Starosta Rudolf Kusý oklamal Novomešťanov, pripisuje si zásluhy ku ktorým neprispel svojou prácou

Komunálne voľby sa blížia a starosta si pripisuje zásluhy niekoho iného, aby sa pozitívne prezentoval, ako bojovník za zlepšovanie života v Novom Meste.

Mgr. Rudolf Kusý nedávno zverejnil video v ktorom sa chváli prácou, ktorú spravil niekto iný. Boli to novomestskí poslanci, nie starosta, ktorí začali s rekonštrukciou Novomestskej tržnice, aby slúžila obyvateľom na každodenné nákupy a obnovil sa v nej komunitný priestor. Aktuálne je pred Novou Tržnicou nový street food festival, ktorý potrvá až do nedele.

Za zmenami v skutočnosti nie je starosta, ale vicestarosta Mgr. Branislav Filipovič, MBA., ale hlavne poslanci JUDr. Tomáš Korček a Libor Gašpierik, obaja z Novomestského okrášľovacieho spolku. 

Tržnica na Trnavskom mýte bola donedávna v stave, ktorý si určite nezaslúžila. Minulý rok začali s jej postupnou revitalizáciou. Aj keď tento projekt vyžaduje ešte veľa práce a finančných prostriedkov, ale tržnica pomaly ale isto ožíva.

V minulom roku novomestskí poslanci JUDr. Tomáš Korček, spoločne s kolegom Liborom Gašpierikom pre novomestskú tržnicu zabezpečili napríklad prostriedky na nákup umývacieho stroja a vysokozdvižnej plošiny, ktoré slúžia na čistiace práce.

Vo svojom videu starosta Kusý zavádza a snaží sa napríklad navodiť dojem, že jeho zásluhou priestor, kde bolo predtým pred tržnicou parkovisko, bude slúžiť obyvateľom Nového Mesta, a pôvodné parkovisko posunuli ďalej, za touto iniciatívou ale v skutočnosti stojí poslanec JUDr. Tomáš Korček, nie starosta.

Železnice SR nedávno zrušili možnosť odstaviť auto v priestore Filiálky, čo v lokalite okolo tržnice spôsobilo ešte väčšie problémy s parkovaním.

Niekoľkými riešeniami sa poslanec mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Tomáš Korček, spolu s vicestarostom Branislavom Filipovičom a poslancom Nového Mesta Liborom Gašpierikom, snažia o vytvorenie nových parkovacích miest pre ľudí z obytných domov UNITAS, Belehradskej, Jiskrovej, Kováčskej, Legionárskej, Kominárskej a ďalších adries na Šancovej.

V tejto lokalite predpokladajú aj využitie parkoviska pred novomestskou tržnicou. „V rámci možností sme zatiaľ s nájomcom parkoviska dohodli menšiu pomoc pre tých, ktorí chcú v pracovné dni zaparkovať pred tržnicou po 18.00 a môžu s autom odísť do 7.00. V takomto režime môžu používať parkovisko pred tržnicou úplne bezplatne. Cez víkendy navyše môžu parkovať (tiež bezplatne) celý deň. Dohodli sme tiež, že autá už nebudú parkovať pri fasáde tržnice zo strany Krížnej. Výrazne sa tým zvýši bezpečnosť pohybu chodcov pred tržnicou a súčasne vznikne vhodné miesto pre rôzne menšie podujatia (napr. vianočné trhy, street food a pod.),“ uviedol JUDr. Tomáš Korček, poslanec mestskej časti Bratislava Nové-Mesto.

Starosta sa vo videu ďalej chváli že má manuál, ako by nová tržnica mala vyzerať v interiéry, s touto myšlienkou ale prišiel vicestarosta Branislav Filipovič. Podľa tohto dizajn manuálu už vznikol prvý predajný stánok a vzápätí pribudnú i ďalšie.

Tomáš Korček tiež inicioval vypnutie megaobrazovky, ktorá svojou svetelnou intenzitou rušila obyvateľov z okolitých bytoviek Trnavského mýta.

Tomáš Korček spolu s kolegom Liborom Gašpierikom dlhší čas hľadali nejaké riešenie na jej odstránenie. „Aj keď po našej iniciatíve táto obrazovka už vyše roka nič do okolia nepremieta, mnohí sa ma pýtate, čo sa aktuálne vo veci deje. Koncom roku 2020 sme presadili jej vypnutie a navrhli sme, aby ju prevádzkovateľ tržnice, organizácia EKO – podnik VPS prevzala do svojho vlastníctva ako vyrovnanie nedoplatkov bývalého nájomcu. (S tým, že ju následne odstráni.) Vlastník obrazovky však po určitom čase prestal s podnikom komunikovať,“ uviedol JUDr. Tomáš Korček, poslanec mestskej časti Bratislava-Nové Mesto.

„Veci sa našťastie v posledných týždňoch pohli. Vo veci nedoplatkov bol súdom vydaný platobný rozkaz. Po nadobudnutí jeho právoplatnosti a vykonateľnosti bude môcť podnik rozbehnúť exekúciu. Spoločne s vicestarostom Branislavom Filipovičom sme zabezpečili, aby prevádzkovateľ tržnice v budúcnosti nehľadal žiadneho nového zmluvného partnera na takéto (ani podobné) reklamné zariadenia,“ doplnil Tomáš Korček.

Vo vnútri tržnice pribudlo malé oddychové miesto, ktoré iniciovali a zrealizovali novomestský poslanci – nie starosta Kusý, ktorý sa tím chváli vo svojom videu.

Starosta Kusý sa dotknutým poslancom v súkromí ospravedlnil a povedal, že si neuvedomil že by sa mohli cítiť dotknutí jeho videom. Pre Novomestský Večerník sa i napriek tomu ešte vyjadril aj Mgr. Ján Borčin z oddelenie komunikácie Miestneho úradu Nové Mesto, ktorý ale zahmlieval vznik celého incidentu. „Obecná samospráva má svoju prepojenú hierarchiu, od vedenia mestskej časti až po príspevkové a rozpočtové organizácie. Spochybniť aktívnu účasť mestskej časti resp. jej vedenia na procesoch riadenia je nepochopením tejto hierarchie. Už len na doplnenie: O vami vnímané „pripisovanie si zásluh“ sa starosta vo videu v žiadnom prípade nesnažil, ako štatutár zodpovedný za rozvoj mestskej časti (aj jej organizácií) len informoval o pozitívnych zmenách, ktoré sú okrem iného aj výsledkom aktívnej spolupráce viacerých zložiek spomínanej hierarchie,“ uviedol Borčin.

Spoločným úsilím poslancov JUDr. Tomáša Korčeka a Libora Gašpierika, spoločne s vicestarostom Nového Mesta Mgr. Branislavom Filipovičom, MBA a členmi komisie pre tržnicu a Eko – podnik VPS sa im doteraz podarilo:

• očistiť tržnicu a jej okolie od nelegálnych reklám, polepov a reklamných trojnožiek,
• ukončiť viaceré nevýhodné zmluvy,
• znížiť počet zamestnancov,
• odstrániť všetky billboardy z ikonických červených výduchov,
• odstrániť staré nefunkčné stánky,
• radikálne znížiť počet vinární,
• zabezpečiť nový náter strechy a červených výduchov,
montáž novej chladiacej veže,
vypnutie reklamnej megaobrazovky,
• presadiť hodinové parkovanie zdarma pri nákupe nad 15 eur,
• rozšírenie bezplatnej WiFi,
• úprava okolia tržnice novou zeleňou,
• vytvorenie zóny pre peších a pre menšie kultúrne podujatia, streetfoody a vianočné trhy (pred tržnicou, zo strany Krížnej ul.),
• vytvorenie oddychovej zóny v interiéri tržnice,
• priniesť do tržnice zaujímavé výstavy moderného umenia,
• začať s chovom včiel na streche tržnice,
• vytvoriť nový dizajn manuál pre tržnicu a jej prevádzky.

Tento rok chcú v revitalizácii tržnice pokračovať a pracujú na:

• odstránení reklamnej megaobrazovky zo strechy tržnice,
• komplexnej oprave schodísk,
• montáži automatického parkovacieho systému,
• zabezpečení priestoru pre nabíjaciu stanicu pre elektromobily,
• ukončení prevádzky herne hazardných hier,
• otvorení nových prevádzok,
• organizácii tematických trhov, street food festivalov, vianočných trhov a výstav moderného umenia.

(ts, red)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu