17 C
Bratislava
utorok, 7. mája 2024

Prvý verejný defibrilátor AED v bratislavskej Rači zabezpečili dobrovoľní hasiči s občianskym združením Záchrana

Najčítanejšie

Pre laické ale i odborné poskytovanie prvej pomoci pri náhlom zastavení krvného obehu spojeného so zástavou dýchania sú určené AED (automatické externé defibrilátory). Defibrilátor je lekársky prístroj používaný k defibrilácii pri kardiopulmonárnej resuscitácii, elektrickým výbojom dokáže obnoviť správnu činnosť srdca. Vďaka defibrilátoru AED môže aj laická verejnosť zachrániť život. Zariadenie hlasovými pokynmi informuje používateľa, ako ho má obsluhovať.

„Verejný defibrilátor znamená to, že ten pristoj je dostupný 24 hodín, je v chránenej skrinke, prístroj vie použiť laik, počas toho ako volá z operačným strediskom, tak ho operátor naviguje čo má robiť, ako má prístroj otvoriť, stlačiť gombík, nalepiť na obnažené ľudské telo elektródy a riadiť sa pokynmi prístroja, ak sa včas poskytne výboj, do 5 minút, pacient má veľkú šancu byť zachránený, resp. 70% šancu má, ak je včas použitý výboj a pacient má stláčaný hrudník,“ priblížil pre Bratislavský večerník zmysel defibrilátora AED, Mgr. František Majerský z občianskeho združenia Záchrana, ktoré darovalo defibrilátory AED mestskej časti Bratislava-Rača.

Prvý verejný defibrilátor AED v Rači bude umiestnený na Detvianskej ulici č. 12 na budove dobrovoľného hasičského zboru vedľa hotela Barónka, teda práve tam, kde by ho v prípade potreby verejnosť hľadala.

„Sme naozaj vďační za AED, o ktoré sme sa začali usilovať už minulý rok. Pôvodne sme mali zaplatiť polovicu z danej sumy firme, ktorá ich zabezpečuje, no Miško Kubovčík, ktorý je račan, nás oslovil a napokon sme AED dostali sponzorsky celé. Ostatné potrebné veci k nemu sme dokúpili a už sa tešíme, keď už bude nainštalované,“ uviedla pre Bratislavský večerník Mgr. Bc. Daniela Rősselová Olenočinová, veliteľka Dobrovoľného hasičského zboru Bratislava-Rača.

„Mestská časť prisľúbila, že vo štvrtok dňa 2.12.2021 príde nainštalovať na stĺp pri bráne Hasičskej zbrojnice na Detvianskej ul. AED spolu s informačnou tabuľou a kamerou. AED je však už takmer mesiac nahlásené v IZS a v prípade potreby ho vieme použiť aj hneď,“ doplnila Daniela Rősselová Olenočinová.

Aj ďalšie defibrilátory AED zanedlho v Rači pribudnú, nie vďaka MČ Rača, ale vďaka občianskemu združeniu Záchrana, ktoré defibrilátory darovalo Základnej škole Tbiliská a Základnej škole Hubeného v Krasňanoch.

Firma NN podporila občianske združenie Záchrana a ďalšie AED, okrem Rače do konca roka pribudnú aj na týchto miestach: MÚ Vajnory, Obchodná akadémia Nevädzová, Dobrovoľný Hasičský Zbor Žaškov, Orava, Piaristická gymnázium Nitra, Gymnázium Karola Štúra-Modra, VŠMU Bratislava Zochova ulica, Obecný úrad Reľov, Spišské Hanušovce a Obecný úrad Baka.

„My sa tomu venujeme asi už piaty rok, sme profesionálny zdravotníci, ktorí zachraňujú ľudí, ale vidíme pri našich výjazdoch, že častokrát by určite pacient mal väčšiu šancu, keby mu niekto bol ochotný pomôcť zachrániť život stláčaním hrudníka a plus by bol k dispozícii verejný defibrilátor, tak ako to funguje všade vo svete, kde sú vo veľkých mestách, pomaly každých 500 metrov umiestnené defibrilátory, čiže sme sa rozhodli ísť touto cestou a umiestňovať verejné defibrilátory,“ priblížil pre Bratislavský večerník ciele občianskeho združenie Záchrana František Majerský.

„Zistili sme, že na Slovensku je mizivé percento verejných defibrilátorov, máme doteraz momentálne umiestnených nejakých 170, z toho 24 sme umiestnili my, naše občianske združenie Záchrana, preto sme sa rozhodli v tom pokračovať ďalej. Tento rok nám v spolupráci aj s hercom Miškom Kubovčíkom, ktorý má projekt Baštrng, vyšli dva projekty, jeden cez firmu Novartis a druhý cez firmu NN. Miško Kubovčík je Bratislavčan, pozreli sme si mapu verejných AED a Bratislava je na tom veľmi zle, skoro žiadne verejné AED nemá, takže sme sa rozhodli, že ich budeme teraz vo veľkej miere umiestňovať v Bratislave,“ spresnil František Majerský.

„Je nám ľúto, že tieto veci nerieši samospráva, mali by to určite riešiť mestá a obce v celom kraji, lebo vidíme to napríklad v našom regióne Poprad, kde sa nám podarilo za tento rok v podstate do viacerých miest a dedín umiestniť AED. Umiestňujeme ich hlavne do dedín v okolí Popradu, lebo mesto Poprad má najviac verejných AED, má ich 20, čo je na počet obyvateľov obrovské číslo, najviac na Slovensku. Umiestňujeme ich, školíme personál a toto chýba na celom Slovensku, myslím si že by to mala riešiť samospráva, mala by umiestňovať verejné AED a platiť za to financie. Bratislavský kraj je jeden z najbohatších regiónov, čiže tieto peniaze by mali určite nájsť a snažiť sa, lebo je tam naozaj veľká hustota obyvateľstva a ten prístroj naozaj môže v blízkej dobe niekomu zachrániť život, čiže to nám je ľúto, že to neriešia samosprávy, bolo by potrebné aby sa do toho viac zaangažovali. Mali by mať AED vo viacerých obciach, verejne dostupné. Ten pristroj naozaj nie je drahý, stoji 1200 eur bez DPH, skrinka stojí 450 eur, čiže to sú položky, ktoré každá obec si vie nájsť zo svojho vlastného rozpočtu a vie ho umiestniť v blízkosti ľudí, aby ho mali k dispozícii,“ uzavrel František Majerský z o.z. Záchrana.

„V prvom rade, som rád že AED defíbrilátor v Rači pribudne a týmto by som chcel poďakovať OZ Záchrana a Dobrovoľnému hasičskému zboru za jeho zabezpečenie. Vďaka nim sa niekomu možno týmto spôsobom podarí zachrániť život. Ak by to bolo na nás, AED prístroje by už mestská časť mala nakúpené. Za náš poslanecký klub sme do rozpočtu na rok 2020 na ich nákup navrhli vyčleniť finančné prostriedky, čo bolo aj schválené. Napriek tomu vedenie úradu tento nákup nezrealizovalo. Ako dôvod uviedli, že nasledujúci rok sa má Rača v pláne za týmto účelom zapojiť do dotačnej schémy, ktorú by mal vyhlásiť magistrát. Ja osobne by som sa priklonil k možnosti zakúpiť AED prístroje z rozpočtu a to čo najskôr. Občianske združenia by potom v tejto veci nemuseli suplovať mestskú časť. Nejde o tak vysokú sumu a každý jeden potenciálne zachránený život za to stojí. Prípadné zdroje z dotácií následne mohli byť použité na ďalšie rozšírenie stanovíšť,“ uviedol pre Bratislavský večerník poslanec MČ Rača PhDr. Ján Polakovič, z poslaneckého klubu Spoločný Cieľ.

Ďakujeme veľmi pekne občianskemu združeniu Záchrana, za finančnú podporu od firiem Novartis a NN , RZP Trenčín s.r.o. za dodanie sponzorského daru pre DHZ Bratislava-Rača, ktorý je v prípade potreby určený pre nás všetkých. So spomenutými firmami všetko odkomunikovala veliteľka DHZ/DHZO Bratislava-Rača Daniela Rősselová Olenočinová.

DHZ/DHZO Bratislava-Rača vykonáva záchranné práce pri požiaroch, povodniach, odstraňuje prevádzkovú kvapalinu z ciest a chodníkov, pri veterných smrštiach a snehových kalamitách iných mimoriadnych udalostiach, podľa vybavenia hasičskej jednotky.

Ďalej odstraňuje bodavý hmyz, zachraňuje zvieratá, hoci aj mačky zo striech domov, či stromoch. Počas leta boli pomáhať aj na južnej Morave, ktorá bola postihnutá tornádom a kde strávili opakovane dobrovoľní záchranári a hasiči niekoľko dní.

„Venujeme sa preventívno-výchovnej činnosti, kontrolnej činnosti, spoluorganizujeme spolu s MČ kultúrno spoločenské, športové podujatia. Počas pandémie sme pracovali v karanténnych zariadeniach, rozdávali rúška, nakupovali občanom potraviny a iné veci potrebné, vybavovali lieky, poštu, pomáhali sme pri testovaní obyvateľstva a dezinfikujeme neustále. Samozrejme sa školíme, cvičíme a keď sa dá, zúčastňujeme sa aj hasičských súťaží. Robíme zbierky pre detské domovy a rodiny zo sociálne slabších podmienok, brigádnické činnosti. Všetci členovia vykonávajú povinnosti spojené s fungovaním bez nároku na odmenu a vo svojom voľnom čase,“ ozrejmila pre Bratislavský večerník Mgr. Bc. Daniela Rősselová Olenočinová, veliteľka Dobrovoľného hasičského zboru Bratislava-Rača.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne