18 C
Bratislava
štvrtok, 16. mája 2024

Ruská dezinformačná vojna pokračuje

Najčítanejšie

Sociálna sieť Facebook aj naďalej zostáva platformou, ktorú využívajú dezinformačné siete na svoje aktivity. Ruské dezinformačné kampane sú v súčasnosti zamerané na Afriku.

Rusi aj napriek viacerým obvineniam a manipuláciám predvolebných procesov v rôznych krajinách pokračujú vo svojej dezinformačnej taktike.

Sociálna sieť Facebook nedávno odstránila zo svojej platformy tri ruskom podporované siete, ktorých pôsobenie bolo zamerané na africké krajiny. Informáciu zverejnil denník The New York Times.

Online siete boli prepojené s ruským oligarchom Jevgenijom Prigozhinom, ktorého v USA obvinili zo zasahovania do prezidentských volieb aj v roku 2016.

Súčasné kampane sa snažili ovplyvňovať Afričanov prostredníctvom arabského jazyka. Rusi tiež spolupracovali s miestnymi obyvateľmi afrických krajín na zriadení účtov Facebook, aby vyzerali ako autentické.

Niektoré z príspevkov propagovali ruskú politiku, iné kritizovali francúzsku a politiku v Afrike.

Podľa výskumníkov zo Stanford Internet Observatory sú ruské dezinformačné útoky v Afrike omnoho intenzívnejšie ako útoky pred prezidentskými voľbami USA v roku 2016.

Len v októbri zverejnili ruské dezinformačné siete takmer 9-tisíc príspevkov, v roku 2016 bol priemer zverejnených príspevkov za jeden mesiac približne 2,5-tisíc.

Afrika je omnoho menej sledovaný región a Rusko využíva túto slabinu. Vo vybraných krajinách šíri svoju propagandu a buduje politickú infraštruktúru.

Tým, že propaganda vytvára na sociálnej sieti účty prostredníctvom skutočných ľudí sa im ľahšie darí skrývať dezinformačnú činnosť.

Výskumníci zo Stanford Internet Observatory sú presvedčení, že kampaň bude mať dopad na prezidentské voľby USA v roku 2020.

Facebook zaviedol od zverejnenia viacerých káuz spojených s ruskými dezinformačnými útokmi počas predvolebnej prezidentskej kampane USA v roku 2016 viacero nových pravidiel.

Rusko aj napriek opatreniam Facebooku intenzívne pôsobí na sociálnej sieti.

Najnovšie kampane v Afrike sú prvým zdokumentovaným prípadom ruského outsourcingu, teda prenájmu informačných služieb. Rusi v Afrike založili niekoľko miestnych mediálnych organizácií.

Zamestnávajú v nich miestnych obyvateľov, ktorí na Facebooku zverejňujú propagandu a nepravdivý obsah. No nielen to, na zverejňovanie propagandy si dokonca najali aj existujúce africké mediálne skupiny.

Spoločnosť Facebook uviedla, že nevie úplne presne identifikovať kedy ruské dezinformačné siete začali pôsobiť v Afrike, pretože Rusi prevzali niektoré existujúce stránky na sociálnej sieti.

Zverejňovanie príspevkov sa zvýšilo minulý rok, keď dezinformačné siete kúpili reklamy na Facebooku. Ruské skupiny vynaložili na reklamy cez Facebook v tomto prípade už viac ako 87-tisíc amerických dolárov.

Celkovo Facebook nedávno zrušil 66 účtov, 83 stránok, 11 skupín a 12 Instagram účtov, ktoré boli spojené s ruskými dezinformačnými kampaňami.

Facebook neustále vyvíja nové možnosti ako bojovať s dezinfomáciami a propagandou na svojej platforme. No aj napriek veľkým pokrokom je tento boj neustálou výzvou, pretože nepriateľ je vynaliezavý a rovnako aktívny.

Facebook si uvedomuje, že musí budovať lepšie technológie, najímať viac ľudí a užšie spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, ale aj s odborníkmi v oblasti bezpečnosti a inými spoločnosťami.

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne