6.3 C
Bratislava
sobota, 20. apríla 2024

32. výročie Nežnej revolúcie oslávi RTVS v televíznom aj rozhlasovom vysielaní

Najčítanejšie

V stredu 17. novembra si pripomenieme 32. výročie Nežnej revolúcie, ktorá významným spôsobom ovplyvnila dejiny Slovenska. Pri tejto príležitosti pripravila RTVS bohaté tematické televízne aj rozhlasové vysielanie počas niekoľkých dní.

Jednotka si výročie Nežnej revolúcie pripomenie už v utorok 16. novembra o 20.30 h priamym prenosom galavečera November 1989 – 2021. Divákom sa z historickej budovy Slovenského národného divadla prihovorí aj predseda vlády SR Eduard Heger a večerom ich bude sprevádzať herec Martin Huba.

Galavečer pripomenie aj ďalšie významné osobnosti, akými boli Václav Havel, Milan Šimečka st. Ján Langoš, Miroslav Kusý, Martin Porubjak, Jozef Vavroušek či Milan Lasica.

Okrem množstva známych osobností sa diváci môžu tešiť aj na hudobné vystúpenia Kataríny Koščovej, Jozefa Luptáka a Vladislava Šarišského, Zuzany Mikulcovej a špeciálne vystúpenie skupiny Tublatanka so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu.

Jednotka si výročie Nežnej revolúcie (zároveň Medzinárodný deň študentstva a Deň boja za slobodu a demokraciu) pripomenie aj viacerými filmami.

Vo sviatočný deň v stredu 17. novembra odvysiela o 20.30 h v premiére koprodukčný film RTVS Služobníci.

Príbeh Služobníkov sa odohráva v roku 1980 v bývalom Československu. Komunistický režim, ktorý občanom upieral základné slobody, sa snažil podmaniť si aj cirkev. Časť kňazov s ním naozaj spolupracovala – v auguste 1971 založili Združenie katolíckych duchovných Pacem in terris, mnohí však politický nátlak odmietali.

O 22.00 h ponúkne Jednotka film Muzika. Neďaleko veľkého mesta, niekoľko krokov od hraníc s nepriateľskou kapitalistickou krajinou v zapadákove, z ktorého cesty nevedú nikam len späť, sa začína veselý a trochu čierny príbeh o chlapíkovi, ktorý dúfal, že hudba mu pomôže z kaluže, ale namiesto toho vyváľa hudbu v blate.

Okrem týchto dvoch filmov odvysiela Jednotka v aj filmy Pupendo (18. 11.), 1989 – čas zmeny (25. 11.) a Dubček – krátka jar, dlhá zima (26. 11.).

Dvojka

Dvojka si 32. výročie nežnej revolúcie pripomenie takisto už večer 16. novembra. O 22.05 h si pre divákov pripravila premiérovú Večeru s Havranom, ktorá sa bude venovať téme Politici: Láska a nenávisť.

Diskutovať budú sociológ Michal Vašečka, novinár a spisovateľ Arpád Soltész a sociologička Zuzana Fialová. Následne o 23.15 h ponúkne Dvojka divákom Noc so študentskými filmami – výber hraných, dokumentárnych a animovaných študentských filmov z dielne študentov pražskej FAMU, banskobystrickej Akadémie umení a bratislavskej VŠMU.

V stredu 17. novembra začne Dvojka tematickým vysielaním hneď z rána. O 8.00 h to bude dokumentárny film Rýchlikom za slobodou, ktorý prináša príbehy troch ľudí, ktorí zažili Nežnú revolúciu na vlastnej koži a následne o 8.30 h ďalší dokumentárny film Nežný revolucionár priblíži život herca a umelca Petra Raševa.

Nasledovať bude literárno-hudobné pásmo s Karlom Krylom Slovíčka (9.00 h) a dokumentárny film Nežná ’89 (9.40 h), ktorý sa snaží vytvoriť komplexný obraz Nežnej revolúcie.

Popoludní o 16.05 h ponúkne divákom Dvojka film Fair play – príbeh o mladej atlétke, ktorá sa v normalizačnom Československu dostane do štátom riadeného dopingového programu.

O 17.40 h odvysiela Dvojka dokumentárny film Spýtaj sa vašich: 89 a v prime time o 20.00 h priamy prenos z odovzdávania Cien Pamäti národa piatim laureátom, statočným ľuďom z Česka a Slovenska.

Neskôr večer bude nasledovať nový dokument z dielne RTVS Komúna (21.25 h) – zabudnutý životný príbeh umelca, filozofa a politika Marcela Strýka premietnutý do osobných tragédií i víťazstiev predstaviteľov košického undergroundu a o 22.55 h premiérová epizóda diskusnej relácie Do kríža o nerealizovaných scenároch novembra 1989.

Trojka

Trojka aj tento rok vybrala z archívnych fondov RTVS formáty, ktoré reflektujú významné výročie 17. novembra 1989. Novembrové dni spred 32 rokov mapuje cyklus dokumentov režiséra Gejzu Kendyho Tie dni, ktoré diváci uvidia v dennom večernom slote v týždni od 15. do 21. novembra.

Cyklus sa cez autentické zábery vracia k štrajku študentov v Prahe, vzniku Verejnosti proti násiliu, pádu totalitného režimu i k vzniku Vlády národného porozumenia.

Talkšou Andrey Vadkerti sa v dvoch pokračovaniach svojej relácie vracia k Nežnej revolúcii. Pod názvom Bol som pri tom spomína s jej hlavnými predstaviteľmi: Zuzanou Mistríkovou, Rudom Sikorom, Milanom Kňažkom, Jánom Čarnogurským na „horúce“ novembrové dni.

Vo vysielaní je relácia zaradená vo večernom vysielaní v utorok 16.novembra. Vo štvrtkom večernom vysielaní bude talkšou pokračovať témou „Nežná revolúcia mi zmenila život“. Spomínať v nej budú napríklad Zuzana Szatmáry a Miroslav Kusý.

Pôvodný publicistický formát tretieho televízneho okruhu Klub na Trojke prinesie v predvečer výročia rozhovor s čelným predstaviteľom novembrových dní Milanom Kňažkom.

Z cyklu Súčasník Trojka zaradila do sviatočného vysielania dokument Ten druhý v nás, filmové zamyslenie Jara Filipa o našej vonkajšej i vnútornej kultúre.

V deň výročia odvysiela Trojka televízny film Vida Horňáka Čierne ovce. Príbeh hovorí o osude človeka, ktorý sa vracia domov, do svojej dediny z väzenia. Film vyvolal už pri svojom vzniku vlnu nevôle všetkých, ktorí „bdeli“ nad optimistickým obrazom spoločnosti, a tak musel film na svoje oficiálne docenenie čakať dlho. Čas však nič neubral na dramatickej sile príbehu so skvelými hereckými kreáciami Gustáva Valacha a Vlada Müllera.

Hosťom Nory Gubkovej v Rádiu Slovensko bude už v utorok 16. novembra po 13.00 h jeden zo študentských lídrov prvého pochodu proti komunistickému režimu, ktorý bol v predvečer 17. novembra 1989 v Bratislave, Radoslav Števčík.

Porozpráva tiež o tom, prečo je potrebné, aby hlas mladej generácie bolo počuť aj dnes. V stredu 17. novembra ráno po 8.00 ho bude Roman Bomboš hovoriť s predstaviteľmi 17. novembra 1989 o vtedajších udalostiach a ich význame.

Ďalšími hosťami budú historička Vlasta Jaksicsová, prognostik Pavol Kárász, líder českých študentov Jan Bubeník a lídri slovenského študentského hnutia z Novembra 1989.

K novembrovému výročiu sa vrátia aj Kontakty večer po 20.00 h, v ktorých sa Eva Sládková bude budovaniu pamäti národa s predstaviteľmi o. z. Post Bellum a Ústavu pamäti národa.

Rádio Regina pripravilo na stredu 17. novembra po 12.00 h Hudobné poludnie – Made in ´89 – hudobno-slovnú reláciu o populárnych skladbách z domova i zo zahraničia, ktoré boli vydané v roku 1989. Mnohé z nich v rozhlasovom éteri znejú dodnes.

O 14.30 h je pripravená rozhlasová hra pre deti a mládež Denník Nežnej, spracovaná podľa rovnomennej knihy Viliama Klimáčka. Dielo v skratke zachytáva prelomové obdobie udalostí roku 1989.

Po 20.00 h v rámci Národnostno-etnického vysielania Regina ponúkne besedu s Michalom Kaliňákom, ústredným riaditeľom Kancelárie ZMOS, témou bude vývoj severovýchodného Slovenska po Novembri 1989 z pohľadu samosprávy a o 22.00 h sa poslucháči môžu tešiť na rozhlasovú hru M. Materákovej Ružový bidet zo seriálu Čakanie na Nežnú.

Zachytáva obdobie pred príchodom revolučných zmien. Po nej o 22.30 h nasleduje rozhlasová hra Evy Borušovičovej Otec vlasti z cyklu Dozvuky Nežnej, približujúca obdobie 90. rokov, poznačené dynamickými spoločenskými zmenami po Novembri ´89.

Regina Stred okrem toho po 11.00 h uvedie premiéru relácie Zakázané. Priblíži v nej rozmer slobody na pozadí zakázaných kníh v rôznych časových obdobiach. Na jednotlivé zoznamy zakázaných publikácií či spisovateľov nahliada autor Marcel Páleš so zástupcom rímskokatolíckej cirkvi, knihovníckeho sveta, sveta literárnej obce, ale aj zástupcom právnickej fakulty – nechýba tak duchovný ani svetský pohľad.

Okrem toho sa poslucháči môžu tešiť na rozhovor s Františkom Neupaerom – historikom Ústavu pamäti národa – o novembrových udalostiach, súvislostiach, osobnostiach i o tom, čo sa dialo v ďalšom období. Prinesie tiež názory obyvateľov stredného Slovenska na to, ako vnímame „ponovembrové“ zmeny v súčasnosti.

Regina Východ ponúkne poslucháčom pohľad na najväčšie revolučné udalosti v dejinách 17. novembra. Odpovede na otázky aký mali revolúcie priebeh a prečo sa väčšina z nich skončila neúspechom zaznejú v rozhovore s historikom Ondrejom Glodom po 11.00 h.

Okrem toho v programe národnostného vysielania na vysielačoch Rádia Regina Východ zaznie 17. novembra o 20.05 h aj Beseda s NEV s Michalom Kaliňákom, ústredným riaditeľom Kancelárie ZMOS, témou bude vývoj severovýchodného Slovenska po Novembri 1989 z pohľadu samosprávy.

Rádio Devín sa bude venovať výročiu v rámci prúdového vysielania a večer uvedie premiéru jednej z častí dramatického seriálu Milenium, ktorý je pokračovaním dramatických seriálov Čakanie na Nežnú a Dozvuky Nežnej, konkrétne rozhlasovú hru Daniely Kapitáňovej 333.

Rádio_FM si výročie 17. novembra pripomenie cez niekoľko fíčrov s obsahom archívnych materiálov.

Rádio Slovakia International odvysiela spomienky bývalých študentov FiF UK v Bratislave, priamych aktérov novembrových revolučných udalostí, a ich hodnotenie z dnešného pohľadu, ako aj názory sociologičky Silvie Porubänovej a politologičky Sone Szomolányi, čo priniesol November ´89 ľuďom na Slovensku.

V relácii Samizdat ako nástroj slobody slova poskytne rozhovory s Jánom Šimulčíkom, predsedom o. z. samizdat.sk a iniciátorom zapísania Dňa samizdatu medzi pamätné dni SR, s Františkom Mikloškom, vydavateľom samizdatovej literatúry na Slovensku pred rokom 1989 o tom, ako to počas režimu fungovalo, a tiež s Júliou Čížovou z Historického ústavu SAV o environmentálnych témach, o ktorých sa počas režimu nepísalo (napr. ekologické dopady výstavby Vodného diela Gabčíkovo-Nagymaros).

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne