15.3 C
Bratislava
piatok, 3. mája 2024

Zomrela Anna Bergerová – účastníčka SNP, bojovníčka proti fašizmu a výnimočná Novomešťanka

Najčítanejšie

Mestská časť Nové Mesto uviedla: „Pani Bergerová síce pochádzala z východného Slovenska, na sklonku života sa však usadila v našej mestskej časti. Aj vo vysokom veku sa aktívne zapájala do osvety upozorňujúc na hrozby fašizmu a extrémizmu, ktoré zažila na vlastnej koži.

Počas 2. svetovej vojny sa pani Bergerová zúčastnila na odboji. Ošetrovala ranených, so sestrou pracovali ako spojky. Spolu pašovali muníciu a vykonávali vyzvedačskú činnosť.

Aktívna neprestala byť ani po vojne a jej hlas bolo počuť aj dlho potom. Pani Bergerová počas dôchodku navštevovala školy a šírila osvetu nielen medzi mladými ľuďmi pripomínajúc dôležitosť boja za slobodu a demokraciu.

Aj pre túto neutíchajúcu snahu sme ju začiatkom roka ako mestská časť nominovali na Cenu regiónov. Výsledku sa pani Bergerová síce nedočká, no i bez neho jej patrí naša úprimná vďaka. Úprimnú sústrasť rodine a blízkym,“ uviedla mestská časť.

„Táto odvážna žena bojovala proti nacizmu počas druhej svetovej vojny
Narodená 3. marca 1930 v Habure, rusínskej dedine na východe Slovenska, Anna Bergerová, rodená Daňová, vyrastala s dvoma bratmi zapojenými do protifašistického odporu v Česku. Počas vojny žila Anna s matkou Júliou a sestrou Máriou. Keď sa ich dom stal dočasným príbytkom nemeckých vojakov, rodina sa pridala k partizánom.

„Aj vďaka nej dnes máme slobodu a mier. Vďaka ľuďom, ako pani Anna Bergerová, dnes žijeme v slobodnej spoločnosti. Ďakujem za celú moju generáciu. Bolo mi cťou poznať Vás, odpočívajte v pokoji,“ reagoval predseda BSK Juraj Droba, ktorý sa s ňou osobne stretol pred pár mesiacmi.

Po prerazení nemeckej fronty v novembri 1944 pri Kalinove pokračovala v práci ošetrovateľky pre vojakov a partizánov vracajúcich sa z frontu a oslobodených väzňov z koncentračných táborov.

Po vojne absolvovala strednú školu v Humennom a Právnickú fakultu na Univerzite Komenského v Bratislave. Stala sa funkcionárkou Slovenského zväzu žien, poslankyňou národného výboru a aktívne prispievala k spoločenskému a politickému životu. V dôchodkovom veku dokumentovala svoje zážitky a žila v Bratislave so svojím manželom,“ doplnil Bratislavský kraj.

Prečítajte si tiež:

V Rači pozvali na podujatie k výročiu SNP aj spolok ZVV, ktorý dlhodobo šíri xenofóbne názory a konšpirácie

(fb)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne