18.7 C
Bratislava
sobota, 18. mája 2024

Minigrant pre novinárov a novinárky / štipendiá pre študentov a študentky žurnalistiky

Najčítanejšie

Máte v hlave tému spojenú so spoločenskými výzvami, ako je migrácia či s tým spojená zmena klímy prípadne iná globálna výzva, ale nemáte financie, aby ste ju realizovali?

Chcete sa kvôli takejto téme dostať do terénu, ale redakčné prostriedky na to nepostačujú?
Myslíte si, že by ste dokázali náš mediálny diskurz obohatiť o komplexnejší pohľad na málo pokryté rozmery globálnych tém? Máte nie viac ako 35 rokov?

Ak ste na niektorú z týchto otázok odpovedali áno, ste na správnom mieste. V rámci iniciatívy Svet medzi riadkami podporia malé novinárske projekty až do sumy 2500 euro (v závislosti od predpokladaných nákladov), v prípade obzvlášť zaujímavých nápadov aj viac.

Je vaša téma vhodná pre grant či štipendium?

  • pokrývaná téma by mala okrem širších spoločenských výziev zahŕňať jednu z týchto perspektív:
  • veľmi širokú migračnú perspektívu – od pendlerov po utečencov – pričom tá nemusí byť nosnou témou pripravovaného obsahu, len jej relevantným rozmerom (ak napríklad pokrývame vyľudňovanie regiónov na Slovensku, tak je v pozadí migrácia, ktorá sa vo výstupe spomenie, no náš výstup sa na tému pozerá z iného uhla; alebo ak hovoríme o majstrovstvách sveta vo futbale, môžeme v pozadí nájsť aj migračnú linku a podobne)
    veľmi širokú klimatickú perspektívu – od klimatickej zmeny, po udržateľný rozvoj – pričom nemusí byť nosnou témou pripravovaného obsahu, len jej relevantným rozmerom (ak spravíme reportáž z Olympiády, tak môžeme ako motív použiť fakt, že odrazu museli meniť rozvrh, lebo sa v danom počasí nedalo súťažiť, alebo ak píšeme o automobilovom priemysle na Slovensku, tak zohľadníme jeho dopad aj v kontexte zmeny klímy a klimatickej krízy a podobne)
  • privítajú návrhy, ktoré sa zaoberajú oboma týmito oblasťami
    privítajú inovatívne riešenia (napríklad po vizuálnej či žánrovej stránke)

Štipendijný a minigrantový program podporuje Európska únia v rámci projektu I Am European: migration stories and facts for the 21th century.

Kto môže požiadať o grant/štipendium a za akých podmienok? > Pozri 

Nie ste si istí? Kontaktujte, dohodnute si telehovor a prediskutujete to – svetmedziriadkami@clovekvohrozeni.sk.

(ts, red)

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne