10.5 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Komentátor denníka SME Peter Tkačenko napádal na sociálnej sieti speváčku Simu Martausovú, manželku novinára konzervatívneho denníka Postoj Michala Magušina

Najčítanejšie

„Taká vec. Už niekto napísal hanopis na Simu Martausovú alebo to zas budem musieť urobiť ja?,“ uviedol na Twitteri komentátor denníka SME Peter Tkačenko.

Na Tkačenkove nevhodné vyjadrenie reagovali viacerí novinári aj politici.

„Komunikáciu následne rozvíja s Radom Ondřejíčkom, ktorý si hovorí „Cynická obluda“ a v rámci svojej satirickej rubriky v denníku SME pravidelne uráža kresťanov.
„Ona je kresťanka. Nemal by si sa vysmievať postihnutým,“ reagoval Ondřejíček na Tkačenkov tweet. V ďalšom komentári dodal, že jej tvorba je „nekreatívna, uslintaná gýčová sračka,“ uviedol Postoj.sk.

„Už len samotná skutočnosť, že komentátor mienkotvorného denníka po twitteroch vypisuje na spôsob teenagera, ktorému sa znechutila nejaká hudobná skupina, nevzbudzuje veľkú dôveru. A začať takýmto spôsobom hejtovať na sociálnom médiu ženu, to tiež nie je dvakrát prejavom vycibreného zmyslu pre elementárnu slušnosť a rešpekt, čo by malo byť novinárom, najmä z celoštátneho mienkotvorného média, vlastné. Ak by to napísali Hlavné správy alebo Zem a vek, bola by škoda to vôbec komentovať. V tomto prípade je ale potrebné na to špeciálne upozorniť,“ napísal vo svojom blogu Ján Magušin, brat novinára Michala Magušina.

„V denniku SME sa ani za 3 dni nepozreli do zrkadla. Prešli tri dni, od kedy komentátor denníka SME Peter Tkačenko verbálne ogrcal Simu Magušinovú (Martausovú). V tejto chvíli je už jedno, či pre jej vieru alebo tvorbu, ktorá sa mu nepáčila. To, čo predviedol, je ďaleko za hranicou slušnosti,“ uviedol bývalý redaktor RTVS Kristína Čekovský, dnes poslanec strany OľaNo a predseda Mediálneho výboru NRSR.

Etický kódex novinára hovorí hneď vo svojom úvode celkom jasne: pre prácu novinára sú prvoradé hodnoty osobnej slobody, spravodlivosti a slušnosti. Vo svojej práci sa snaží o presadenie týchto hodnôt v spoločnosti. Zároveň nepodnecuje akúkoľvek nenávisť, založenú napríklad na náboženskom vyznaní.

„Aj preto je dôležité, aby sa seriózne média dokázali regulovať samé a v prípade zlyhania zverejnili opravu, prípadne sa ospravedlnili aj bez vyčkávania na sťažnosť, či žalobu. Nielen preto, že je to správne voči dotknutej osobe, ale aby v čase rozmachu dezinformačných webov ukázali, že sú lepšie, profesionálnejšie a nehazardujú s dôverou svojich čitateľov. Nič z toho sa však denníku, ktorý inak zaslúžene píše svoju takmer 30-ročnú históriu nepodarilo. A to je podľa mňa škoda,“ doplnil Čekovský.

Okrem Čekovského na incident reagovala aj politička Lucia Ďuriš Nicholsonová: „Vieru považujem za dar, nie za postihnutie. A to napriek tomu, že vo večnom súboji medzi konzervatívcami a liberálmi som vždy stala, stojím a budem stáť na strane liberálov. Nie však na strane komentátorov denníka SME. Lebo tu nešlo o žiadny hodnotový boj medzi konzervatívcami a liberálmi, ale o prízemný hejt na mladú ženu – speváčku. To, že sa im jej hudba nepáči, je ok, aj keď sa obavám, že to bol jeden z tých verejne prezentovaných nevyžiadaných názorov. Považujem ale za neprípustné, aby akákoľvek žena, liberálna, či konzervatívna, veriaca, či ateistka čelila nenávistnému pranierovaniu za svoj výzor alebo hodnoty, ktoré vyznáva.“

„Poznámky typu, „ona je kresťanka a nemali by sme sa vysmievať postihnutým“ je hlúpa a unáša aj jednoduchý výkrik, že niečo sa nám nepáči, smerom, kde sa už kritika ťažko obhajuje. Kde by vôbec nemala byť,“ uviedla vo svojej reakcii šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová.

„Kto má lepšie poznať váhu slov ako my? Nechceme prísť o privilégium humoru, vtipu, irónie, dokonca aj ostrej, ktorá môže udrieť tam kde bolí. Potrebujeme karikatúry, dokonca aj o náboženstve, fanatizme, ale práve preto potrebujeme citlivo hľadať hranice. Aby sme potom neostali tápajúci, zaseknutí niekde medzi hystériou a necitlivosťou.
Ak to nezvládneme, tak dáme šancu naratívom, ktoré z nás urobia rukojemníkov. Potom sa našim vetám budú venovať politici a naplnia ich nemieneným obsahom. Dostaneme sa do bodu, keď už všetci zabudnú na pôvodnú komunikáciu, ale ostane niekde v priestore interpretácia, ktorá bude otvárať zákopy,“ doplnila Balogová.

„Považujem za potrebné zakončiť tento deň tým, že mi naozaj veľmi prekáža nevkusné urážanie Simy Magušinovej. Hoci vidím malý rozdiel, že dcéra Zuzany Čaputovej má len 17, toto mi príde rovnako nevkusné. Že mi vadí aj urážanie Igora Matoviča, keď ho môj kolega Peťo volá bambus, alebo Rado Baťo hovno. Že ma vyrušuje, že pri každej debate sa s ľahkosťou šermuje idiotmi, debilmi, chuderami, Sorosom. Že to nie je veľmi rozdielne od tých ľudí, čo chodia vykrikovať predavačkám do Lidla, alebo vedcom pod okná. A že rovnako mi prekáža, že sme to tu zasa otočili na nejakú kultúrnu vojnu proti útlaku kresťanov, pričom je to iba obyčajná debata o slušnom správaní a buranstve. Nie je to kultúrno-etická diskusia, nie je to zápas, je to boj o normálnu slušnú diskusiu na úrovni, ktorú tu všetci už dlhšie nezvládame na všetkých frontoch. Konzervatívnych, liberálnych, pravicových, ľavicových. Prosto pre niektorých asi platí odporúčanie – nepíšte na sociálne siete niečo, čo by ste susede nepovedali vo výťahu, keď s ňou idete z prízemia na šieste poschodie, a bude sa nám tu všetkým žiť ľahšie. A platí aj pravidlo – vypnite rádio, keď sa vám nepáči nejaká pesnička,“ reagovala kolegyňa Petra Tkačenka, reportérka denníka SME Zuzana Kovačič Hanzelová.

Na incident reagoval i bývalý kolega Michala Magušina novinár Eugen Korda: „Musím sa priznať, cítim sa zahanbene. Áno, na FB som síce krátko zareagoval na bezprecedentne vulgárne útoky novinára Tkačenka a istého pána Ondřejíčka voči speváčke Sime Martausovej. Cítim sa zahanbene, lebo som vlastne mlčal.“

„Ty si podľa mňa výborná skladateľka a speváčka. Mal som možnosť pomerne dlhý čas Ťa stretávať v našej redakcii. Vtedy si bola ešte len priateľkou môjho kolegu Michala Magušina, ktorého si si nakoniec zobrala za manžela. Vedel som , že na rozdiel odo mňa ste hlboko veriaci ľudia a vaša viera sa neprejavuje iba formálnymi návštevami kostola. Vy ste naozaj verili a tak sa aj vaše zoznamovanie a vzťah vyvíjal. Pomaly, dlho a dôkladne,“ doplnil Korda.

Na Tkačenkove nevhodné správanie na sociálnej sieti reagoval aj šéf investigatívneho tímu Aktuality.sk Marek Vagovič: „Ten pocit, keď ukazuješ prstom na primitíva, ktorý podhodil davu prezidentkinu dcéru – a potom si primitívne kopneš do ženy, ktorá nepatrí do tvojej bubliny. Ale môžeš si to dovoliť, lebo medzi svojimi máš mediálnu imunitu. Ticho elít, ktoré to sprevádza, však začína byť ohlušujúce“.

„RTVS si váži princípy tolerancie a ostro odsudzuje akúkoľvek diskrimináciu. V súvislosti s dnešným Medzinárodným dňom tolerancie a témou šikany pre náboženské presvedčenie, ktorá rezonovala v médiách v uplynulých dňoch, odvysiela RTVS dnes 16. novembra o 22.15 h na Jednotke koncert Simy Magušinovej pod názvom Mosty Gesharim: Sima Martausová. RTVS týmto krokom vyjadruje podporu speváčke Sime Magušinovej,“ uviedla hovorkyňa a vedúca Odboru komunikácie RTVS Andrea Pivarčiová.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne