13.9 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Michal Karako zo Starej jedálne: Komunitná časť nášho centra má snahu venovať sa rôznym témam a formám aktivít pre komunitu Krasňan

Najčítanejšie

V roku 2016 získalo občianske združenie Stará jedáleň do prenájmu budovu v Krasňanoch v bratislavskej mestskej časti Bratislava-Rača, zrekonštruovali ju a vzniklo parádne komunitné centrum, ktoré im závidia aj iné mestské časti.

„Baví nás vymýšľať nový program, ktorým by sme potešili našich susedov a priateľov Starej jedálne. Aj na budúci rok pripravujeme pár perličiek, držme si palce, aby sa podarili,“ prezradil v rozhovore pre Bratislavský večerník Michal Karako, predseda občianskeho združenia Stará jedáleň.

Ako vznikalo komunitné centrum Stará jedáleň? Kto ho založil?

Michal Karako: Občianske združenie Stará jedáleň vzniklo v roku 2016. Založili ho viacerí aktívni rodičia hlavne z Krasňan a ďalšie 3 občianske združenia, ktoré pôsobili v Krasňanoch, ale nie len tam.

Títo aktívni ľudia vyšli hlavne z miestnej komunity, kde sa poznali aj z iných aktivít, ale postupne sme naberali aj pomoc iných ľudí.

Občianske združenie Stará jedáleň získalo v roku 2016 od Bratislavského samosprávneho kraja do prenájmu zaujímavú budovu starej jedálne pri miestnej Strednej odbornej škole masmediálnych a informačných štúdií na Kadnárovej ulici.

Táto budova má asi 600 m2 a súčasťou prenájmu je aj časť vonkajšieho pozemku po Peknú cestu. Našou úlohou bolo v prvom rade nájsť prostriedky na jej komplexné zrekonštruovanie, pretože bola v dezolátnom stave – na streche vyrastali stromy,
okná boli rozbité a miestnosti kompletne zatečené a niekde aj s nánosom plesne.

V priebehu zhruba 3 rokov sme našli množstvo donorov, darcov, nadácií, grantov, ktorí nám s pomocou desiatok dobrovoľníkov pomohli zrekonštruovať túto budovu do stavu jej kolaudácie koncom roka 2019.

Akú funkciu v Krasňanoch plní a čo je vaším cieľom?

Sme komunitné a mládežnícke centrum. V rámci mládežníckeho centra jeden z našich členov OZ Mládež ulice prevádzkuje v budove Starej jedálne nízko prahový klub, pomáha mladým, ktorí podľahli radikalizácii, pomáha rôznym rodinám v náročnej životnej situácii, robí sociálne poradenstvo aj terénnu prácu.

Komunitná časť nášho centra má snahu venovať sa rôznym témam a formám aktivít pre komunitu Krasňan, ale aj iných obyvateľov a skupín, napríklad krúžkami pre deti, športovými skupinovými programami ako napríklad jóga, poskytujeme priestor pre stretávanie sa seniorov alebo domové schôdze obyvateľov Krasňan, robíme trhy, koncerty, diskusie, ale aj prenajímame časť priestoru pre iné občianske združenia, firmy, ale takisto sa u nás dá urobiť oslava pre deti alebo rodinné posedenie.

Pôsobíte ako predseda občianskeho združenia Stará jedáleň, moderujete podujatia. Aké eventy chystáte?

Náš program je prirodzene formovaný lokalitou, v ktorej pôsobíme a ktorú tvoria prevažne rodiny s deťmi. Tradičné rodinné programy relatívne bohato pokrývajú iné centrá trávenia voľného času v lokalite.

Aj tu však rastie dopyt po kvalitnejšej, žánrovo pestrejšej ponuke kultúrnych, vzdelávacích a voľnočasových podujatí. Stará jedáleň má za cieľ vystúpiť zo zabehnutých koľají “kultúry na periférií” a pripraviť pre svojich návštevníkov a návštevníčky všetkých vekových kategórií možnosť rozšíriť si obzory viacerými smermi, vidieť a zažiť kvalitnú kultúru a podieľať sa na jej tvorbe.

Ponuka nášho programu bude do veľkej miery závisieť od podpory, ktorú sa nám podarí získať z grantov a verejných zdrojov. Radi by sme aj v ďalšom roku zaradili do programu hudobné programy, divadlá, diskusie aj vizuálne umenie. Určite sa máte na čo tešiť.

Logo Starej jedálne je zrkadlovo obrátené, opticky kontrast vzbudzuje záujem, čo symbolizuje? Ktorá agentúra/grafik ho robil?

Robil ho pre nás Ďuro Balogh, ilustrátor a grafický dizajnér a nemá zvláštny skrytý význam. Snažili sme sa nejakou hravou formou zobraziť náš názov a skôr možno malo v jeho ponímaní evokovať rôznorodosť, ktorá sa u nás dá nájsť a spája nás naprieč komunitou či generáciami.

V Starej jedálni pôsobí aj občianske združenie Mládež ulice? V čom spočíva vaša spolupráca?

Mládež ulice je súčasťou Starej jedálne. Pomáhali ju budovať, sú s nami od úplného začiatku. Práve vďaka nim je jedna časť Starej jedálne plne orientovaná na prácu s mládežou, s rodinami, poradenstvo a Klubovňu na Peknej, kde môžu prísť mladí ľudia bez registrácie, poplatku a tráviť tu spoločný čas. Otvorená je mimo lockdownu 4x v týždni od 15:00 do 19:00. Druhá časť Starej jedálne je určená pre komunitu, kurzy, krúžky, komunitné akcie a kultúru.

Fotografie Starej jedálne pred rekonštrukciou:

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne