Pri Kuchajde, v modro-bielom stane vyrástol nový priestor pre kultúru: STARS auditorium

Pred časom vyrástla v areáli futbalového štadióna na Pasienkoch pútavá modro-biela silueta novej kultúrnej a spoločenskej scény. Nesie názov STARS auditorium. Ide o efektný stan, podobný, ako na svoje predstavenia používa slávny súbor Cirque du Soleil. Aj tento stan vyrobila na mieru špičková talianska spoločnosť Anceschi. Nová kultúrna scéna je v tesnej blízkosti Kuchajdy a nákupného centra VIVO.

„Od roku 2001 sme sa niekoľkokrát pokúšali získať Istropolis a prebudovať ho na moderný priestor svetových parametrov. Žiaľ, skončilo to jeho búraním. Mali sme plány postaviť vlastné divadlo, ale po začiatku pandémie sme museli naše plány korigovať. Spomenul som si vtedy na moju prvú návštevu predstavenia Cirque du Soleil vo Viedni, kde sa v cirkusovom šapitó ukrývalo komfortné divadlo. A keďže stále tvrdím, že aj na Slovensku sa dajú robiť svetové veci, našli sme taliansku rodinnú firmu Ancheschi, ktorá nám taký stan vyrobila. Partnerská spoločnosť SRS light design ho zas vybavila špičkovou technikou,“ prezradil pre Novomestský Večerník Július Jackuliak z umeleckej agentúry Feeling.

STARS auditorium je novým miestom pre hviezdy v Bratislave. Efektný stan s hviezdami na vrchole ukrýva vnútri komfort a vybavenie divadla pre takmer 1000 sediacich alebo 2500 stojacich divákov, s čarovnou atmosférou a krásnou záhradou. Budú tu organizovať koncerty, muzikály, divadlá, predstavenia, eventy, plesy, prehliadky či výstavy. Pre obyvateľov a návštevníkov mesta.

Svojich prvých divákov auditorium privítalo začiatkom apríla. Išlo o koncert unikátneho orchestra Bratislava Hot Serenaders, ktorý sa pod vedením trubkára Juraja Bartoša 1991 špecializuje na hot-jazzovú hudbu 20. a 30. rokov. Od otvorenia scény tu už vystúpili Cigánski diabli, Bratislavské divadlo tanca aj SĽUK.

„Našou prvou vlastnou produkciou je hudobno-tanečná feéria Jána Ďurovčíka: Cigáni idú do neba. Je to strhujúca show, voľne inšpirovaná slávnym moldavským filmom na hudbu Ernesta Šarkoziho, so scénou a kostýmami Alexandry Gruskovej, kde účinkujú fantastickí tanečníci Slovenského divadla tanca a excelentní Cigánski diabli,“ doplnil Július Jackuliak.

Aj keď ide o dočasnú stavbu bez trvalých zásahov, pod svojou strechou poskytuje komfort divadla, s plnohodnotným javiskom, osvetlením, ozvučením a službami pre návštevníkov. Priestor štadióna je dimenzovaný na veľké podujatia a poskytuje preto pohodlný prístup a príjemné prostredie, ktoré prispeje k ďalšiemu rozvoju obľúbenej oddychovej zóny okolo Kuchajdy.

Iniciátorom myšlienky a prevádzkovateľom STARS auditoria je agentúra Feeling, ktorá ma viac ako 25-ročné skúsenosti s usporadúvaním rôznych kultúrnych a spoločenských podujatí na Slovensku i po celom svete. Agentúra vybudovala a dlhé roky prevádzkovala úspešné divadlo Tower Stage pod vedením významného slovenského choreografa, tanečníka a režiséra Jána Ďurovčíka.

Pôvodne si agentúra chcela prenajať pozemky na vytvorenie STARS auditoria od príspevkovej organizácie našej mestskej časti, ktorá má v správe prírodný areál jazera Kuchajda. Na základe kritických hlasov niektorých poslancov sa však nakoniec rozhodla, že si radšej od súkromnej spoločnosti prenajme časť areálu futbalového štadióna na Pasienkoch.

Bohužiaľ, mestská časť Nové Mesto tak prišla o značný ročný príjem z nájmu a o možnosť upraviť v nájomnej zmluve konkrétne podmienky prevádzky auditória – ako sú otváracie hodiny, čistota v okolí, možnosti využívania scény bezplatne pre účely kultúrnych podujatí mestskej časti, získania vstupeniek zdarma pre obyvateľov či ďalšie potenciálne výhody.

Veríme, že sa novému kultúrnemu stánku v našej mestskej časti bude dariť a že Novomešťanom prinesie pestrú paletu hodnotných kultúrnych zážitkov.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu