16.3 C
Bratislava
piatok, 26. júla 2024

Spomienka na Račianske hody

Najčítanejšie

Prvý májový víkend už neodmysliteľne patrí k Račianskym hodom, ktoré Račania slávia pri príležitosti zasvätenia kostola sv. Filipa a Jakuba, pred ktorým v nedeľu 5. mája kapela Račianka zakončila aj svoju hudobnú púť v rámci Hodového budíčka.

Račianske hody odštartovali v amfiteátri v Knížkovej doline v sobotu 4. mája 2024 cyklistickým podujatím Račianska časovka, ktorá mala aj náročné časti a záver bol v kopci.

Na Alstrovej ulici a v Knížkovej doline bola gastro zóna s obľúbenými prevádzkami, ktoré obyvatelia a návštevníci už poznajú napríklad z Račianskeho vinobrania.

V Amfiteátri bol kultúrny program, ktorý moderovali Roman Bomboš a Veronika Hatala a počas víkendu vystúpilo množstvo umelcov napríklad detský folklórny súbor Malinky, vzdušná akrobacia na šáloch M Aerials Area, Vienok, ZUŠ Vrbenského, Vlasta Mudríková, AT Band + Eminent, Gymnik, Záhorienka s manželmi Osičkovými, ale aj Vidiek, Maduar, či Ľudová hudba DUDÍCI, hudobná skupina Ľudovít Kašuba a Martina Kreibich „Kašubovci“, či dychová hudba súboru Račianka v rámci Hodového budíčka. V Detskej zóne Obecnej záhrady pripravili víkendový program pre deti Maroš Kamoš a Divadlo TRUBADÚRI.

„Račianske hody sú výnimočné podujatie, ktorého popularita už dávno prerástla kataster našej mestskej časti a stali sa významnou súčasťou kultúrneho kalendára Bratislavy a okolia. Mne sa na hodoch páči to, že dokážu spájať ľudí rôznych generácií a rôznych kultúrnych prostredí. Sú tiež hrdým pripomenutím bohatej kultúrnej dedičstva nášho regiónu, kde sa staré zvyky prelínajú s moderným zážitkom. To vytvára most medzi minulosťou a súčasnosťou, čím prispievame k udržaniu kultúrneho bohatstva pre budúce generácie. Na hodoch si každý nájde to svoje – či už je to lokálna gastronómia, dobré víno alebo kultúrny program,“ uviedol pre Račiansky Večerník Michal Feik, poslanec miestneho zastupiteľstva MČ Rača.

V tomto roku sa v Rači uskutočnia ešte veľké podujatia, ako Koštúfka po račanských pivniciach, Račianske vinobranie, Jablkové hodovanie, Súťaž vo varení guláša, Súťaž vo varení kapustnice, alebo Vianoce s vinármi.

V mesiaci máj ale vystúpi v Nemeckom kultúrnom dome v Rači ešte hudobná skupina Fortuna (26.5.), divadlo Endorfin s komédiou od Antonína Procházku „S Tvojou dcérou nikdy!“ (17.5.), Divadlo ŠiBe s hrou Prešporské rozprávky (19.5.) a pri príležitosti sviatku Dňa matiek vystúpia žiaci a pedagógovia ZUŠ Vrbenského (12.5.).

Viac článkov o mestskej časti Rača nájdete na Račianskom Večerníku. 

Pozrite si ako spomienku na Račianske hody niekoľko krátkych videí:

Račianske hody odštartovali v amfiteátri v Knížkovej doline v sobotu 4. mája 2024 cyklistickým podujatím Račianska časovka:

Program v sobotu otvorili detský folklórny súbor Vienok ale i žiaci a žiačky zo ZUŠ Vrbenského, ktorí zahrali napríklad aj hit od kapely Tublatanka:

Moderátorka podujatia Veronika Hatala najprv odskúšala zvuk a druhý deň kultúrneho programu v amfiteátri sa mohol začať:

Račiansky súbor gymnastiek M Aerials Area predviedol svoje umenie v plnej kráse:

Na Alstrovej ulici a v Knížkovej doline bola gastro zóna s obľúbenými prevádzkami, ktoré obyvatelia a návštevníci už poznajú napríklad z Račianskeho vinobrania:

Račianski dobrovoľní hasiči z DHZ Bratislava-Rača si pripomenuli s veliteľkou Danielou Olenočinovou v nedeľu 5. mája patróna sv. Floriána pri jeho soche na ulici Pri vinohradoch. > Čítajte viac

Skladba od kapely Cranberries v podaní ZUŠ Vrbenského:

Ako hovorí račiansky poslanec Michal Feik: „Na hodoch si každý nájde to svoje – či už je to lokálna gastronómia, dobré víno alebo kultúrny program“:

Prvý májový víkend už neodmysliteľne patrí k Račianskym hodom, ktoré Račania slávia pri príležitosti zasvätenia kostola sv. Filipa a Jakuba, pred ktorým v nedeľu 5. mája kapela Račianka zakončila aj svoju hudobnú púť v rámci Hodového budíčka:

Račania Račanom: Detský folklórny súbor Malinky a M Aerials Area:

Na záver hodov vystúpila hudobná skupina Záhorienka s manželmi Osičkovými ale na úplný záver i Ľudovít Kašuba a Martina Kreibich „Kašubovci“:

Ak vás zaujíma, koľko stálo vystúpenie kapiel, či moderátora, alebo zabezpečenie bezpečnostnej služby, prečítajte si tiež:

Račianske hody sa uskutočnia počas víkendu 4 a 5. mája. Vystúpia kapely Vidiek, alebo Maduar (aktualizované)

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

Aktuálne