Ako Račiansky Večerník informoval už v roku 2022, reštaurácia BeAbout pripravovala otvorenie novej prevádzky v známej budove bývalej pivárne U troch zajacov na Detvianskej ulici. Hoci otvorenie plánovali už v minulosti, výrazne sa natiahlo kvôli zložitým povoľovacím procesom.
„Hlavné dôvody odkladu otvorenia boli povolenia na odstránenie stavby pre budúcu terasu, ako aj dodatočné stavebné povolenie, ktoré trvalo večnosť. Toto sme dostali až 16. 12. 2024,“ uviedol pre Račiansky Večerník majiteľ Tomáš Jozaniak.
V týchto dňoch sa nachádzajú vo finálnej fáze rekonštrukcie. „Interiér reštaurácie je plne funkčný a po udelení dočasného povolenia na prevádzku od stavebného úradu Rača reštauráciu otvoríme,“ doplnil.
Otvorenie prebehne vo viacerých fázach. „Ako prvé pozveme Račanov a Račanky na záťažový test prevádzky – teda jeden večer, kde si vyskúšame pripravenosť a funkčnosť celého aparátu. Toto by sa malo udiať začiatkom mája,“ spresnil Jozaniak.
Počas Račianskych hodov (3. a 4. mája 2025) bude otvorené cez víkend. Následne spustia testovaciu prevádzku od stredy do soboty v čase od 11.00 do 23.00. „Keď všetko pôjde podľa plánu a nezasiahnu úradné prekážky, slávnostné otvorenie by mohlo prebehnúť koncom mája,“ dodal.
Podnik ponesie historický názov pivárne U troch zajacov. „Ponecháme ho samozrejme,“ uviedol Jozaniak. V pôvodnom rozhovore pre náš portál z roku 2022 manažér reštaurácie uviedol: „Budeme čapovať jedno kvalitné pivo v lete, jedno v zime – tankový Budvar 10-ku v lete, tankový Budvar 11-ku v zime.“
„Pôvodnú ponuku piva sme rozšírili o tankový Mustang od Ostravaru. V časti bistra vyskúšame ponúkať na začiatok aj tmavé pivo Guinness,“ doplnil aktuálne Jozaniak.
Z pôvodnej ponuky zostanú tiež v lístku klasiky ako tatarák, utopenec či poctivá zemiaková polievka s chlebom. Chýbať ale nebudú ani hamburgre, zapekané sendviče, buritá či domáce hranolky. „Zaradíme aj nové jedlá, pričom z pôvodnej ponuky z mesta budeme mať k dispozícii zhruba 60 % jedál a zvyšok bude nový. Mysleli sme aj na vyššiu vekovú skupinu a deti,“ doplnil Jozaniak.
Špecifikom kuchyne bude gril Josper na drevené uhlie, ktorý jedlám dodá nezameniteľnú chuť a arómu. „Veľký dôraz dávame aj na naše základné omáčky, ktoré majú vlastnú receptúru. Na menu s nami opäť spolupracuje šéfkuchár Trevor Lewis z Londýna, s ktorým pracujeme už 15 rokov,“ uviedol.
Súčasťou rekonštrukcie je aj terasa, ktorej atmosféra nadväzuje na históriu budovy. „Použili sme tehly, ktoré sme vysekali z otvoru na terasu. Podlaha je zo šedých betónových kociek, stoly z masívneho dubu. Predpokladáme, že sa tam zmestí až 40 hostí,“ povedal majiteľ.
Interiér hlavnej reštaurácie zostáva svetlý, vzdušný a tehlový – a vďaka odhalenému pôvodnému múru dýcha históriou. Samotná budova má viac ako tristo rokov.
BeAbout sa tak po rokoch príprav a rekonštrukcií blíži k otvoreniu novej kapitoly, a zo Starého Mesta z Prešernovej ulice odchádza do Rače. Priestory U troch zajacov znovu ožijú a reštaurácia v srdci Rače by sa opäť mohla stať obľúbeným miestom miestnych aj cezpoľných hostí.
Jasné, aktuálne správy o Rači nájdete v Račianskom Večerníku.