19.4 C
Bratislava
piatok, 10. mája 2024

Lukáš Diko je novým predsedom Investigatívneho centra Jána Kuciaka

Najčítanejšie

O zmene informoval doterajší predseda investigatívneho centra, novinár Arpád Soltész „Od 1. 1. 2021 sa stal Lukáš Diko novým predsedom správnej rady ICJK, post šéfredaktora prevzal už dávnejšie (pozn. red.: od júla 2020).“ Lukáš Diko v minulosti pôsobil ako šéf spravodajstva v RTVS, v TV Markíza, ako redaktor v denníku SME a v rádiu Twist.

„Lukášovi želám, aby ho vedenie ICJK bavilo tak, ako mňa frustrovalo, lebo to je základný predpoklad, aby z neho vybudoval investigatívne médium, ktorého sa budú musieť všetci gauneri báť. (…) A ďakujem aj svojmu zamestnávateľovi, TV JOJ, ktorý ma na tento dobrodružný projekt zo dňa na deň uvoľnil a po jeho ukončení rovnako rýchle vzal späť, aby som na jeho spravodajskom webe noviny.sk ďalej mudroval o politike,“ uviedol Arpád Soltész.

Aká bola prvotná myšlienka, kde a prečo vzniklo o.z. Investigatívne centrum Jána Kuciaka, ktorého ste boli predsedom? „Prvotný impulz prišiel samozrejme po zavraždení Jána Kuciaka, ktorý bol vlastne prvý slovenský novinár, ktorý začínal spolupracovať s kolegami v zahraničí, nejako systematicky a Pavla Holcová, ktorá je zakladateľka českého centra pre investigatívnu žurnalistiku dokonca s Janom hovorila o tom, že by mohol podobné centrum založiť na Slovensku, aby sa aj Slovensko zapojilo do týchto medzinárodných novinárskych sietí.

Potom ho zavraždili a mne sa zdalo, že aj toto je ako keby aj časť jeho odkazu. Oslovil som s tým Zuzanu Petkovú a Petra Bárdyho, ktorý bol vlastne Janov šéfredaktor, obom sa tá myšlienka páčila.

Pavla Holcová nám veľmi pomohla, vlastne sa do toho zapojila hneď od prvého okamihu, zorganizovať veci a akým spôsobom to nastaviť a to je aj zmysel investigatívneho centra Jána Kuciaka. Práve tá medzinárodná spolupráca. Tým že organizovaný zločin je dnes globálny, tak sa vlastne musia globalizovať aj novinári, pokiaľ ho chcú nejakým spôsobom odkrývať a písať o ňom,“ uviedol pre Meidahub.sk v rozhovore Arpád Soltész.

pamätná spomienková tabuľa na dome Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači (ilustračná foto, Marián Luha, Mediahub.sk)

Ocenenie The World Justice Project – Anthony Lewis Prize Award

Novinárky Pavla Holcová, Eva Kubániová z portálu investigace.cz a novinár Arpád Soltész z Investigatívneho centra Jána Kuciaka získali v roku 2020 prestížne ocenenie The World Justice Project – Anthony Lewis Prize Award.

Trojica novinárov získala cenu za reportáž o vražde kolegu Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Informáciu zverejnil The World Justice Project.

Cena, ale nepatrí len týmto konkrétnym trom novinárom. Na vyšetrovaní sa podieľal komplexnejší tím slovenských i zahraničných dátových a IT expertov z Organized Crime and Corruption Reporting Project.

Ako uviedlo Investigatívne centrum Jána Kuciaka časť z finančnej odmeny bude použitá na ďalšie fungovanie Kočnerovej knižnice.

Celkovo tím počas vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice zhromaždil takmer 60 terabajtov dát, vrátane svedectiev očitých svedkov, záberov CCTV, údajov z mobilných telefónov a ďalších dôležitých údajov. Z tohto všetkého vznikla knižnica dôkazov, ktorú investigatívny tím zdieľal s ostatnými dôveryhodnými novinármi.

Celý tento proces viedol k tomu, že sa investigatívnemu tímu v spoluprácu s inými novinármi, ktorí čerpali z knižnice dôkazov, podarilo odhaliť páchateľov vraždy. No nielen to. Na povrch vyplávali aj informácie o skorumpovanom slovenskom súdnom systéme, ktorý bol založený na korupcii a vydieraní.

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne