16.4 C
Bratislava
streda, 1. mája 2024

IKEA ukázala „najväčší luxus“: vzorová miestnosť rozpráva o ženách, ktoré bojujú o strechu nad hlavou

Najčítanejšie

Pre milióny žien na celom svete nie je vlastné bývanie samozrejmosť. Aj štyri steny a jednoduchá posteľ sú pre ne luxusom. IKEA Bratislava spolu s medzinárodnou organizáciou Habitat for Humanity zriadila pri príležitosti Medzinárodného dňa žien originálnu inštaláciu priamo v priestoroch obchodného domu. Výstava Všetko sa začína doma: Ženy a ich boj o domov upozorňuje na porušovanie práv žien v prístupe k bývaniu.

Fotografická výstava ukazuje príbehy šiestich žien z rôznych kútov sveta: od Latinskej Ameriky, cez Áziu, Afriku až po Slovensko. Každý z nich odzrkadľuje jeden problém, ktorému ženy čelia, keď chcú bývať – predsudky, tradície, vojnové konflikty, chudoba, ale aj klimatické zmeny. Výstava zobrazuje ženy, ktoré svoj zápas o dôstojný a bezpečný domov pre seba a svoje rodiny zvládli.

Bratislavská IKEA zriadila špeciálnu vzorovú miestnosť. Tá návštevníkov upúta veľkým nápisom “Toto je najväčší luxus…” nad jednoduchou posteľou. Keď k nej návštevníci podídu, uvidia na zemi nápis, že ide o najväčší luxus pre milióny žien na celom svete, ktoré nemajú prístup k slušnému a bezpečnému bývaniu. Na vnútorných stenách miestnosti sú vystavené fotografie, príbehy a fakty o problémoch žien doma aj vo svete.

“Je to vôbec po prvýkrát, kedy sme u nás vytvorili vlastnú tematickú miestnosť pre výstavu. Chceme, aby ľudia neboli ľahostajní k problémom sveta a uvedomili si, že sa môžu dotýkať aj ich,” hovorí Zuzana Blažečková Janove, PR manažérka IKEA Bratislava. “Poslaním IKEA je vytvárať lepší každodenný život pre čo najviac ľudí. Myšlienka výstavy nás preto okamžite oslovila.”

Okrem hlavnej ambasádorky, speváčky Celeste Buckingham, sa k výstave prihlásili a podporujú ju aj ďalšie známe osobnosti: novinárky Zuzana Kovačič Hanzelová a Veronika Cifrová Ostrihoňová, herečka Kristína Tormová, komička Lujza Garajová Schrameková a maliarka Dominika Žáková. Na svojich sociálnych sieťach predstavujú príbehy žien z výstavy a vťahujú svojich followerov do debaty o problémoch žien.

Pre návštevníkov a zákazníkov bratislavského obchodného domu IKEA bude výstava sprístupnená počas bežných otváracích hodín od 8. marca až do 21. marca 2019. Rovnaká výstava bude prebiehať i pred budovou Starej tržnice až do 5. apríla. Celú výstavu je možné si prezrieť aj online na stránke www.vsetkosazacinadoma.sk.

(ts)

Reťazce.sk
Reťazce.sk
Reťazce.sk písali predovšetkým o maloobchode v Bratislave, sústredili sa na centrum Bratislavy a väčšinou na gastroscénu. Zaujímali sa predovšetkým o inovatívne nezávislé projekty. Projekt v rôznych podobách fungoval od roku 2009. Autorom a zodpovednou osobou za obsah bol Radoslav Augustín. V histórii na projekte spolupracovali i Lukáš Kočišek a Ivan Krasko. Redakcia Mediahub.sk od novembra 2018 na obsahu projektu pokračuje. Doménu Reťazce.sk sme získali od spoločnosti VisuArt, s.r.o. a stala sa súčasťou nášho projektu. Portál Reťazce.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne