8.1 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

V Bratislavskom kraji pribudne vyše 3 tisíc nových miest pre školákov

Najčítanejšie

V piatok 21. januára sa uskutočnilo stretnutie v bratislavskej mestskej časti Rača pred rekonštruovanou základnou školou na Plickovej ulici za účasti vicepremiérky SR Veroniky Remišovej, ktorá podľa kuloárnych informácií plánuje kandidovať v nadchádzajúcich voľbách za primátorku, ďalej za účasti predsedu bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu, starostu Rače Michala Drotována a starostov ďalších mestských častí a obcí bratislavského kraja.

Vďaka podpore z eurofondov vznikne v Bratislavskom kraji vyše 3 tisíc nových miest pre žiakov základných škôl a zrekonštruujú až 15 škôl.

„V Bratislavskom kraji každoročne pribudne 8 tisíc obyvateľov. Za desať rokov je to taký počet, akoby v regióne vyrástla nová Žilina alebo nová Banská Bystrica. Je to nesmierna záťaž na infraštruktúru kraja – na cesty, sociálne služby, školstvo či životné prostredie. Aj toto je jednou z príčin, prečo chýba v Bratislavskom kraji na základných školách približne 9 tisíc miest. Preto som rád, že sa nám v spolupráci s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie podarilo získať pre základné školy v kraji 40 miliónov eur. Z investícií sa rozšíria existujúce školy a čo je ešte lepšie, ideme budovať aj nové. Zelené, inkluzívne a moderné s otvorenými areálmi,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Mgr. Juraj Droba.

Na tlačovom brífingu pred rekonštruovanou ZŠ Plickova zarezonovalo toto emotívne vyjadrenie starostu Rače: „Túto budovu ktorú vidíte, ktorá sa momentálne rekonštruuje, verím že bude úspešne skolaudovaná a odovzdaná a nastúpia sem deti a bude tu teda o tie dva roky už detský hluk a detský džavot a budú sa ľudia zase sťažovať, že tu mali doteraz desať rokov ticho, že je tu hluk a deti sa tu hrajú. Takže verím, že takéto sťažnosti budeme veľmi radi k nám dostávať na úrad,“ povedal Mgr. Michal Drotován.

Najbližším susedom Rače sú Vajnory, starosta Mgr. Michal Vlček sa vyjadril k spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom: „Chcel by som sa veľmi pekne pri tejto príležitosti poďakovať BSK za súčinnosť a spoluprácu pri podávaní projektu. Taktiež županovi Jurajovi Drobovi, ktorý bojuje v Bruseli ako lev za náš kraj, aby sme mohli čerpať prostriedky z EÚ rovnakým spôsobom ako obce a mestá ostatných 7 krajov Slovenska. Náš kraj síce na papieri vyzerá bohatý, ale skutočnosť je taká, že máme obrovský investičný dlh a možnosť čerpať prostriedky z EÚ by nám, starostom a starostkám, nesmierne pomohla“.

Stretnutie sa uskutočnilo v Rači pre budovou ZŠ Plickova, kde momentálne prebieha rekonštrukcia. Ide o najväčší a najnáročnejší projekt mestskej časti Rača za posledných 30 rokov.

Rekonštrukciu realizuje spoločnosť Kami Profit a ZŠ Plickova sa po obnove stane modernou vzdelávacou inštitúciou pre 21. storočie. Škola by mala privítať žiakov už v septembri 2023.

Súčasnému vedeniu mestskej časti Rača sa podarilo získať z eurofondov 2,85 milióna eur, vďaka čomu sa po desiatich rokoch bude môcť ZŠ Plickova znovuotvoriť. Bude v nej 25 tried, 10 špecializovaných učební, jedáleň, kuchyňa, telocvične a príslušná infraštruktúra. > Čítajte viac 

Pozrite si záznam z tlačového brífíngu:

(fb, ts, red)

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne