázie, Kaukazu a strednej a východnej Európy. Správcovia stránok a majitelia účtov sa prezentovali ako nezávislé spravodajské stránky alebo stránky so všeobecným zameraním.

Stránky sa zameriavali na témy o počasí, cestovaní, športe, ekonomike alebo politike a mali dosah na Rumunsko, Lotyšsko, Estónsko, Litvu, Arménsko, Azerbajdžan, Gruzínsko, Tadžikistan, Uzbekistan, Kazachstan, Moldavsko, Rusko a Kirgizsko.

Facebook zistil, že tieto stránky a účty boli prepojené so zamestnancami spravodajskej agentúry Sputnik a často uverejňovali témy, ktoré boli proti NATO alebo o protestných hnutiach.

Výsledky interného vyšetrovania Facebook poskytol aj americkým vyšetrovacím úradom, americkému Kongresu, technologickým spoločnostiam a politickým zástupcom v dotknutých krajinách.

Začiatkom januára zakázal Facebook aj digitálnu skupinu na Filipínach – Twinmark Media Enterprises a všetky jej dcérske spoločnosti opakovane porušovali zásady týkajúce sa dezinformovania a spamu.

Digitálna skupina prostredníctvom koordinovaného neoprávneného správania, používania falošných účtov, lákania ľudí do reklamných fariem a predaja prístupov na stránky Facebooku umelo zvyšovala distribúciu a generovala zisk.

Facebook začal vyšetrovať skupinu Twinmark Media Enterprises potom ako zistil, že predáva administrátorské práva na stránky, ktoré vytvorila.

Cieľom bolo zvýšiť distribúciu a produkovať zisk, čo je v rozpore so zásadami politiky spoločnosti Facebook. Na základe týchto zistení Facebook podrobnejšie preskúmal širšiu skupinu stránok a účtov súvisiacich s týmito používateľmi.

Facebook bude aj naďalej intenzívne pracovať na očiste svojich platforiem od tohto druhu nežiaducej aktivity. Bezpečnosť a ochrana je prioritou spoločnosti Facebook, pretože je dôležité, aby mohli ľudia veriť spojeniam, ktoré robia na sociálnej sieti.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu