14.3 C
Bratislava
piatok, 3. mája 2024

Na čo nezabudnúť pri letnej dovolenke autom?

Najčítanejšie

Plánujete ísť tento rok na letnú dovolenku autom? Ak sa chcete do cieľa vašej cesty dostať čo najrýchlejšie, najpohodlnejšie a bez nepríjemností, mali by ste sa vopred pripraviť. Ktorým konkrétnym veciam venovať pozornosť? Prinášame vám niekoľko praktických tipov.

Príprava auta na dlhšiu cestu

Ešte pred tým, ako sa začnete baliť, skontrolujte technický stav vášho auta. Preverte hlavne tieto základné veci.

Stav pneumatík

V prvom rade si premerajte dezén pneumatík na vašom aute. Slovenské zákony stanovujú, že musí byť vyšší ako 1,6 mm. Myslite však na to, že niektoré krajiny majú prísnejšie legislatívne požiadavky. Z tohto dôvodu je najlepšie, ak má viac ako 3 mm. Skontrolujte aj stav bočníc. Ak sa na nich nachádzajú väčšie zárezy alebo vidíte odlupujúcu sa gumu, pneumatiku radšej nechajte vymeniť. Pri vyšších rýchlostiach totiž môže v dôsledku oslabenej bočnice vybuchnúť.

Ak sú pneumatiky v poriadku, dofúkajte ich na správny tlak. Pri plne zaťaženom aute výrobcovia obvykle odporúčajú o niečo vyšší tlak ako v prípade, že jazdíte s prázdnym vozidlom.

Kontrola a výmena prevádzkových kvapalín

Otvorte kapotu a skontrolujte, či náhodou niekde neunikajú prevádzkové kvapaliny. Ak vidíte únik, nechajte si technický stav vášho vozidla radšej skontrolovať v servise.

Preverte hladinu motorového oleja, chladiacej a brzdovej kvapaliny a kvapaliny do ostrekovačov. Ak sa blíži termín pravidelnej výmeny oleja, nechajte si ho radšej vymeniť ešte pred cestou na dovolenku. Starý olej totiž už nemá tak dobré mazacie schopnosti. Brzdová a chladiaca kvapalina by mala byť menená približne každé 2 roky.

Naša rada: Výmenu chladiacej kvapaliny nepodceňujte. Ak je staršia ako 2 roky, nemá už tak dobré vlastnosti, v dôsledku čoho sa môže začať motor pri vysokej vonkajšej teplote a záťaži prehrievať. To isté platí pre brzdovú kvapalinu. Vekom stráca svoju odolnosť voči vysokým teplotám a pri intenzívnejšom brzdení sa v nej začínajú tvoriť vzduchové bublinky. Poklesne tak brzdný účinok a môžete sa dostať do nebezpečných situácií.

ilustračná foto: Unsplash.com
Dezinfekcia a servis klimatizácie

Vedeli by ste si predstaviť cestu na letnú dovolenku bez klimatizácie? Ak nie, dajte si klímu radšej skontrolovať v servise. Odporúča sa vymeniť chladivo každé 2 až 3 roky. Prirodzene totiž uniká a ak je ho nedostatok, klíma nebude chladiť dostatočne efektívne a môže úplne prestať fungovať.

Pred dlhšou cestou si nechajte klimatizáciu profesionálne vydezinfikovať. Na výparníku a vo vzduchovodoch sa totiž vplyvom vysokej vlhkosti tvoria plesne a množia baktérie, ktoré sa následne dostávajú do interiéru. V dôsledku toho hrozí, že schytáte nepríjemné ochorenie a budete mať pokazenú celú dovolenku.

Stav svetlometov

Otestujte si funkčnosť všetkých svetlometov na vašom aute a všímajte si, či náhodou žiarovky stretávacích svetiel už trochu neblikajú, resp. či pravá a ľavá žiarovka nemá mierne odlišný jas. Ak uvidíte nezrovnalosti, nechajte si radšej svetlá preveriť v servise. Vyhnete sa tak riziku, že uprostred noci jedno svetlo prestane svietiť a na zahraničných čerpacích staniciach budete musieť zdĺhavo meniť žiarovku.

Čo by vám nemalo chýbať na palube?

Pred cestou na dovolenku si skontrolujte povinnú výbavu. Ak vás zastaví policajná hliadka a nebudete ju mať kompletnú, môžete dostať vysokú pokutu. Súčasťou povinnej výbavy je prenosný výstražný trojuholník, bezpečnostný odev prístupný z miesta vodiča, autolekárnička, kľúč na matice alebo skrutky kolies, zdvihák a rezervné koleso. V prípade, že máte auto vybavené pneumatikami run-flat alebo sadou na opravu defektu, tak kľúč, zdvihák a rezervné koleso nemusíte mať.

Na palube je dobré mať dezinfekčný gél a nabíjačku na telefón. Nezabúdajte ani na dostatok tekutín.

Praktický tip: S dostatočným predstihom pred dovolenkou skontrolujte, či máte platný občiansky a vodičský preukaz. Taktiež si preverte platnosť havarijného alebo úrazového poistenia.

ilustračná foto: Unsplash.com
Náhradné kvapaliny a chladiaca taška

Do kufra si pribaľte aj fľašku s motorovým olejom. Najmä staršie autá rýchlejšie spotrebúvajú olej, takže sa vám môže stať, že ho budete musieť počas cesty dolievať. V zásobe majte tiež jednu menšiu nádobu s chladiacou kvapalinou, ak by ju náhodou bolo treba doplniť. Pokiaľ chcete, zoberte si aj kvapalinu do ostrekovačov. Ľahko ju však zoženiete na každej čerpacej stanici.

V kufri auta sa oplatí mať chladiacu tašku, do ktorej môžete umiestniť veci citlivé na vysoké teploty – napríklad niektoré lieky, vodu na pitie či potraviny.

Využite strešný box

Pobaliť všetky tašky a ruksaky s batožinou do kufra auta je neraz náročné. Ak neradi robíte kompromisy a chcete si čo najviac spríjemniť cestu, využite strešný box, do ktorého uložíte veľa rôznych vecí. Moderné boxy majú aerodynamický tvar, takže nespôsobujú nadmerné zvýšenie spotreby paliva.

Zhrnutie: Ako sa pripraviť na dovolenku autom?

● Preverte stav pneumatík – dofúkajte ich na správny tlak.
● Skontrolujte stav prevádzkových kvapalín – ak sa blíži interval ich pravidelnej výmeny, vymeňte ich.
● Vyskúšajte, či správne svietia všetky svetlomety.
● Nechajte si skontrolovať a vydezinfikovať klimatizáciu.
● Skontrolujte povinnú výbavu a platnosť poistky aj občianskych a vodičských preukazov.
● Do kufra si dajte chladiacu tašku – aktuálne môžete využiť výhodné zľavy v Kauflande, kde majú chladiace tašky a batohy zlacnené aj o viac ako 20 %.
● Na palube majte fľašku s motorovým olejom a chladiacou kvapalinou, nabíjačku, dezinfekčný gél a dostatok tekutín na pitie.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne