15.1 C
Bratislava
utorok, 7. mája 2024

Na čo sa pripraviť pred prenajatím bytu v Bratislave?

Najčítanejšie

Chystáte sa presťahovať sa do Bratislavy a plánujete si prenajať byt? Ešte predtým, ako podpíšete nájomnú zmluvu, by ste mali dbať na viacero dôležitých vecí. Čo konkrétne si všímať a ktoré detaily skontrolovať, aby ste mali istotu, že vám vaše nové bývanie bude robiť veľkú radosť?

Hľadanie vhodného bytu v Bratislave

Na hľadanie bytov na prenájom môžete použiť známe online portály, avšak zavítať sa oplatí aj na sociálne siete. Práve na nich totiž častokrát nájdete zaujímavé ponuky, ktoré na weboch realitných kancelárií nie sú zverejnené. Pridajte sa do najväčších Facebook skupín určených špeciálne na prenajímanie bytov v Bratislave a zapnite si upozornenia na nové príspevky, nech vám nič neujde.

Súkromník verzus realitná kancelária

Ak byt na prenájom inzeruje súkromná osoba (priamo jeho majiteľ), získavate jednu veľkú výhodu – nebudete musieť platiť žiadnu províziu a pravdepodobne sa budete vedieť jednoduchšie dohodnúť na podmienkach. Na druhej strane, existuje určité riziko, že sa stanete obeťou podvodníka. Nájomná zmluva nemusí obsahovať dôležité body a v budúcnosti sa kvôli tomu môžete dostať do problémov.

Naša rada: Keď si budete prenajímať byt priamo od majiteľa, nájomnú zmluvu si radšej nechajte vypracovať advokátom. Vzory, ktoré nájdete na internete, totiž nemusia byť úplne správne.

V prípade, že je byt inzerovaný realitnou kanceláriou, získate profesionálny prístup. Maklér sa vám pravdepodobne flexibilnejšie prispôsobí s časom prehliadky a fundovane vám zodpovie všetky otázky. Navyše, zabezpečí prípravu nájomnej zmluvy. Budete mať teda menej starostí. Myslite však na to, že jednorazová provízia pre realitnú kanceláriu, ktorú obvykle platí nájomník, sa môže pohybovať aj na úrovni viac ako 500 €.

foto: pixabay.com
Nepodceňujte výber lokality

Byty na okraji Bratislavy sú spravidla značne lacnejšie ako v centre. Pripraviť sa ale musíte na to, že cesta do práce alebo z práce vám následne bude trvať aj niekoľko desiatok minút. Ak plánujete cestovať mestskou hromadnou dopravou, zistite si, kde sa nachádza najbližšia zastávka autobusu alebo električky a ako často jazdia spoje.

Praktický tip: V prípade, že cestujete do práce mestskou hromadnou dopravou, je výhodnejšie voliť byty, ktoré sú situované v blízkosti zastávky električky. Autobusy počas dopravnej špičky totiž často stoja v zápchach. Električky chodia obvykle načas a do cieľa vás dostanú najrýchlejšie.

foto: pixabay.com
Vyskúšajte si cestu autom v dopravnej špičke

Plánujete každý deň jazdiť do práce alebo za vašimi obľúbenými aktivitami autom? Predtým, ako si prenajmete byt, si vyskúšajte jazdu z danej oblasti do centra mesta počas dopravnej špičky. Možno zistíte, že v zápche strávite aj hodinu a neexistuje iná lepšia trasa, ktorou by ste mohli ísť. Vyberte si lokalitu, ktorá vám aj z tohto hľadiska bude čo najviac vyhovovať.

Parkovanie

Nie je žiadnym tajomstvom, že parkovanie je v mnohých častiach Bratislavy veľmi problematické. Ak sa chcete vyhnúť tomu, že po príchode z práce budete vždy niekoľko desiatok minút hľadať voľné miesto, uprednostnite byt, ku ktorému je aj vyhradené parkovanie na vonkajšom parkovisku alebo v garáži.

foto: pixabay.com
Hluk vo večerných hodinách

Počas pracovného dňa sú mnohé lokality v Bratislave tiché a pokojné. Než si prenajmete byt, choďte sa pozrieť do danej oblasti večer. Možno zistíte, že v okolí vašej vyhliadnutej bytovky sa stretávajú neprispôsobiví občania, ktorí robia hluk a problémy. V takejto štvrti pravdepodobne dlhodobejšie žiť nechcete.

Stav a zariadenie bytu

Keď budete komunikovať s majiteľom alebo realitným maklérom, ujasnite si, aké vybavenie v byte ostane. Čím viac nábytku a doplnkov vám majiteľ zanechá, tým nižšie počiatočné výdavky budete mať.

Ak si prenajímate byt, v ktorom síce nábytok bude, no chýba základné vybavenie kuchyne, spálne či obývačky, navštíviť môžete Kaufland Bratislava, kde zoženiete hrnce, taniere, poháre, vankúše a ďalšie nevyhnutné veci do domácnosti za výhodné ceny. Vďaka sledovaniu letákov dokážete bežne vystriehnuť zľavy na úrovni viac ako 30 %.

Skúste, či všetko funguje

Pred podpisom nájomnej zmluvy sa dôkladne oboznámte so stavom bytu. V zmluve by mali byť jasne zaznačené všetky existujúce poškodenia, aby majiteľ neskôr tieto škody náhodou nevymáhal od vás. Otestujte si najmä splachovanie a funkčnosť vodovodných kohútikov aj všetkých elektrických spotrebičov.

Pozor na zmluvné podmienky

Keď si budete čítať nájomnú zmluvu, všímajte si:

● aké sú podmienky zrušenia nájmu zo strany nájomcu i prenajímateľa,
● za akých okolností vám môže prenajímateľ zvýšiť nájomné,
● ako sú započítavané energie a ďalšie náklady na prevádzku bytu,
● aká je výška sankcií,
ktoré základné pravidlá musíte dodržiavať.

Ak vám niektoré podmienky nevyhovujú, nebojte sa ich konzultovať s majiteľom alebo realitným maklérom.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne