Ivan Vrana, poslanec mestskej časti Rača, bol vylúčený z Račianskeho vinohradníckeho spolku. I napriek pochybeniam ale opätovne kandiduje v komunálnych voľbách za iniciatívu Jána Polakoviča „Spoločný Cieľ“

Ivan Vrana bez súhlasu vinára Karola Križanoviča si dal registrovať na Úrade priemyselného vlastníctva obrázok, ktorý ale nakreslil Križanovič.

Ivan Vrana nemal ani súhlas od Račianskeho vinohradníckeho spolku na zaregistrovanie podujatia pod názvom „Špacírka po Račánskych pivnicách“, ktoré spolok dlhé roky organizoval a Vrana „spravil špinavosť,“ ako sa otvorenie o ňom vyjadrili členovia spolku a zo svojich radov ho preto nedávno vylúčili, ako jediného člena v dlhoročnej histórii spolku.

Redakciu Račianskeho Večerníka o situácii informovali PhDr. Rastislav Kollár, predseda Račianskeho vinohradníckeho spolku a člen spolku, vinár Karol Križanovič.

Spolok bol nútený zatiaľ zmeniť názov podujatia „Špacírka po Račánskych pivnicách“ na „Koštúfka po Račánskych pivnicách“ a bude sa konať už tento piatok 13. a v sobotu 14. mája. 

Vrana na otázky Račianskeho Večerníka odmietol odpovedať, ale viacero členov Spolku nám informáciu potvrdilo. Je nepredstaviteľné aby poslanec takto konal, mal by byť vzorom pre obyvateľov Rače, ako veci riešiť. Členovia spolku ďalej uvádzajú, že Vrana dlhodobo nedodržiaval obchodné dohody pri predaji ich vína a spôsoboval im problémy.

Občianske združenie Ivana Vranu „Terroir Rača“ sprevádzkovalo priestor Koloničovej kúrie na Námestí Andreja Hlinku č.4 v bratislavskej mestskej časti Rača. Priestor záhrady, pivnice a nádvoria Koloničovej kúrie mal využívať na podporu vinárov z račianskeho regiónu.

„Našim úmyslom je organizovať školenia pre vinárov, gastro labužníkov, začínajúcich znalcov dobrého vína a podporovať predaj vín z produkcie miestnych vinohradníkov,“ chválil sa nekriticky v novembri 2021 v rozhovore pre Račiansky večerník Ivan Vrana.

Bol to ale Račiansky vinohradnícky spolok, ktorý vyčistil a revitalizoval túto pivnicu v priestoroch Koloničovej kúrie a i napriek tomu, že poslanec Vrana vedel že spolok má dlhodobo záujem o tento priestor, prenajal si ho sám a bez vedomia spolku pre svoju Vínnu záhradu a pivnicu, pre svoje občianske združenie Terroir Rača.

Ivan Vrana si dal tiež v tajnosti, bez vedomia Račianskeho vinohradníckeho spolku, registrovať ochrannú známku na názov Špacírka po Račánskych pivnicách, i keď nie je jeho autorom a vymyslel ho pán Holík a podujatie pod týmto názvom dlhé roky organizoval práve Račiansky vinohradnícky spolok ako kolektív autorov.

O registráciu sa Ivan Vrana pokúsil tajne, bez vedomia spolku, už v apríli 2017, Úrad priemyselného vlastníctva mu ju neschválil, to mu ale nebránilo aby si v roku 2019 dal opäť tajne, bez vedomia Račianskeho vinohradníckeho spolku registrovať obrazovú ochrannú známku, ktorá obsahuje názov podujatia Špacírka po Račánskych pivnicách.

Obrázok s názvom, ktorý si dal Vrana registrovať ale namaľoval Karol Križanovič pre Rastislava Kollára. Vrana nie je jeho vlastníkom a ani ten si nemohol dať zákonne registrovať. Členovia spolku sa o tajných nekalých aktivitách Ivana Vranu dozvedeli len nedávno.

Ďalšie pochybenia, ktoré adresoval Vranovi Račiansky vinohradnícky spolok boli, že počas pandémie koronavírusu požiadal spolok o dar 100 kusov textilných tašiek „Špacírka po Račánskych pivnicách“, ktoré ako tvrdil, chce dať prešiť na rúška a darovať ich sociálne slabším obyvateľom mestskej časti Rača.

V skutočnosti ale Vrana tieto tašky používa na svojich komerčných degustačno-prírodovedných prednáškach po viniciach a spolu s pohárikom sú súčasťou vstupenky v cene min. 10eur.

Konanie poslanca Vranu je ďaleko za hranicami morálky a etiky a preto by ho, podľa nášho názoru, obyvatelia Rače za poslanca už voliť nemali.

Podľa uniknutej kandidátky iniciatívy Spoločný Cieľ, ktorú vedie bývalý thajský boxer Ján Polakovič, by mal Ivan Vrana opätovne kandidovať spoločne s vinárom Milošom Maťúšom za poslanca MČ Rača v októbri 2022, je ale otázne či mu obyvatelia už uveria a dajú mu svoj hlas.

Ivan Vrana je už štvrtým rokom poslanec miestneho zastupiteľstva v Rači, kde nastúpil ako náhradník za Filipa Rybaniča. V minulosti bol Vrana podporovateľom starostu Petra Pilinského, v súčasnosti ale podporuje kandidatúru Jána Polakoviča za nového starostu Rače.

Ivan Vrana má vraj vždy záujmy obyvateľov na prvom mieste?! – Volebný billboard platformy Spoločný Cieľ (autor foto: Marián Luha, Račiansky Večerník, 18.10.2022)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu