17.8 C
Bratislava
piatok, 3. mája 2024

Svetlá stolica: aké sú príčiny jej vzniku? Kedy vyhľadať lekára? + Farby stolice

Najčítanejšie

Na farbu, frekvenciu i konzistenciu stolice vplýva mnoho faktorov. Výrazne svetlá stolice môže signalizovať rôzne poruchy orgánov tráviacej sústavy. Aké príčiny stoja za bledou farby stolice? Kedy je potrebné vyhľadať pomoc lekára?

Zdravá stolica človeka má hnedasté zafarbenie. Svetlá stolica môže byť jedným z príznakov poruchy žlčových ciest, žlčníka či pečene. Práve prítomnosť zložiek žlče stolicu sfarbuje. Možné príčiny vzniku svetlej stolice, diagnostika, liečba a mnoho zaujímavých informácií sa dočítate pokračovaním v článku.

Zdravá stolica a vyprázdňovanie

Proces spracovania potravy začína v ústach, kde zuby jedlo mechanicky rozmelú na menšie kúsky. Potrava prechádza cez hltan, pažerák až sa dostáva do žalúdka. V žalúdku sa potrava premiešava so žalúdočnou šťavou a mení sa na tkzvn. tráveninu.

Trávenina sa postupne dostáva do tenkého čreva, v ktorom prebieha hlavné trávenie a vstrebávanie živín z potravy. Následne približne v rozmedzí 4 – 8 hodín po konzumácii sa trávenina z tenkého čreva dostáva pohybom čriev až do hrubého čreva. V hrubom čreve sa z tráveniny vstrebáva voda, dochádza k redukcii objemu a bakteriálnemu spracovaniu na stolicu.

Frekvencia vyprázdňovania je približne 1x denne, pričom fyziologický rozsah defekácie je od 3x denne až po 3x za týždeň. Približné množstvo stolice vylúčené za jeden deň je okolo 150 – 200 gramov.

Stolica veľa napovedá o zdravotnom stave jedinca. Jej objem, konzistencia, frekvencia aj farba závisia od množstva vnútorných i vonkajších faktorov.

Faktory ovplyvňujúce farbu, konzistenciu a zápach stolice:
– Vek a celkový zdravotný stav
– Ochorenia tráviacej sústavy
– Stav bakteriálneho črevného mikrobiómu
– Zloženie stravy (kvalita)
– Farba a zloženie prijatých potravín
– Množstvo prijatej stravy (kvantita)
– Množstvo prijatej vlákniny
– Pitný režim a množstvo prijatých tekutín
– Farmakoterapia (aktuálne užívané lieky)
– Fyzická aktivita / sedavá činnosť
– Psychický stav a stresový faktor

Čo naznačujú rôzne farby stolice?

Červená farba stolice
Za červené sfarbenie môže často krát i zafarbenie prijatého jedla a nápojov. Typickým príkladom je cvikla, repa, ríbezle či brusnice.
Červená farba však môže byť krv. Ak je krv čerstvá a jasnočervenej farby, môže sa jednať o krvácanie z nižších častí tráviacej sústavy (hrubé črevo, konečník, hemoroidy – análny otvor).

Čierna farba stolice
Čierna stolica môže signalizovať prítomnosť krvi. Tmavá krv vzniká najmä v prípade, ak je natrávená a pochádza z vyšších etáží tráviaceho traktu (tenké črevo, žalúdok).

Čierna farba stolica sa odborne nazýva aj ako meléna. Môže taktiež vzniknúť ako dôsledok určitých druhov liekov či potravín. Príkladom sú riasy, čierne uhlie či čučoriedky.

Zelená farba stolice
Zelená farba stolice môže byť prítomná pri zvýšení množstva žlče i pri infekciách gastrointestinálneho traktu. Môže sa jednať i dôsledok nadmernej konzumácie špenátu, morských rias, chlorofylu a druhov listovej zeleniny.

Žltá farba stolice
Žltá okrová je možná pri celiakii (neznášanlivosti lepku), žltačke, poruche žlčníka, pečene, hnačke i pri brušných infekciách. Príčinou môže byť i nedostatočné vstrebávanie živín. Žlté sfarbenie stolice je možné aj ako dôsledok potravín žltej farby, ako je kurkuma, curry či mrkva.

Svetlá/bledá farba stolice
Žlč farbí stolicu do fyziologickej hnedej farby. Nedostatok produktov žlče v stolici môže spôsobiť jej svetlú farbu. Ak spozorujete takéto zafarbenie stolice, je potrebné obrátiť sa na odbornú pomoc lekára.

Svetlá stolica je jedným z viacerých príznakov, ktoré môžu sprevádzať poruchy tráviaceho traktu. Nedostatok žlče v stolici vzniká najmä následkom ochorenia či poruchy orgánu:
– Žlčníka
– Žlčových ciest
– Pečene
– Pankreasu (podžalúdková žľaza)

Hnedasté zafarbenie stolice je dané prítomnosťou produktov žlče, konkrétne farbivo bilirubínu vylučovaného žlčou do črevného traktu. Bledá stolica bez žlče sa odborne nazýva ako acholická stolica.

Nedostatok žlče v črevách súčasne narušuje vstrebávanie tukov, a preto je možné spozorovať okrem svetlej bledej farby aj mastný vzhľad stolice.

Žlčník a žlčové cesty
Žlčník je malý dutý orgán tráviacej sústavy. Hlavnou funkciou je zber a zahustenie žlče, ktorá je ale tvorená bunkami pečene. Žlč sa do žlčníka dostáva žlčovodmi priamo z pečene. Je to hustá tekutina žlto-zelenej až hnedastej farby.

Cholelitiázažlčové kamene je stav, kedy kameň upchá žlčovod a žlč následne nemôže správne odtekať ďalej do črevného traktu. Príznakom sú kolikové zvieravé bolesti najmä na pravej strane brucha.

zdroj: Shutterstock.com

Žlčníkové kamene a upchatie žlčovodu vedúceho do črevného traktu. Liver (pečeň), Gallblader (žlčník), Bile duct (žlčovod) a Gallstones (žlčové kamene). Zdroj foto: Shutterstock

Cholangitída – zápaly žlčových ciest sa prejavujú najmä horúčkou a bolesťou pod pravým rebrom. Môže byť i prítomná porucha odtoku žlče.

Pečeň
Pečeň je žľaza s vonkajším vylučovaním. Hrá dôležitú úlohu pri metabolizme a tvorbe žlče. Medzi nebezpečné ochorenia pečene patria vírusové hepatitídy. Dochádza k poškodeniu buniek a tkaniva pečene, čím je narušená tvorba žlče. Pečeň postihnutá cirhózou má zníženú schopnosť fyziologicky tvoriť žlč.

Žltačka je príznak, ktorý vzniká pri ochorení pečene. Akútne štádium žltačky môže byť spojené s narušením tvorby žlče, čo následne vedie k svetlému zafarbeniu stolice. Neprirodzene sa tak zvyšuje hladina žltého farbiva bilirubínu v krvi pacienta.

zdroj: Shutterstock.com

Ochorenia pečene a jej možné štádia. Hepatocyty – pečeňové bunky. Zdravá pečeň, stukovatená pečeň, fibróza a cirhóza orgánu pečene. Zdroj foto: Shutterstock

Pankreas (podžalúdková žľaza)

Podžalúdková žľaza, odborne nazývaná pankreas, má viacero funkcií. Vytvára tráviace enzýmy i hormón inzulín. Tieto pankreatické šťavy sa následne vylučujú do začiatku tenkého čreva i spoločne so žlčou.

Zápal pankreasu môže spôsobiť i zápal žlčníka a naopak. Pankreatitída je zápal podžalúdkovej žľazy, ktorý môže byť akútny i chronický (dlhodobý).

Poruchu odtoku žlče môžu spôsobiť nádory, ktoré svojim rastom postihujú tvorbu a pohyb žlče. Jedná sa o rakovinu žlčníka, pečene, pankreasu (slinivky) a samotných žlčových vývodných ciest.

Svetlá stolica u malých detí

Svetlo sfarbená stolica u kojených detí nemusí signalizovať nič závažného. Akonáhle dieťa začne konzumovať pestrú stravu, farba i konzistencia stolice sa zmení. Farba stolice by však nemala byť biela či šedá.

U detí môže znamenať zmena farby stolice aj nevhodné zloženie stravy, nadbytok mliečnych výrobkov alebo potravinové alergie.

Pokiaľ sa u detí objaví alkalická stolica, je potrebné navštíviť lekára a vylúčiť ochorenia tráviacej sústavy. Pri príznakoch, ako je horúčka, bolesť brucha, zvracanie či zmena farby pokožky u detí, vyhľadajte lekársku pomoc akútne.

Aká je diagnostika a liečba svetlej stolice?

Diagnostika spočíva v odobratí celkovej anamnézy pacienta, posúdení príznakov a predovšetkým v odobratí vzorky krvi a vzorky stolice pre laboratórne vyšetrenie. Krvné testy sa zameriavajú najmä na hladinu bilirubínu a CRP (zápalové markery).

Podľa podozrenia sú indikované zobrazovacie vyšetrenia brušných orgánov, ako je ultrazvuk, CT či MRI. V niektorých prípadoch je vykonané zobrazovacie endoskopické vyšetrenie tráviaceho traktu. Liečba závisí od presnej príčiny vzniku. Terapeutický plán je preto u každého jedinca individuálny.

Rozšírenú diagnostiku a liečbu následne stanovuje lekár špecialista -gastrointestinológ. Liečba spočíva v odstránení príčiny vzniku, ako je napríklad spriechodnenie žlčovodov, odstránenie žlčových kameňov, liečba zápalu pečene či pankreasu.

Terapia môže zahŕňať úpravu životosprávy (jedálniček, stravovacie návyky, pohybová aktivita), medikamentóznu liečbu (farmakoterapia), a v niektorých prípadoch i chirurgickú liečbu (napr. cholecystektómia).

V rámci farmakoterapie sa jedná napríklad o spazmolytiká, analgetiká, antibiotiká, anti-virotiká, kortikosteroidy, protizápalové či rôzne podporné lieky v závislosti od konkrétnej diagnózy.

Kedy vyhľadať odbornú pomoc lekára?
– Pokiaľ má Vaša stolica zvláštnu farbu a nešlo o ojedinelý jav
– Pokiaľ je Vaša stolica svetlá/bledá a nešlo o ojedinelý jav
– Pokiaľ je Vaša stolica farbou šedá až biela
– Pokiaľ ste tehotná a stolica má iné sfarbenie
– Pokiaľ pociťujete bolesť či tlak v brušnej dutine
– Pokiaľ spozorujete v stolici prítomnú krv alebo hlien
– Pokiaľ máte problémy s vyprázdňovaním (defekáciou)

Použité zdroje

• Healthline – Pale Stools: Possible Causes and When to Seek Help. Saurabh Sethi, M.D., MPH
• Medicína pro praxi – Cholecystolitiáza. MUDr. Jitka Prokešová a spol.
• Medical News Today – What are the different types of poop? Cynthia Taylor Chavoustie, MPAS, PA-C

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne