6 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

Vo Vajnoroch sa nakupovalo lokálne

Najčítanejšie

Kváskové pečivo, mäsové výrobky zo slovenského mäsa, čerstvú hydina, vajíčka a mnoho ďalšieho si mohli záujemcovia vyzdvihnúť na Lokálnom trhu vo Vajnoroch v stredu podvečer.

Na parkovisko pred PD Vajnory tovar priviezli priamo výrobcovia a tak ich mohli zákazníci osobne spoznať a dozvedeli sa mnoho zaujímavého aj o výrobe.

Aj napriek tomu, že ide o novinku, Lokálny trh vo Vajnoroch v stredu navštívilo množstvo zvedavcov. A čo je vlastne hlavnou myšlienkou tohto projektu? Organizátor a autor projektu Peter Paššák približuje, že ide o farmárske trhy, ktoré fungujú formou pred objednávok.

To znamená, že si zákazníci objednajú výrobky, o ktoré majú záujem z ponuky rôznych regionálnych výrobcov uverejnenej na webe. Výrobcovia potom tovar pripravia a v dohodnutom čase privezú na miesto konania trhu.

Zákazníci majú hodinu na to, aby si tovar prišli prevziať. „Takýto model úspešne funguje vo Fínsku a Švédsku a tak sme si povedali, že by to mohlo fungovať aj u nás,“ priblížil Paššák.

Lokálni výrobcovia

Do tohto projektu sa zapojilo desať rôznych výrobcov a tak vznikla naozaj pestrá ponuka. Vajnory reprezentovali hneď dvaja výrobcovia a to miestne poľnohospodárske družstvo so svojimi vínami, výrobkami z konope, čerstvým mliekom či ovocnými šťavami a tiež Vegget microfarm s organicky pestovanou zeleninou a výrobkami z nej.

Z neďalekej Rače prišiel Tomáš Gierat s priateľkou a priniesol Ovocné sirupy .SRP z bio ovocia. (foto: Lokálny trh)

Z neďalekej Rače prišiel Tomáš Gierat s priateľkou a priniesol Ovocné sirupy SRP. z bio ovocia. Kváskové pečivo sa dalo objednať z pekárne Kváskové z Mostu pri Bratislave.

Naturálne vína priviezlo rodinné Vinárstvo Michal Bažalík zo Svätého Jura. Z Kostolnej pri Dunaji prišli hneď dvaja výrobcovia a to Peter Bogár z kozej farmy Petrov majer, ktorý priviezol kozie mlieko, syry a ďalšie výrobky a tiež Poctivé rodinné mäsiarstvo Hasvársky dvor so širokým sortimentom mäsových výrobkov a zabíjačkových špecialít.

Ručne zbieraný Mak z Jarnej priviezol pán Čechovič, slepačie a prepaličie vajíčka zas pán Hlučil z rodinnej farmy z Dolných Orešian a čerstvú hydinu manželia a Adriana a Jonas Amoah z Veľkého Orvišťa pri Piešťanoch.

zdroj: FB/Lokálny trh

V ponuke nájdete aj lokálne víno priamo z Vajnor od VSV-Vinohradníckeho spolku Vajnory.

„Výrobcom sa takýto model predaja veľmi páčil, viacerí si pochvaľovali, že vedeli presne koľko čoho priniesť a hneď sa aj pýtali, kedy sa bude konať ďalší takýto trh,“ hovorí s úsmevom Paššák.

Pestrá ponuka výrobkov

Vďaka množstvu výrobcov si mohli zákazníci objednávať z pomerne širokej ponuky. Tá bola zverejnená na stránke www.lokalnytrh.sk/vajnory a tam si bolo možné tovar aj objednať.

„Vytvorilo sa niečo cez 100 objednávok, čo na prvý pokus vôbec nie je zlé,“ hovorí Paššák. „Do budúcna plánujeme osloviť ďalších výrobcov, aby sa ponuka ešte rozšírila,“ dodáva. Ako ďalej hovorí, výrobcov si sami vyberajú, aby mali istotu, že ich výrobky budú naozaj kvalitné.

„Snažíme sa vždy nájsť výrobcov, ktorí sú čo najbližšie k miestu konania trhu, ale pozeráme sa aj na spôsob výroby a odkiaľ pochádzajú suroviny, ktoré daný výrobca používa,“ približuje Paššák.

foto: Lokálny trh

(ts)

Reťazce.sk
Reťazce.sk
Reťazce.sk písali predovšetkým o maloobchode v Bratislave, sústredili sa na centrum Bratislavy a väčšinou na gastroscénu. Zaujímali sa predovšetkým o inovatívne nezávislé projekty. Projekt v rôznych podobách fungoval od roku 2009. Autorom a zodpovednou osobou za obsah bol Radoslav Augustín. V histórii na projekte spolupracovali i Lukáš Kočišek a Ivan Krasko. Redakcia Mediahub.sk od novembra 2018 na obsahu projektu pokračuje. Doménu Reťazce.sk sme získali od spoločnosti VisuArt, s.r.o. a stala sa súčasťou nášho projektu. Portál Reťazce.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne