11.7 C
Bratislava
sobota, 4. mája 2024

V areáli bývalého priemyselného podniku vedľa Novej Cvernovky bude komunitné podujatie Palma LIVE

Najčítanejšie

Na mieste budúceho hlavného námestia Palmy nájdete 1. mája od 10 hod. obľúbené gastroprevádzky aj chutné produkty od slovenských farmárov. Objavíte kreatívny svet výtvarných a hudobných umelcov. Vstup na podujatie bude bezplatný.

Viac ako desať rokov od skončenia výroby sa areál bývalého priemyselného podniku Palma po prvýkrát otvorí pre verejnosť. Priestory pri Novej Cvernovke pri známom Sile 1. mája ožijú celodenným komunitným podujatím Palma LIVE.

Bratislavčania a Bratislavčanky tak budú mať možnosť nielen spoznať aktuálny stav dlho opusteného brownfieldu na Račianskej ulici, ale dozvedia sa aj mnoho detailov o jeho chystanej premene na nové lokálne centrum tejto časti mesta. Partnerom eventu bude susedná Nová Cvernovka, ktorá v rovnaký deň privíta verejnosť počas tradičného Dňa otvorených ateliérov.

Pôjde o unikátne podujatie. Ešte žiadny bratislavský brownfield nehostil pred svojou revitalizáciou event podobného rozsahu. „Koncept early activation chce aspoň na obmedzený čas priniesť život do opustených priestorov, ktoré už roky špatia svoje okolie. Bude vyvrcholením niekoľkoročnej participácie a aktívnej komunikácie so susedmi projektu, ktorým na rýchlej revitalizácii záleží najviac. Ponúkne ochutnávku toho, čo po ukončení dlhých povoľovacích procesov vznikne na mieste bývalej továrne na rastlinné oleje. A zároveň ukáže ľuďom, aký potenciál a benefity v sebe lokality po zaniknutých fabrikách skrývajú,“ vysvetľuje Michal Hájek, Head of Marketing spoločnosti Corwin.

Palma LIVE bude mixom vizuálnych a chuťových zážitkov, ale aj informačných a vzdelávacích aktivít. Bohatá bude ponuka občerstvenia, o ktorú sa v tržnici pod holým nebom postarajú predajcovia a producenti potravín z hlavného mesta a okolia – či už ide o lokálne vína, farmárske špeciality, bylinky, výrobky z maku alebo obľúbený street food. K dispozícii budú aj produkty reprezentujúce to najlepšie zo sveta kávy či kakaa.

Návštevníci dostanú i možnosť vstúpiť do Zámočníckej dielne, jednej z pôvodných industriálnych budov, ktorú sa CORWIN rozhodol zachovať a dať jej nový život. Nielen na informácie o nej, ale aj o celom projekte revitalizácie tohto brownfieldu sa budú môcť spýtať priamo expertov a projektových manažérov developera. Povedia im viac o rezidenčnej časti Palmy s bytmi, o jej námestiach a parkoch, ale aj to, čo nájdu v bývalej Lisovni či Union Mlyne.

Video z prehliadky areálu Palmy
(október 2023, autor: Marián Luha, Novomestský Večerník):

„Chceme však nielen zabávať a edukovať, ale aj inšpirovať ľudí a ukázať im zaujímavé príbehy a aktivity viacerých bratislavských spolkov a združení. Osobne sa veľmi teším na možnosť dozvedieť sa viac o koncepte prepájania mladých rodín a seniorov s názvom Náhradná babička. A samozrejme na príležitosť zacvičiť si jogu v netradičných kulisách. Jogou pre unavených si totiž návštevníci budú môcť dobíjať energiu počas celého dňa,“ hovorí Michal Hájek.

Pre vyznávačov aktívneho životného štýlu môže byť inšpiratívne aj stretnutie s nadšencami cyklistiky, behu a plávania z projektu Trenujeme.sk, no ponuka zaujímavých tém a príbehov bude oveľa širšia. O príjemnú atmosféru sa postará aj živá hudba či atrakcie pre deti.

zdroj: media media/Corwin

Čo všetko vás čaká?

TRŽNICA
Na mieste budúceho hlavného námestia Palmy nájdete obľúbené gastroprevádzky aj chutné produkty od slovenských farmárov: Farma Hiadlovský, Farma Góra, PEMAK, Herba Danubia, Brhlovské Buchty, Žufaňa, Bao Brothers, FantastiCo, Kastler, Vinár Vladár, KakawCo+, GORIFFEE, SOŠ Kravany nad Dunajom, Hanoi Garden, SRRRK, Šmakotky

UMELCI
Objavíte kreatívny svet umelcov: Art Ateliér A, Film EUROPE, Hudobní umelci

INŠPIRATÍVNE KOMUNITY
Spoznáte život a činnosti rôznych komunít, kúpite si pekné produkty a rozpohybujete telo:
Degustorium – Slow Food Pressburg, Náhradná babička, Bratiska, Risoto design, Mareena, Cyklokoalícia, Nová Cvernovka, Iniciatíva Inakosť, Joga pre unavených, Trénujeme.sk

Nová Cvernovka x Palma LIVE
Užite si dve susedské podujatia za jeden deň! Oslávte spolu s nami 1. máj ako deň (spolu)práce a zavítajte aj na obľúbené podujatie 1. MÁJ – Deň otvorených ateliérov 2024 do susednej Novej Cvernovky s pestrým programom

Vstup do areálu Palma je bezplatný a nájdete ho priamo z Račianskej ulice 76, Bratislava.
Prídete MHD? Využite linky električiek č. 3 alebo č. 7, zastávka Námestie Biely Kríž. ️
Prídete na bicykli? K dispozícii pre vás budú strážené cyklostojany.

(ts, fb)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne