17.8 C
Bratislava
piatok, 3. mája 2024

Minister vnútra SR Ivan Šimko si pripomenul výročie odsunu sovietskych vojsk z územia Československa na Sliači

Najčítanejšie

Pred 32 rokmi, 21. júna 1991 bolo definitívne ukončené odsunutie sovietskych vojsk z územia Československa. Pri pamätníku v meste Sliač, kde boli sovietské vojská umiestnené si dnes, na pozvanie ministra vnútra SR Ivana Šimka, túto kľúčovú udalosť našich novodobých dejín pripomenul minister vnútra SR Ivan Šimko, minister obrany SR Martin Sklenár, Michal Kocáb, bývalý predseda parlamentnej komisie pre dohľad na odsun sovietskych vojsk, gen. Svetozár Naďovič, predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Jerguš Sivoš a ďalší vážení hostia.

Odsun sovietskych vojsk predstavoval dôležitý míľnik v národnom oslobodzovacom procese Slovákov a Čechov. Symbolicky sa tým uzavreli stránky dlhoročnej okupácie a začala nová etapa našej histórie.

“Keď ruský imperiálny vodca Brežnev otvorene hovoril o doktríne obmedzenej suverenity pre štáty, ktoré si po II. svetovej vojne podmanili, tak aj to bol v skutočnosti lživý eufenizmus. Tie drobné čriepky zvrchovaného rozhodovania o vlastnom živote sme počas minulého režimu vlastne iba predstierali. Preto na deň, keď pred 32 rokmi odtiaľto odišiel posledný vojenský okupačný kontingent, nezabudnime,” pripomenul minister vnútra SR Ivan Šimko.

Táto historická udalosť symbolizuje nezávislosť, suverenitu a slobodu našej krajiny. Bolo to víťazstvo odhodlania a súdržnosti našich občanov, ktorí sa vtedy spojili s cieľom dosiahnuť nezávislosť a demokraciu. Je nutné si uvedomiť, že pokiaľ by k odsunu nedošlo počas relatívne krátkeho obdobia, proces vymedzenia sa proti bývalemu režimu ako aj krajine by mohol v tom čase čerstvú demokraciu nepríjemne poznačiť.

“Triťsaťdva rokov sa odvtedy usilujeme prekonávať dedičstvo onoho ponižujúceho obdobia. Aj dnes, keď Kremeľ rukou kradmou siaha na to, čo mu nepatrí, vidíme okolo seba pohrobkov tohto nesvojprávneho času. Nepripustime, aby tu zaviedli novú normalizáciu,” povedal minister vnútra SR Ivan Šimko.

Práca tých, ktorí sa v tomto smere zaslúžili o našu slobodu a nezávislosť si zaslúži byť pripomínaná, pretože tak modernému Slovensku a Česku otvorili cestu k novému začiatku a prispeli k formovaniu demokratickej spoločnosti, v ktorej dnes žijeme.

“Ďakujem všetkým tým, ktorí sa zaslúžili o to, aby sa Česi a Slováci mohli slobodne nadýchnuť a vykročiť suverénnym spôsobom k slobode a k hodnotám, ktoré v skutočnosti reprezentujeme. Prihlásili sme sa k nim členstvom v NATO a EÚ, a práve tam vidno rozdiel medzi bývalým Varšavským paktom a NATO. Varšavská zmluva k nám poslala vojsko, ktoré sme nechceli, aby nás tu držali pod útlakom, 73-tisíc vojakov, oproti tomu, keď nám naši spojenci prídu na pomoc iba vtedy, keď ich o to požiadame a ostanútu len tak dlho, ako to budeme chcieť my,” zdôraznil minister obrany Martin Sklenár.

zdroj: MINV SR

Toto výročie zároveň predstavuje príležitosť na reflexiu a uznanie úspechov, ktoré sme ako štát Československo a neskôr aj Slovensko počas týchto 32 rokov dosiahli. Zároveň je to výzva na zachovanie a posilnenie hodnôt, ktoré nám odkázali naši predchodcovia – slobodu, demokraciu a mier.

“Odsun sa týkal viac ako:
73 500 vojakov a 40 000 rodinných príslušníkov,
1 220 tankov,
2 505 bojových vozidiel,
1 216 diel,
77 lietadiel,
146 helikoptér.

Do Sovietskeho zväzu bolo vypravených 825 vlakov, čo predstavovalo spolu 31 000 vagónov bojovej techniky.” Zdroj: ÚPN

Následná diskusia priniesla množstvo informácií o samotnom príprave a procese vypovedania zmluvy, ktorým bolo možné sovietske vojská odsunúť z nášho územia:

Dnes, vo štvrtok 22. júna sa diskusia uskutoční v Divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave o 19:00 h. Vstup je voľný.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne